Søk

Sammendrag

I proposisjonen bes det om Stortingets samtykke til ratifikasjon av Marrakechtraktaten av 27. juni 2013 om å lette tilgangen til utgitte verk for personer som er blinde, har nedsatt synsevne eller har andre funksjonsnedsettelser som vanskeliggjør lesing. Videre bes det om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 165/2020 av 23. oktober 2020 om innlemmelse av direktiv (EU) 2017/1564 (Marrakechdirektivet) i EØS-avtalen. Stortingets samtykke er nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

Norge undertegnet Marrakechtraktaten 20. juni 2014. Den trådte i kraft 30. september 2016 etter at flere enn 20 stater hadde ratifisert den. I dag er 75 stater i tillegg til EU parter i traktaten. Den har som formål å bedre tilgangen til litteratur i tilgjengelig format for personer som er blinde, har nedsatt synsevne eller har andre funksjonsnedsettelser som vanskeliggjør lesing.

Det understrekes at Norge ikke blir bundet av Marrakechtraktaten gjennom innlemmelse av Marrakechdirektivet i EØS, men vil etter ratifikasjon være en selvstendig part til traktaten, slik vi er til andre internasjonale avtaler.

Ratifikasjon av traktaten og innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen forventes å få begrensede økonomiske og administrative konsekvenser både for det offentlige og private. Tilslutning til traktaten og gjennomføring av direktivet vil trolig føre til at flere verk blir håndtert gjennom eksisterende system, men det antas at dette ikke vil føre til vesentlige økonomiske konsekvenser for det offentlige.

For personer som er blinde, har nedsatt synsevne eller andre funksjonsnedsettelser som vanskeliggjør lesing, er det antatt at traktaten vil kunne føre til et større utvalg av tilgjengelige eksemplar av verk fra andre land.

I tillegg foreslår Kulturdepartementet endringer i lov 15. juni 2018 nr. 40 om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven) for å etablere en dekkende forskriftshjemmel for å kunne gjennomføre Norges forpliktelser etter Marrakechtraktaten og -direktivet.