Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Monica Carmen Gåsvatn, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Vetle Langedahl, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Venstre, Carl-Erik Grimstad, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til proposisjonens del om samtykke til godkjenning av beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2017/2394 om forbrukervernsamarbeid. Siden forordningen medfører behov for lovendringer i norsk rett, er det nødvendig med Stortingets samtykke til beslutningen.

Komiteen mener det er viktig å få et overnasjonalt regelverk for forbrukerpolitikken, slik regjeringen har lagt opp til. Blant annet har digitalisering, internasjonalt eierskap og skatteordninger bidratt til at forbrukere i stor grad forholder seg til et globalt marked. Komiteen er positive til at forbrukerregelverket harmoniseres i EU/EØS, slik at dette kan bidra til at overtredelser mot norske forbrukere begått av næringsdrivende i en annen EU/EØS-stat enklere kan stanses. Det vil styrke forbrukers rettigheter og bidra til en mer forutsigbar forbrukerpolitikk.

Komiteen viser ellers til at forslag til lov om endringer i markedsføringsloven mv. (gjennomføring av forordning (EU) 2017/2394 om forbrukervernsamarbeid) behandles i Innst. 169 L (2019–2020).

Komiteen slutter seg til regjeringens forslag om å samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av forordning (EU) 2017/2394 om forbrukervernsamarbeid i EØS-avtalen.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteens utkast til innstilling ble 6. februar 2020 oversendt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse, jf. Stortingets vedtak 5. november 2019. Utenriks- og forsvarskomiteen uttaler følgende i brev av 12. februar 2020:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til familie- og kulturkomiteens utkast til innstilling datert 6. februar vedrørende S-delen av Prop. 8 LS (2019–2020) Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 172/2019 av 14. juni 2019 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2017/2394.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til familie- og kulturkomiteens utkast til innstilling til Prop. 8 LS (2019–2020) og har ingen ytterligere merknader.»