Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Kari Anne Bøkestad Andreassen og Heidi Greni, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til at Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) i Dokument 7:2 (2019–2020) Særskilt melding til Stortinget om PSTs ulovlige innhenting og lagring av flypassasjeropplysninger, har kritisert PST for å ha benyttet utlendingsloven og utlendingsforskriftens bestemmelser om passasjerlister til å innhente opplysninger om norske borgeres utenlandsreiser.

Utvalget konkluderer med at innhenting av passasjeropplysninger om norske borgeres utenlandsreiser ikke har hjemmel i utlendingsloven.

Komiteen registrerer at regjeringen tar EOS-utvalgets kritikk på det største alvor, og at regjeringen i proposisjonen foreslår endringer i utlendingsloven. Komiteen støtter disse lovendringene, da utlendingslovgivningen ikke bare regulerer forhold knyttet til utlendinger, men også grensekontroll. Bestemmelsene om grensekontroll gjelder for både norske statsborgere og utlendinger. Innhenting av passasjerlister er et ledd i denne kontrollen. Passasjerlister over reisende på flygninger til og fra Norge vil hovedsakelig inneholde opplysninger om norske statsborgere.

I lys av EOS-utvalgets kritikk om mangel på klar lovhjemmel støtter komiteen endringene for å gjøre det helt klart at det skal gis opplysninger om både norske og utenlandske reisende.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil understreke alvoret i kritikken som EOS-utvalget kommer med i Dokument 7:2 (2019–2020) om PSTs manglende lovhjemmel for innhenting av passasjerlister, og viser til behandlingen som nå pågår av denne saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser også til at det i proposisjonen (Prop. 39 L (2019–2020)) er understreket når det gjelder forskriftsendringen i utlendingsforskriften § 4-24 om at PST etter anmodning kan innhente passasjerlister, at PST må foreta en nødvendighetsvurdering basert på konkrete trusselvurderinger for å kunne innhente passasjerlister. De kan altså ikke rutinemessig innhente passasjerlister, slik politiet har adgang til som grensekontrollmyndighet.