Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag om utbetaling av vedtatt tilskudd til X Games Norway

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen betale ut tilskuddet til X Games Norway / SAHR på 15 mill. kroner som vedtatt ved behandlingen av statsbudsjettet for 2022, slik at dette kan gå til å gjennomføre kvalifikasjonsrunder og planlegge og gjennomføre et fullskala arrangement når pandemirestriksjonene tillater det.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, Ragnhild Male Hartviksen og Marte Eide Klovning, fra Høyre, Turid Kristensen og fung. leder Tage Pettersen, fra Senterpartiet, Margrethe Haarr og Olav Urbø, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Kathy Lie, og fra Venstre, Sofie Høgestøl, viser til representantforslaget om utbetaling av vedtatt tilskudd til X Games Norway. Forslagsstillerne viser til at SAHR / X Games er den eneste internasjonale sportskonkurransen med global liveoverføring utenfor NIF-paraplyen. X Games Norway er landets eneste store konkurranse på internasjonalt nivå for snowboardere, freeskikjørere, skateboardere og Moto X-kjørere, og Norge er beste nasjon i X Games Norway med totalt 19 medaljer.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at pandemien har medført at X Games Norway måtte nedskaleres både i 2021 og 2022. I 2021 ble arrangementet et rent norsk arrangement, og penger ble spart til et fullskala internasjonalt arrangement på et senere tidspunkt. I 2022 vil det arrangeres en kvalifiseringskonkurranse på Dombås, og årets tilskudd vil kunne benyttes til et fullskalaarrangement i 2023 i Lillehammer.

Disse medlemmer viser videre til at Kultur- og likestillingsdepartementet informerte eventselskapet SAHR Consepts AS i brev av 2. februar 2022 om at Stortingets bevilgning på 15 mill. kroner for 2022 ikke vil bli utbetalt, og at det må legges til grunn at regjeringen ikke vil prioritere tilskudd til X Games i sitt forslag til statsbudsjett for 2023. Disse medlemmer registrerer at statsråden i sin uttalelse til komiteen i brev av 18. februar 2022 viser til at regjeringen mener at det ikke er grunnlag for å utbetale ytterligere midler til arrangementer i 2022, og at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en orientering om saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Forslagsstillerne ber om at regjeringen betaler ut tilskuddet til X Games Norway / SAHR på 15 mill. kroner som vedtatt ved behandlingen av statsbudsjettet for 2022.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til statsbudsjettet for 2022, der det under kap. 315 post 86 ble bevilget 15 mill. kroner til SAHR Productions AS til gjennomføringen av X Games Norway 2022. SAHR Productions AS står for gjennomføringen av X Games Norway, mens merkevaren X Games eies av den amerikanske sportskanalen ESPN.

Flertallet viser til at den usikre smittesituasjonen gjorde at arrangøren SAHR besluttet å nedskalere arrangement i 2022. Det totale budsjettbehovet for arrangementene i 2022 er 6,5 mill. kroner. Flertallet merker seg at dette er 8,5 mill. kroner lavere enn det som ble lagt til grunn da budsjettet for 2022 ble lagt fram og behandlet av Stortinget.

Flertallet viser til at situasjonen var den samme i 2021, og at 6,47 mill. kroner av midlene som ble utbetalt i 2021, ikke har blitt benyttet. Flertallet viser til at vanlig praksis er at ubrukte midler må tilbakebetales.

Flertallet viser til at Kultur- og likestillingsdepartementet i tråd med Stortingets vedtak om at det skal ytes støtte til arrangementet i 2022, har gitt SAHR Productions AS adgang til å bruke de ubenyttede midlene fra 2021 til å dekke utgiftene for de to planlagte arrangementene i 2022. Flertallet registrerer at det innebærer at det totale finansieringsbehovet for gjennomføring av de planlagte arrangementene for 2022 er dekket, og at SAHR ikke har framlagt planer for flere arrangementer i 2022.

Flertallet mener at Stortingets vedtak om støtte til arrangementet i 2022 dermed er oppfylt, og at det ikke er grunnlag for å utbetale ytterligere midler til arrangementer i 2022, når arrangøren har opplyst om at ytterligere arrangementer ikke skal finne sted.

