Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til proposisjonen.

Komiteen viser til at dette er et lovforslag som viderefører bestemmelser som ble gitt i midlertidig forskrift om tilpasninger i lovgivningen om opplæring i mottak, introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap som følge av utbrudd av covid-19. Bakgrunnen er at kommunene under de rådende omstendigheter ikke fullt ut vil kunne være i stand til å oppfylle alle rettigheter og plikter som følger av introduksjonsloven.

Komiteen er enig i at det er riktig at de midlertidige bestemmelsene videreføres og gis i lovs form.

Komiteen mener det er svært viktig at kommunene strekker seg langt for å gi nyankomne innvandrere det tilbudet introduksjonsloven beskriver ,dersom dette er mulig, men legger også til grunn at det under de rådende omstendigheter må gis rom for unntak.

Komiteen merker seg at det foreslås at loven trer i kraft straks og har en varighet frem til 1. november 2020.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at forlengelse av programmene og nødvendige tilpassinger til smitteverntiltak vil medføre ekstrautgifter, slik KS har meldt i sin høringsuttalelse. Slike merutgifter må dekkes av staten.

Flertallet viser til at det må gis rom for individuelle tilpassinger og forlengelser, ikke bare for kommunene, men også for den det gjelder, særlig når den det gjelder eller nær familie er helsemessig i risikogruppen.

Flertallet fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for full kompensasjon til kommunene for ekstrautgifter til introduksjonsstønad og introduksjonsprogrammet i forbindelse med covid-19-situasjonen.»

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at regjeringen vil nedsette et utvalg sammen med KS som fortløpende skal vurdere hvilke utslag koronakrisen har for kommunene.

Disse medlemmer forventer at også ekstra utgifter i forbindelse med gjennomføringen av introduksjonsprogrammet blir vurdert i forbindelse med dette arbeidet.

Disse medlemmer viser til at fravær på grunn av at personen eller nær familie er helsemessig i risikogruppe, vil være fravær som følge av utbruddet og dermed legges til programmets varighet.