Vedlegg - Brev fra Kunnskapsdepartementet v/statsråd Jan Tore Sanner til utdannings- og forskningskomiteen, datert 31. mai 2018

Vedlegg
Representantforslag nr. 223 S (2017-2018) om skolegang for ungdom med endelig avslag på asylsøknad

Jeg viser til representantforslaget fra stortingsrepresentantene Mona Fagerås, Lars Haltbrekken og Freddy André Øvstegård om skolegang for ungdom med endelig avslag på asylsøknad.

I 2014 innførte regjeringen en lovfestet rett til videregående opplæring eller grunnskoleopplæring for ungdom mellom 16 og 18 som søker oppholdstillatelse i Norge. For ungdom som søker asyl, men som får avslag på søknaden, gjelder retten til videregående opplæring eller grunnskoleopplæring frem til dato for endelig vedtak. Enslige mindreårige asylsøkere kan få tidsbegrenset oppholdstillatelse fram til de blir 18 år. Da har de lovlig opphold i denne perioden og rett til opplæring så lenge det lovlige oppholdet varer.

Retten til videregående opplæring gjelder ikke for ungdom uten lovlig opphold i Norge. Ved innføringen av retten ble det lagt vekt på å finne en balanse mellom hensynet til den enkeltes behov for opplæring og andre viktige samfunnshensyn, slik som innvandringsregulerende hensyn.

Enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold er i en sårbar situasjon og det er viktig at disse får et godt tilbud mens de er i Norge. I Jeløya-plattformen står det at regjeringen vil «bedre tilbudet til enslige mindreårige med midlertidig opphold gjennom styrket innsats for oppsporing av familie, og opplæring som er relevant ved retur, for eksempel gjennom tilpasset videregående opplæring.» Regjeringen arbeider med å se på hvilke tiltak som bør gjøres for denne gruppen.