Søk

Innhold

9. Andre merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt, viser til alternative budsjett og egne forslag og merknader i Innst. 2 S (2017–2018). Flertallet merker seg at Norges Bank har anbefalt å ta ut olje- og gasselskaper fra referanseindeksen for SPUs aksjeinvesteringer.

Flertallet mener det er nødvendig at Finansdepartementet innen rimelig tid kommer tilbake til Stortinget med sin vurdering av denne anbefalingen.

Flertallet påpeker at oljeprisfallet i 2014 viste at norsk økonomi er sterkt eksponert for endringer i oljeprisen. Statens eierskap i Statoil, direkte investeringer på sokkelen (SDØE) og innfasing av oljepenger i statsbudsjettet bidrar til å øke eksponeringen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener Norges Banks anbefaling om å ta ut olje- og gasselskaper fra referanseindeksen vil være en fornuftig måte å redusere norsk økonomis eksponering mot svingninger i oljeprisen, men vil avvente Finansdepartementets vurdering før en tar endelig stilling til forslaget.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rødt mener at tiden er overmoden for å ta en mer helhetlig tilnærming til, og vurdering av, samlet finansiell risiko og eksponering mot svingninger i prisen på fossil energi. Disse medlemmer er enige i at det er gode og tungtveiende grunner til å ta olje- og gasselskaper ut av referanseindeksen.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til Dokument 8:6 S (2013–2014) Representantforslag om å fase ut investeringene i fossil energi i Statens pensjonsfond utland (SPU) og tilhørende Innst. 96 S (2013–2014), hvor det blir redegjort for argumentene for å redusere eksponeringen mot fossil energi i SPU av hensyn til både klima og finansiell risiko.