Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Samtykke til ratifikasjon av konvensjon om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester (IALA) av 27. januar 2021

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Innledning

I proposisjonen ber regjeringen om Stortingets samtykke til ratifikasjon av konvensjon om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester (IALA). Konvensjonen ble vedtatt på en diplomatkonferanse i Kuala Lumpur, Malaysia, 28. februar 2020. Konvensjonen etablerer IALA som et eget folkerettssubjekt i form av en mellomstatlig organisasjon og gir nærmere bestemmelser om organisasjonen.

Dagens IALA, Den internasjonale sammenslutningen for fyr- og merkevesen (International Association of Lighthouse Authority, senere International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities), ble opprettet i 1957 som en stiftelse under fransk rett. Organisasjonen har i dag nasjonale kystmyndigheter og kystvakter som medlemmer. Kystverket er medlem fra norsk side. IALA er en ikke-statlig, teknisk, konsultativ organisasjon hvor myndigheter, utstyrsprodusenter og eksperter utarbeider anbefalinger, retningslinjer og standarder for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester.

IALAs generalforsamling besluttet i 2014 å arbeide for å endre organisasjonens status til en mellomstatlig organisasjon. Endring av IALAs status til en mellomstatlig organisasjon ble antatt å styrke organisasjonen, og dermed også IALAs viktige arbeid knyttet til å sikre gode maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester. IALA arbeider tett med og utfyller arbeidet til Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) og Den internasjonale hydrografiske organisasjon (IHO).

Det opplyses i proposisjonen at Norge har deltatt i arbeidet med fremforhandling av konvensjonen. Fra norsk side har det vært viktig å arbeide for at IALA beholdes som en teknisk, konsultativ organisasjon, slik at det er IMO som gir bindende regler, mens IALA gir tekniske innspill til IMO og fastsetter ikke-bindende anbefalinger, retningslinjer og standarder. Videre har det vært viktig at statusendringen i minst mulig grad leder til økning i organisasjonens driftskostnader.

Det har vært avholdt tre pre-diplomatiske konferanser hvor utkast til konvensjonstekst har blitt diskutert, i Paris i 2017, i Marrakech i 2018 og i Istanbul i 2019. IALAs juridiske ekspertpanel og IALAs sekretariat har også deltatt i arbeidet.

Det opplyses at konvensjonen anses å være av særlig stor viktighet, slik at Stortingets samtykke til ratifikasjon er nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

Konvensjonen ble åpnet for undertegning 27. januar 2021, og Norge undertegnet 22. mars 2021. Per mars 2021 har Singapore ratifisert konvensjonen, og i tillegg til Norge har Frankrike, Malaysia og Nederland undertegnet. Konvensjonen trer i kraft på den nittiende dag etter at tretti stater har sluttet seg til.

Det redegjøres i proposisjonen for at gjennomføring av konvensjonen vil ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser og vil kunne skje innen gjeldende budsjettrammer. Konvensjonen innebærer plikt til å betale årlig medlemsbidrag til organisasjonen. Norge betalte i 2020 16 660 euro i medlemskontingent til IALA, dekket over Kystverkets budsjett. Etableringen av IALA som en mellomstatlig organisasjon antas ikke å medføre større endring i medlemstatenes årlige bidrag. Det opplyses at den vedtatte konvensjonen ikke innebærer noen skatte- eller avgiftsprivilegier for organisasjonen eller dens ansatte i Norge.

Gjennomføring av konvensjonen krever ikke lov- eller forskriftsendring.

Det vises til proposisjonen for en nærmere omtale av bakgrunnen for og innholdet i konvensjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, Kirsti Leirtrø, Sverre Myrli og Ingalill Olsen, fra Høyre, Solveig Sundbø Abrahamsen, Jonny Finstad, Nils Aage Jegstad og lederen Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Åshild Bruun-Gundersen, Bård Hoksrud og Tor André Johnsen, fra Senterpartiet, Bengt Fasteraune og Siv Mossleth, fra Sosialistisk Venstreparti, Arne Nævra, og fra Venstre, Jon Gunnes, viser til Prop. 164 S (2020–2021), der regjeringen ber om Stortingets samtykke til ratifikasjon av konvensjon om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester (IALA) av 27. januar 2021. Dagens IALA (International Association of Lighthouse Authority, senere International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) ble opprettet i 1957, og Norge, representert ved Kystverket, er medlem.

Komiteen viser videre til at IALAs generalforsamling i 2014 vedtok å arbeide for å endre organisasjonens status til en mellomstatlig organisasjon. Her har Norges posisjon vært at IALA beholdes som en teknisk, konsultativ organisasjon, og at det er IMO, den internasjonale sjøfartsorganisasjonen, som fastsetter bindende regler. IALA gir tekniske innspill og fastsetter ikke-bindende anbefalinger, retningslinjer og standarder. Organisasjonen skal ha sete i Frankrike, der dens forløper også har vært lokalisert.

Komiteen merker seg at konvensjonen anses å være av særlig stor viktighet, slik at Stortingets samtykke til ratifikasjon er nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

Komiteen bemerker videre at skipsfarten er internasjonal, og at sikkerhet og felles internasjonal regulering og retningslinjer har stor betydning for den norske skipsfarten og Norge som kyststat. Regjeringen har vurdert at Norge har nytte av å være medlem i IALA, og at Norge på den måten kan påvirke internasjonale standarder, retningslinjer og anbefalinger for maritime navigasjonsinnretninger.

Komiteen støtter at det gis samtykke til ratifikasjon av konvensjonen.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Transport- og kommunikasjonskomiteen sendte 4. mai 2021 utkast til innstilling til utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse.

Utenriks- og forsvarskomiteen uttalte i brev 5. mai 2021 følgende:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling datert 4 mai til Prop. 164 S (2020-2021) Samtykke til ratifikasjon av konvensjon om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester (IALA).

Utenriks- og forsvarskomiteen slutter seg til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling til Prop. 164 S (2020–2021) og har for øvrig ingen merknader.»

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i ratifikasjon av konvensjon om Den internasjonale organisasjonen for maritime navigasjonsinnretninger og -tjenester (IALA) av 27. januar 2021.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 11. mai 2021

Helge Orten

Ingalill Olsen

leder

ordfører