Søk

Innhold

3. Andre merknader og forslag fremkommet under komiteens behandling

3.1 Tiltak for petroleumssektoren

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Miljøpartiet De Grønne, viser til merknader i Innst. 216 S (2019–2020), der komitéflertallet blant annet skrev følgende:

«Flertallet, har merket seg at flere store aktører på norsk sokkel har utsatt viktige investeringsprosjekter som følge av virkningene av korona-pandemien og fallet i oljepris og etterspørsel. Aktiviteten på norsk sokkel er svært viktig for leverandørindustrien med små og store bedrifter over hele landet. Disse bedriftene og denne kompetansen er også viktig på kort og lang sikt for å utvikle ny grønn teknologi. Derfor mener flertallet at det er avgjørende å holde aktiviteten oppe i olje- og gassrelatert industri gjennom denne krisen.»

Flertallet understreker viktigheten av at regjeringen vurderer tiltak knyttet til denne situasjonen, og at regjeringen vil komme raskt tilbake med en vurdering av disse spørsmålene. Flertallet legger til grunn at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en sak som omhandler disse vurderingene så snart som mulig. Flertallet mener det må skje før framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett.

3.2 Tiltak for reiselivsnæringen

Komiteen viser til at regjeringen har sendt midlertidig forskrift til pakkereiseloven på høring. Forslaget legger opp til å endre fristen for selskapene til å tilbakebetale ved avbestilling fra 14 dager til tre måneder og at dette gis tilbakevirkende kraft. I tillegg foreslås en ordning med kreditnota som de reisende kan godta. Komiteen mener dette bedrer de akutte likviditetsproblemene til selskapene, og imøteser mer langsiktige løsninger for sektoren.

Komiteen viser til komiteens merknader under punkt 1.12 i Innst. 216 S (2019–2020), og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget mener det er behov for en ytterligere styrking av reisegarantifondet, og ber regjeringen komme raskt tilbake til Stortinget med et forslag til hvordan dette kan gjøres, for eksempel etter dansk modell.»

3.3 Bostøtte

Komiteen viser til at inntektsfallet for familiene kommer veldig raskt, og det er viktig å få på plass de praktiske forholdene rundt økning av inntektsgrensen, slik at Stortingets vedtak blir iverksatt og familiene får hjelp.