Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, lederen Eigil Knutsen, May Britt Lagesen, Tellef Inge Mørland og Mona Nilsen, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Geir Pollestad og Per Martin Sandtrøen, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at endringer i verdipapirhandelloven (flagging) behandles i denne innstillingen. Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 81/2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2013/50/EU behandles i Innst. 390 S (2021–2022).

Komiteen viser til at proposisjonen må sees i sammenheng med Prop. 66 LS (2020–2021), hvor det ble fremmet forslag til lovendringer til gjennomføring av deler av direktiv 2013/50/EU. Det fremkommer av den proposisjonen punkt 2.1 at direktivet også gjør endringer i rapporteringsdirektivets regler om flagging av eierposisjoner i noterte selskap, og krav til sanksjoner, og at departementet i en senere proposisjon vil fremme forslag til slike regler.

Komiteen viser videre til proposisjonen som behandles i denne innstillingen, Prop. 83 LS (2021–2022), og de forslagene om endringer i verdipapirhandelloven (flagging) som der er fremmet, oppsummert i hovedtrekk i proposisjonens punkt 1.2, jf. nærmere omtale i proposisjonens kapittel 3 om flaggeplikt og kapittel 4 om forvaltningsmessige tiltak og sanksjoner.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne, slutter seg til regjeringens lovforslag om endringer i verdipapirhandelloven (flagging).

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne viser til at et flertall i lovutvalget som utredet gjennomføring av direktivet anbefalte å opprettholde dagens formulering om at flaggemelding skal gis «straks», og at dette støttes av høringssvar fra Økokrim, Finanstilsynet og Folketrygdfondet. Førstnevnte skriver i sitt høringssvar at:

«Utsatt flagging vil medføre større grad av informasjonsasymmetri og innsideinformasjon i markedet, herunder vil misbrukspotensialet i markedet øke.»

Disse medlemmer mener derfor det er uheldig at departementet likevel lander på å støtte anbefalingen fra et mindretall bestående av ett utvalgsmedlem, samt ulike aktører i finansbransjen, om at flaggefristen bør være lengre. Disse medlemmer viser til at reglene i Danmark krever flagging «straks», og mener at også det norske regelverket burde legge seg på en tilsvarende restriktiv linje.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at deler av de nødvendige lovendringene for å gjennomføre direktiv 2013/50/EU ble behandlet i Innst. 303 L (2020–2021), og at Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt stemte imot disse lovendringene.

Disse medlemmer viser til Innst. 390 S (2021–2022), der Sosialistisk Venstreparti og Rødt av ovennevnte grunner går imot å innlemme direktiv 2013/50/EU i EØS-avtalen.