Flertallet kan heller ikke forskuttere Stortingets behandling av statsbudsjettet ved å gi bindende tilsagn om midler i 2023-budsjettet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil vise til merknaden nedenfor hvor disse medlemmer peker på at det fremstår som sannsynlig at det vil kreve et vedtak i Stortinget dersom den vedtatte støtten for 2022 skal fjernes. Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, skriver i sin merknad at de ikke kan forskuttere Stortingets behandling av statsbudsjettet ved å gi bindende tilsagn om midler i 2023-budsjettet. Selv om regjeringen har uttalt at det ikke kan påregnes at regjeringen vil prioritere tilskudd til X Games i 2023, er det ikke gitt at det ikke vil være et flertall på Stortinget som vil ønske å videreføre et slikt tilskudd. Disse medlemmer mener at man derfor ikke kan forskuttere et slikt utfall, og at det ikke er riktig å frata X Games og SAHR Productions AS muligheten til å fortsette planleggingen av et arrangement i 2023, spesielt når regjeringen betaler ut støtte til å avholde et kvalifiseringsrenn for et X Games i Norge i 2023. Disse medlemmer vil videre vise til at det også i 2022 vil påløpe kostnader for et mulig arrangement i 2023, som for eksempel til planlegging, snøproduksjon og opparbeidelse av anlegg.

Disse medlemmer viser til komiteens merknad om at X Games Norway er landets eneste store konkurranse på internasjonalt nivå for snowboardere, freeskikjørere, skateboardere og Moto X-kjørere, og den eneste muligheten for utøverne til å vise seg frem på hjemmebane. Dette er en konkurranse som betyr svært mye også for bredden av utøvere i Norge. 90 pst. av alle aktive i actionsport er egenorganiserte, og disse medlemmer mener at det er like viktig å støtte opp om tiltak for den egenorganiserte idretten i Norge som for den organiserte idretten. Disse medlemmer vil vise til at X Games Norway har blitt arrangert hvert år siden 2016, med unntak av under koronapandemien. Gjennom en egen kvalifisering får også unge utøvere som ikke allerede er på et elitenivå, mulighet til å kvalifisere seg til den internasjonale konkurransen. Disse medlemmer vil også vise til en undersøkelse gjennomført av Opinion høsten 2020, som dokumenterte at X Games er like populært som OL blant norske ungdommer, og langt mer populært enn Eliteserien i fotball, Holmenkollen Skifestival og Raw Air. Undersøkelsen viser at X Games er den mest populære idrettsbegivenheten i Norge for aldersgruppen 18 til 24 år, og arrangementet er for mange den eneste muligheten til å se sine forbilder i aksjon.

Disse medlemmer viser til at i internasjonal sammenheng utgjør X Games verdens mest besøkte actionsportkonkurranse og er et arrangement som når bredt ut til et publikum både i Norge og i resten av verden. Disse medlemmer vil understreke den betydning X Games Norway har opparbeidet seg lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Over 200 norske leverandører er en del av arrangementets logistikk, over 250 medarbeidere i SAHR Productions’ organisasjon er involvert, og i tillegg engasjeres mellom 150 og 250 frivillige. Det arrangeres også en rekke konserter, konkurranser og kunstutstillinger i forbindelse med arrangementet, og av totalt 20 konserter på hovedscenen siden 2016 har 18 artister vært norske. Disse medlemmer vil peke på ringvirkningene arrangementet får lokalt for arrangørstedene. Arrangementet genererer inntekter til lokalt næringsliv, også reiselivsnæringen, som i årene fremover vil ha et stort behov for den drahjelpen arrangementer som dette vil gi for en næring som har vært hardt rammet under koronapandemien. Å legge til rette for at arrangementene kan videreføres, har viktige ringvirkninger for Norge som vintersportsnasjon og gjør at de lokale anleggene kan presentere seg for et bredt internasjonalt publikum. Arrangementene i 2022 på Dombås og 2023 på Lillehammer i Innlandet fylke har også bred støtte lokalt. Fungerende ordfører i Dovre kommune uttalte til VG 5. februar 2022 at de ser med stor uro på utfordringene X Games Norway nå sliter med, og at de støtter arrangørselskapet SAHR Productions.

Disse medlemmer vil påpeke at ildsjelene i SAHR Productions har sørget for å gi Norge en enestående posisjon i internasjonal actionsport og fantastisk markedsføring av landet. Det fremstår som uforståelig at statsråden nå ønsker å stikke kjepper i hjulene for videre X Games-arrangementer i Norge. I Prop. 1 S (2021–2022) om statsbudsjettet for 2022 presiseres det at bevilgningen til X Games Norway foreslås videreført i 2022, at dette gir forutsigbarhet til arrangørene som langsiktige, faste mottakere på statsbudsjettet, og at det er med på å sikre at arrangementene befester sin viktige rolle nasjonalt og internasjonalt. Regjeringen tok ikke dette ut av budsjettforslaget i Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022), og Stortinget vedtok bevilgningen. Kort tid etter at vedtaket var fattet, valgte statsråden likevel i sitt brev av 3. februar 2022 å meddele arrangørene av X Games at bevilgningen for 2022 ikke vil kunne utbetales, og at de må legge til grunn at regjeringen ikke vil prioritere tilskudd til X Games i sitt forslag til budsjett for 2023. Så mye for forutsigbarheten for et svært populært og viktig arrangement i Norge.

