Søk

Vedlegg - Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 5. april 2018

Vedlegg
Dokument 8:157 S (2017-2018) - Representantforslag om å rette opp mangler i TSB, rusbehandlingen som anbudsrunden fra Helse Sør-Øst RHF har ført til

Jeg viser til brev fra helse- og omsorgskomiteen av 13. mars 2018, vedlagt dokument 8:157 S (2017-2018). Helse- og omsorgskomiteen ber om min uttalelse til representantforslaget fra stortingsrepresentantene Nicholas Wilkinson, Karin Andersen og Arne Nævra.

Jeg vil innledningsvis minne om spesialisthelsetjenestelovens § 2-1 a som slår fast at det er de regionale helseforetakene som skal sørge for spesialisthelsetjenester til personer med fast bopel eller oppholdssted innen helseregionen. Disse tjenestene kan ytes av de regionale helseforetakene selv, eller ved at de inngår avtale med andre tjenesteytere.

I helseforetakslovens § 2 a slås det videre fast at de regionale helseforetakene har et overordnet ansvar for å iverksette den nasjonale helsepolitikken i helseregionen. Regionale helseforetak skal planlegge, organisere, styre og samordne virksomhetene i helseforetakene som de eier. I forbindelse med langsiktig planlegging skal regionale helseforetak vurdere om deler av tjenestene skal ytes gjennom inngåelse av avtale med private eller offentlige virksomheter som de ikke eier selv.

Helse Sør-Øst RHF gjennomførte i 2017-2018 som kjent en anbudskonkurranse om anskaffelse av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Den økonomiske rammen ble økt med over 20 millioner kroner i forbindelse med gjennomføring av anskaffelsen. Det ble inngått avtale med fire private ideelle leverandører, Tyrilistiftelsen i Skien og Arendal, Manifestsenteret i Røyken, Skjelfoss psykiatriske senter i Hobøl og Borgestadklinikken i Telemark. Ingen av de 12 tilbyderne har innklaget anskaffelses-prosessen eller tildelingen til KOFA, eller tatt andre rettslige skritt mot Helse Sør-Øst RHF.

Helse Sør-Øst RHF har orientert om at de i anbudskonkurransen la til grunn faglige og politiske føringer om å etablere helhetlige behandlingsforløp uten avbrekk mellom avrusning, utredning og behandling. Ved å stykke opp behandlingens faser er det økte sjanser for avbrudd. Avrusningsfasen er en viktig motivasjonsperiode for endringsarbeid og de relasjonene pasienten får til behandlerne i denne fasen er av stor betydning for videre behandling. I anskaffelsen er avrusning lagt inn som en integrert del av behandlingsforløpene. Antall plasser reduseres noe, men plassene vil utnyttes bedre ved at det etableres helhetlige behandlingsforløp.

Helse Sør-Øst RHF gjennomførte i oppstartsfasen av anskaffelsen en analyse av befolkningens behov, og det ble lagt opp til en styrking av tilbudet for grupper hvor det er relativt lav kapasitet. Dette gjelder for eksempel tilbudet til unge personer med rusproblemer og psykiske lidelser, og voksne pasienter med omfattende tilleggsproblematikk. Anskaffelsen innebærer som følge av dette, etter Helse Sør-Øst RHFs oppfatning, både en ønsket endring og styrking av det faglige innholdet i tjenestetilbudet.

Det er generelt sett en relativt god kapasitet for behandling innen TSB i Helse Sør-Øst, med totalt 1 153 døgnplasser. Den gjennomsnittlige ventetiden innen TSB har det siste året vært synkende, og var for 2017 samlet sett på 38,7 dager. Dette er mer enn 20 dager lavere enn kravet. Det vil over tid være svingninger i ventetid, men Helse Sør-Øst RHF forventer ingen økt ventetid som følge av denne anskaffelsen.

Bragernes tilbud til voksne alkohol/medikamentavhengige

Tilbudet til pasienter med et alkohol- og/eller medikamentproblem er etter Helse Sør-Øst RHFs oppfatning godt utbygd i regionen, både i poliklinikker og døgnbehandling hos private aktører og i helseforetak. Vestre Viken HF har polikliniske tjenester innenfor TSB organisert i de distriktspsykiatriske sentrene (DPS), og enhetene i Drammen, Sandvika og Bærum kan tilby behandling til pasientene som bor i dette området og som tidligere har benyttet seg av tilbudet ved Bragernes. På poliklinikken i Sandvika tilbys et eget forsterket opplegg for pasientgruppen og som innebærer et særskilt samarbeid med kommunen («dør-til-dør»).

Det er også god kapasitet på de fire A-klinikkene i Oslo. Tre av disse har døgnbehandling og den ene (Trasoppklinikken) tilbyr avrusning. En rekke av de private aktørene i regionen har særskilte tilbud til pasientgruppen, blant annet Valdresklinikken, Blå Kors Eina og Riisby. Det er dessuten viktig å minne om at mange pasienter med et alkohol/medikamentproblem også har en samtidig behandlingstrengende psykisk lidelse. Denne gruppen har fått et forsterket tilbud ved Manifestsenteret som ligger i Røyken.

