Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Even Eriksen, Lubna Boby Jaffery og Birte Usland, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Sara Bell, fra Rødt, Seher Aydar, og fra Venstre, Grunde Almeland, viser til at lov om Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret trådte i kraft 1. oktober 2021. Komiteen fremhever at loven på mange måter er en modernisert videreføring av den gamle instruksen, men der Sivilombudet nå har overtatt rollen som ekstraordinært klageorgan i enkeltsaker. Nytt er også oppdraget med å delta i internasjonalt samarbeid, som komiteen har merket seg at nemnda har arbeidet med.

Komiteen viser til Harbergutvalgets tilrådning til formulering av lovens § 4 med en vid og uhindret tilgang både til informasjon og til fysiske steder. Den ble omformulert av et flertall i utenriks- og forsvarskomiteen under behandlingen i Stortinget og var en innskrenkning av nemndas formelle kompetanse som brøt med langvarig praksis. Komiteen merker seg ombudets påpekning av at slik den ble vedtatt, innebærer lovteksten en atskillig begrensning for nemndas funksjon som kontrollorgan på vegne av Stortinget. Komiteen merker seg også at praktiseringen av bestemmelsen gjorde seg gjeldende allerede ved nemndas første tilsyn, der personell involvert i et tilsyn følte seg usikre på hvilke opplysninger som kunne deles med nemnda.

Komiteen støtter at lovens § 4 vurderes endret, og viser til det pågående arbeidet med forslag til endringer i NIM-loven, EOS-kontrolloven og lov om Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret i Stortingets presidentskap. Komiteen understreker at nemndas innsynsrett må gi nemnda tilgang til den informasjon som er nødvendig for at de kan utføre sine oppgaver etter loven, og bygge på forutsetningen fra det tverrpolitiske Harbergutvalget om at det er kontrolløren, og ikke den kontrollerte, som må definere hva man i sitt oppdrag trenger innsyn i, jf. Dokument 21 (2020–2021).

Komiteen viser til at nemnda er bekymret for den pressede personellstrukturen i Forsvaret og hvilke konsekvenser den vil kunne få for personellets sikkerhet og for Forsvarets beredskap. Komiteen viser til at nemnda trekker frem at myndighetene ikke kan kreve at man på den ene side har så effektiv og kraftfull militær kapasitet som mulig, og på den annen side forvente at det samme personellet skal trekke seg fra oppdrag hvis ressursene ikke er til stede.

Komiteen viser til at nemndas oppfatning er at det må meget store investeringer til for å løfte eiendoms-, bygg- og anleggsforholdene til et nivå som er godt nok. Det gjelder også for å møte den planlagte personelløkningen i årene som kommer. Komiteen viser til at nemnda peker på at det for det første må være et minimumsnivå at det ikke finnes helseskadelige oppholdssteder i Forsvaret.

Komiteen støtter nemndas vurderinger og ber regjeringen legge disse til grunn som ett av flere hensyn i det pågående arbeidet med styrking av Forsvaret.

Komiteen merker seg at nemnda har hatt et høyt aktivitetsnivå til tross for at koronapandemien gjorde seg gjeldende også i 2021. Komiteen merker seg at nemnda har gjennomført flere møter med Forsvarssjefens internrevisjon og Sivilombudet, i tillegg til kontakt med Forsvarsdepartementet, Forsvarsstabens avdeling for Human Resources, Forsvarsstabens «MOST»-offiser (mobbing, trakassering og seksuell trakassering), vernepliktssenteret, Forsvarets sikkerhetsavdeling og Forsvarets spesialstyrker.

Komiteen merker seg at nemnda har hatt et nært samarbeid med Tillitsvalgtordningen (TVO). TVO har bidratt med å gi nemnda en presis og oppdatert virkelighetsforståelse av hvordan det er å være i Forsvaret. Komiteen viser til at Stortinget i Innst. S. nr. 124 (1971–1972) sluttet seg til etableringen av en tillitsmannsordning i Forsvaret. Komiteen mener det i anledning TVOs 50-årsjubileum er viktig å understreke hvor viktig en sterk tillitsvalgtordning er for soldater som avtjener sin verneplikt. Komiteen mener at TVO på en god måte oppfyller sitt mandat som en samarbeidsordning mellom vernepliktige soldater og Forsvarets militære og politiske ledelse. Komiteen vil understreke viktigheten av TVOs arbeid for å fremme soldatenes trivsel og ivareta soldatenes rettigheter i Forsvaret. Komiteen mener videre at TVO i løpet av sine 50 år har vist seg å spille en viktig rolle som talerør for norske soldater, både opp mot ledelsen i Forsvaret og det politiske Norge.

Komiteen merker seg at nemnda mottok 31 henvendelser i 2021 mot ca. 40 i tidligere år. Komiteen merker seg at nemnda tror dette kan ha sammenheng med bekjentgjøring av funksjonen som ekstraordinært klageorgan i enkeltsaker, som er overført til Sivilombudet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre, er bekymret for mangelen på tilstrekkelig undervisning i jus og etikk knyttet til militærmakt. Flertallet vil spesielt understreke behovet for å rekruttere flere kvalifiserte undervisere på dette feltet. Flertallet er bekymret for konsekvensene av en for lav tetthet av instruktører per kompani, eksemplifisert med erfaringer fra Rekruttskolen KNM Harald Haarfagre på Madla.

Komiteen ønsker å takke nemnda for arbeidet som er lagt ned gjennom det siste året.