Disse medlemmer mener også at det er vanskelig å forstå logikken i at statsråden mener at det er greit at det bevilges og brukes penger på en kvalifisering til et renn det ikke vil være mulig å gjennomføre uten fortsatt statlig støtte – en støtte regjeringen som nevnt videreførte i sitt forslag til statsbudsjett, men som regjeringen nå fjerner uten forutgående behandling i Stortinget. Disse medlemmer vil peke på at det fremkommer i Finansdepartementets veileder for statlig budsjettarbeid at utgiftsbevilgninger ikke kan brukes til andre formål enn forutsatt av Stortinget, og at bevilgningene derfor skal disponeres i samsvar med Stortingets forutsetninger. X Games Norway har som nevnt en post på statsbudsjettet, under kap. 315, post 86. Veilederen sier også at ved vurdering av hvilke detaljspesifikasjoner som er bindende, må det legges vekt på om opplysninger som er gitt i fagproposisjonen, kan ha vært en avgjørende forutsetning for Stortingets bevilgningsvedtak. Disse medlemmer mener at ordlyden i proposisjonen nettopp må kunne sies å ha vært avgjørende og en tydelig presisering av hensikten bak bevilgningen. Statsråden skriver i sitt svarbrev til komiteen at regjeringen, på vanlig måte, vil komme tilbake til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett med en orientering om saken. Disse medlemmer mener på bakgrunn av det ovenstående at det ikke er tilstrekkelig med en orientering om saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, og at det vil kreve et nytt vedtak i Stortinget dersom den vedtatte støtten skal fjernes fra statsbudsjettet.

Disse medlemmer viser til at budsjettet for X Games Norway 2023 på Lillehammer er estimert til 41,8 mill. kroner, hvorav 15 mill. kroner skulle være en statlig bevilgning. Statsråden uttaler til VG 5. februar 2022 at hun mener at ESPN, som sender X Games i USA, må ta sin del av regningen. Hun uttaler også at arrangementet andre steder i verden i all hovedsak er finansiert av kommersielle sponsorer, og at hun håper at de vil være villige til å gjøre dette i Norge også. Disse medlemmer vil vise til at ESPN betalte 700 000 dollar i sponsorstøtte til X Games Norway 2020. ESPN bidrar også med sponsorer, de tar seg ikke betalt for oppskriften og merkevaren, og de dekker utgifter til egne innholdsproduksjoner og at deres medarbeidere reiser til Norge. ESPN var også med på å dekke underskuddet i 2018. Det ble ikke bedt om noen tilleggsbevilgninger over statsbudsjettet for å håndtere dette. Disse medlemmer vil også påpeke at det ikke er riktig at arrangementet andre steder i verden i all hovedsak er finansiert av kommersielle sponsorer. ESPN har uttalt at nesten samtlige X Games over hele verden har, eller har hatt, offentlig støtte i en eller annen form. Det var en forutsetning da X Games ble lagt til Norge i 2016, at dette også ville kreve tilleggsfinansiering. SAHR har uttalt at de opplever at ESPN er en seriøs og solid partner, og at Norge som arrangørland mister troverdighet som samarbeidspartner når budsjettposter på statsbudsjettet plutselig bare fjernes på kort varsel.

Disse medlemmer vil i tillegg peke på at regjeringens ønske om å kutte statsstøtten til X Games Norway kanskje kommer på verst tenkelige tidspunkt. I januar var Brettforbundet åpne om at de har mistet samtlige sponsorer. Koronapandemien har også medført store utfordringer for mange bedrifter og sponsorer, og det er derfor ekstra uheldig når statsråden sier at hun håper at kommersielle sponsorer vil kunne overta finansieringen av X Games i Norge.

