Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Katrine Boel Gregussen, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til at det i proposisjonen bes om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/302 av 28. februar 2018 om imøtegåelse av uberettiget geoblokkering og andre former for forskjellsbehandling på grunnlag av kundenes nasjonalitet, bopel eller hjemsted i det indre marked (heretter omtalt som geoblokkeringsforordningen) og endring av forordning (EF) 2006/2004 og (EU) 2017/2394 og av direktiv 2009/22/EF. Selve gjennomføringen av forordningen vil skje i forskrift.

Komiteen viser til at geoblokkeringsforordningen har som formål å sikre at kunder i EØS blir behandlet på samme måte når de er i samme situasjon, uavhengig av nasjonalitet, bopel eller hjemsted.

Komiteen viser til at geoblokkering er en kjent metode for å segmentere markeder og ta ut merpris fra enkelte forbrukersegmenter basert på geografi. Komiteen vil peke på at forordningen er en styrking av forbrukerrettigheter, er en fordel for næringsdrivende som sluttkunder, og forhindrer prisdiskriminering basert på geografi.

Komiteen viser til at forslaget har vært på høring.

Komiteen viser for øvrig til proposisjonen.