Bragernes tilbud om kjønnsdelt behandling

I henhold til ytelsesavtalen gir døgnavdelingen på Bragernes kjønnsspesifikke behandlingsopplegg med adskilte enheter for menn og kvinner, 7 + 7 plasser. Dette er ifølge Helse Sør-Øst RHF ikke et unikt tilbud i regionen. En av anbefalingene i nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet, er at kjønnsspesifikke behandlings- og oppfølgingsbehov bør ivaretas. Dette kan gjenspeiles både i rammene rundt behandlingen og i det faglige innholdet blant annet ved kjønnsdelte avdelinger eller kjønnsdelte gruppetilbud/aktiviteter. Det foreslås også i retningslinjen å legge til rette for at kvinner og menn får tilbud om kjønnsdelte behandlingsaktiviteter. Selv om forskningsgrunnlaget for en slik deling er svakt, søker både regionens private aktører og helseforetakene å ivareta disse hensynene. I mange institusjoner praktiseres at romfordelingen adskiller kvinner og menn (egne fløyer, ulike etasjer). Regionen har i tillegg en egen institusjon for bare kvinner, Kvinnekollektivet Arken.

Bragernes tilbud til pårørende

Behovet for tilbud for pårørende er vektlagt i anbudskonkurransen. I kravspesifikasjonen til hver av de 5 delytelsene Helse Sør-Øst RHF utlyste i forbindelse med anskaffelsen, ble det stilt krav om "ivaretakelse av pårørende, herunder ev. barn og pasientens søsken. Barneansvarlig. Pasient- og pårørendeopplæring og informasjon". Det gjelder både ved døgnbehandling og i poliklinikk. Det er grunn til å påpeke at slike tilbud er godt etablert i hele regionen.

Videre er det grunn til å vise til at pårørende uten et eget rusproblem, men som på grunn av belastninger knyttet til sin livssituasjon trenger helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, vil kunne henvises til behandling. Personer i Drammens-området som har behov for behandling i spesialisthelsetjenesten for problemer som pårørende til person med et rusproblem kan henvises til Drammen DPS i Vestre Viken HF. Det er også tilsvarende tilbud ved de fire A-klinikkene i Oslo.

Bragernes tilbud til spilleavhengige

Avhengighet av spill er et alvorlig problem for mange. Det er imidlertid ikke anbefalt at pasienter med spilleproblematikk innlegges i døgnbehandling hvis de ikke samtidig har avhengighet knyttet til bruk av rusmidler.

Det finnes egne veletablerte behandlingsmetoder som er tilgjengelig over hele landet knyttet til DPS og/eller ruspoliklinikker. Noen poliklinikker og enkelte privatpraktiserende psykologer har spesialisert seg på spilleavhengige og er oppført på en egen ressursliste. Ruspoliklinikken i Drammen DPS står på denne listen, og personer i Drammen som søker behandling i spesialisthelsetjenesten for problemer knyttet til spilleavhengighet kan henvises til ruspoliklinikken ved Drammen DPS. Blå Kors poliklinikk i Oslo har også egne tilbud for spilleavhengige.

Forholdene for pasientene i Agder / den sørlige delen av regionen

Det er mange private ideelle døgnplasser i den sørlige delen av helseregionen:

  • Tyrilistiftelsen har 30 døgnplasser i Skien og 10 døgnplasser i Arendal

  • Samtun har 22 plasser i Bø

  • Borgestadklinikken har 17 plasser i Skien og 26 + 10 plasser på Borgestad

Sørlandet sykehus HF har et godt og omfattende behandlingstilbud:

  • Poliklinikk i Kristiansand og Arendal

  • Avrusningsenhet i Kristiansand, 12 døgnplasser og i Arendal 12 døgnplasser

  • Døgnenhet på Byglandsfjord, 15 døgnplasser

  • Enhet for gruppebehandling (døgn, dagbehandling og poliklinikk) 20 døgnplasser og 10 dagbehandlingsplasser.

  • Rus- og psykiatrienhet, Kristiansand, 14 døgnplasser (av disse er 4 tvang/tilbakehold etter Helse og omsorgstjenesteloven § 10-2)

I tillegg er det stor behandlingskapasitet ved de HELFO-godkjente virksomheter («Fritt behandlingsvalg») som driver døgnbehandling i den sørlige delen av regionen:

  • Vitalis (Kragerø)

  • KOA (Revetal)

  • Mestringshusene (Notodden)

  • Care Service (Tvedestrand)

Avsluttende bemerkning

Jeg vil avslutningsvis understreke at Helse Sør-Øst RHF gjennom sitt nevnte sørge-for-ansvar, nettopp har ansvaret for å vurdere det samlede tilbudet i sin regionen, innenfor de gitte politiske rammer. De mener at den gjennomførte anskaffelsen baserer seg på de foreliggende faglige og helsepolitiske målsettinger, og at de gjennom denne har inngått avtaler med gode tilbud hos etablerte og faglig gode ideelle leverandører. De mener videre at anskaffelsen har bidratt til å styrke tjenestene på de områdene hvor det var størst behov for å styrke behandlingstilbudet, og at det finnes gode og lett tilgjengelige behandlingstilbud som alternativ til de tilbudene som ikke nådde opp i konkurransen.

Helse Sør-Øst RHF oppfyller også i 2017 «den gylne regel» som medfører at veksten innen TSB skal være høyere enn for somatikk, målt på regionsnivå. NPR-tall viser at aktiviteten i behandlingstilbud er vesentlig økt, spesielt for polikliniske tjenester. I de nye avtalene er det i tillegg lagt inn ressurser for oppfølging i for- og etterkant av døgnbehandlingen som en integrert del av behandlingen.

Helse Sør-Øst RHF kan ikke se at det er grunnlag for å hevde at det foreligger faglige eller geografiske mangler ved tilbudet innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Helse Sør-Øst.