Disse medlemmer viser også til Innst. 155 S (2021–2022) om et løft for den digitale spillkulturen. Disse medlemmer foreslår i denne saken at Stortinget skal be regjeringen åpne for å gi støtte til internasjonale e-sportarrangementer i Norge. I sitt tilsvar til dette forslaget skriver regjeringspartiene at statsråden i sitt svarbrev til komiteen er positiv til eventuelle slike arrangementer i Norge. Regjeringspartienes medlemmer i komiteen viser også til at det allerede i dag er åpent for å søke om støtte til initiativer til internasjonale e-sportarrangementer i Norge, på lik linje med andre arrangementer, og at de derfor mener at forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er overflødig. Denne saken viser med all mulig tydelighet at dette forslaget kanskje likevel ikke er overflødig, og påstanden om at det er mulig å søke om støtte til internasjonale arrangementer allerede i dag burde tilsi at regjeringspartiene heller ikke burde gå inn for å kutte støtten til et av de viktige arrangementene som i dag får slik støtte.

Disse medlemmer vil peke på at X Games Norway har valgt en realistisk og nøktern tilnærming til pandemien, med fokus på realistisk gjennomføring. X Games Norway har derfor heller ikke på noe tidspunkt søkt om koronastøtte. Ettersom pandemisituasjonen og restriksjonene som ble implementert i desember 2021, gjorde det umulig å planlegge for et X Games-arrangement i Lysgårdsbakken med 10 000 tilskuere i 2022, ble det valgt en modell for gjennomføring som sikret gjennomføring i stedet for at man risikerte en avlysning. Det ble i 2022 planlagt for et kvalifiseringsarrangement på Dombås i mars, og at et fullskala X Games Norway-arrangement ville bli lagt til Lillehammer i 2023. Disse medlemmer er av den oppfatning at det vedtatte tilskuddet i statsbudsjettet til X Games Norway og SAHR Productions bør utbetales i sin helhet for å dekke de reelle utgiftene for 2022 og for å kunne planlegge for et fullskala X Games Norway på Lillehammer og i Innlandet i 2023.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende primærforslag:

«Stortinget ber regjeringen betale ut tilskuddet til X Games Norway / SAHR på 15 mill. kroner som vedtatt ved behandlingen av statsbudsjettet for 2022, slik at dette kan gå til å gjennomføre kvalifikasjonsrunder og planlegge og gjennomføre et fullskala arrangement når pandemirestriksjonene tillater det.»

Sekundært fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen betale ut 2 mill. kroner av det vedtatte tilskuddet i 2022 til X Games Norway / SAHR Productions til planlegging av neste års arrangement, og at de resterende 13 millionene av det bevilgede tilskuddet for 2022 legges inn i statsbudsjettet for 2023 til gjennomføring av et fullskala arrangement på Lillehammer.»

Disse medlemmer vil avslutningsvis vise til skriftlige spørsmål fra representanten Silje Hjemdal fra Fremskrittspartiet og representanten Ola Elvestuen fra Venstre til statsråden om statsrådens tilbaketrekking av støtten til X Games Norge og beskjeden om at det heller ikke kan forventes at en søknad om støtte for 2023 vil bli prioritert av regjeringen. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har stått samlet om at det er svært uheldig at regjeringen vil fjerne støtten til et viktig og veldig godt arrangement, og at statsråden ikke kan trekke tilbake en støtte som er vedtatt i statsbudsjettet for 2022, uten et nytt vedtak i Stortinget. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre står også samlet om støtten til at X Games fortsatt skal arrangeres i Norge, og at det er avgjørende at arrangørene skal ha den forutsigbarheten for støtte til fremtidige arrangementer som de til nå har hatt. Disse medlemmer anmoder derfor regjeringen om å legge til rette for at bevilgningen kan videreføres også for de kommende budsjettår.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen betale ut tilskuddet til X Games Norway / SAHR på 15 mill. kroner som vedtatt ved behandlingen av statsbudsjettet for 2022, slik at dette kan gå til å gjennomføre kvalifikasjonsrunder og planlegge og gjennomføre et fullskala arrangement når pandemirestriksjonene tillater det.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen betale ut 2 mill. kroner av det vedtatte tilskuddet i 2022 til X Games Norway / SAHR Productions til planlegging av neste års arrangement, og at de resterende 13 millionene av det bevilgede tilskuddet for 2022 legges inn i statsbudsjettet for 2023 til gjennomføring av et fullskala arrangement på Lillehammer.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:99 S (2021–2022) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Himanshu Gulati, Carl I. Hagen, Tor André Johnsen og Silje Hjemdal om utbetaling av vedtatt tilskudd til X Games Norway – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 3. mars 2022

Tage Pettersen

Turid Kristensen

fung. leder

ordfører