Søk

Sammendrag

Hovedinnholdet i proposisjonen

Kunnskapsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til midlertidig lov om tilpasninger i barnehageloven, opplæringslova og friskolelova for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19.

I proposisjonen viser departementet til at når barnehager og skoler er underlagt begrensninger av smittevernhensyn, har det betydning for hvordan driften kan organiseres. Det er derfor vedtatt midlertidige forskrifter med hjemmel i koronaloven om tilpasninger i lovgivningen om barnehager og grunnopplæringen. De midlertidige forskriftene faller bort når koronaloven oppheves 27. mai 2020. Departementet mener det vil være behov for tilpasningene av lovgivningen om barnehager og skoler ut over varigheten av koronaloven, og foreslår derfor at tilpasningene fastsettes i en midlertidig lov. Det foreslås at loven oppheves 1. november 2020.

Formålet med tilpasningene er at barn, unge og voksne i størst mulig grad skal kunne få ivaretatt sine rettigheter, samtidig som det tas hensyn til hva som er mulig å få til når barnehager og skoler er stengt eller er underlagt begrensninger av smittevernhensyn. Den foreslåtte midlertidige loven vil tydeliggjøre hvilke regler som gjelder for barnehagene og for skolene under utbruddet av koronavirus.

Proposisjonen inneholder i hovedsak forslag om å videreføre reglene som i dag er fastsatt i midlertidig forskrift 27. mars 2020 nr. 491 om tilpasninger i lovgivningen om barnehager som følge av utbrudd av covid-19 og midlertidig forskrift 27. mars 2020 nr. 492 om tilpasningen i lovgivningen om grunnskoleopplæring og videregående opplæring som følge av utbrudd av covid-19.

Videre vil den midlertidige loven gi en forskriftshjemmel for å kunne videreføre regler om at barn og unge med særlige behov og barn med én forelder i kritiske samfunnsfunksjoner mv. skal ha tilbud i barnehagen og på skolen selv når virksomheten ellers er stengt. I tillegg klargjøres det at unntaket også gjelder ved redusert åpnings- og oppholdstid.

Departementet foreslår også regler for å gi ungdommer i yrkesfaglige utdanningsløp mulighet til å ta påbygging til generell studiekompetanse skoleåret 2020–2021.

Departementet foreslår å lovfeste tilsvarende tilpasninger i friskolelova som i opplæringslova.