Søk

Innhold

Vedlegg - Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråd Tor Mikkel Wara til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 25. april 2018

Vedlegg
Svar på spørsmål fra Kommunal- og forvaltningskomiteen vedrørende Prop. 68 L om utvisning på grunnlag av eksklusjon mv.

Jeg viser til spørsmål datert 18. april 2018 fra leder av Kommunal- og forvaltningskomiteen, Karin Andersen.

Spørsmål

Vil personer som vil kunne utvises med denne nye bestemmelsen, men som på grunn av beskyttelses etter § 73 annet ledd første punktum eller andre grunner ikke kan sendes ut av landet, beholde arbeidstillatelsen?

Svar

En person som blir utvist etter de foreslåtte utvisningsreglene i Prop. 68 L (2017-2018), men som ikke kan returnere til hjemlandet på grunn av returvernet i utlendingsloven § 73, vil kunne gis midlertidig oppholdstillatelse etter lovens § 74 inntil hinderet for retur er bortfalt. I henhold til utlendingsforskriften § 15-4 gir en tillatelse etter § 74 ikke gi grunnlag for familiegjenforening, permanent oppholdstillatelse eller rett til ny innreise dersom utlendingen har reist ut av Norge. Lovens § 74 åpner for at det gis arbeidstillatelse, men det kan også fastsettes at arbeidstillatelse ikke skal gis. Det er utlendingsforvaltningen som gjør en slik konkret vurdering i hver enkelt sak.