Søk

Bakgrunn

I dokumentet blir det fremja følgjande forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen øke bevilgningen til Norges geologiske undersøkelse (NGU) for å kartlegge mineralressursene.

  2. Stortinget ber regjeringen se på muligheten for økt nordisk samarbeid i utvinning og foredling av mineraler og forskning og utvikling for å begrense miljøutfordringene.

  3. Stortinget ber regjeringen sikre en enklere og mer samordnet konsesjonsbehandling for mineralutvinning i Fastlands-Norge.

  4. Stortinget ber regjeringen vurdere å styrke veiledningsfunksjonen til Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).

  5. Stortinget ber regjeringen foreslå nødvendig finansiering på 100 mill. kroner til forskning og utvikling når det gjelder håndtering av avgangsmasse ved utvinning av mineraler.

  6. Stortinget ber regjeringen vurdere et pålegg om at mineralselskaper må etablere et individuelt miljøfond. Avsetning av midler skal inn på en sperret konto for å sikre overdekning og beplantning av deponi under gruvedriften og etter at den har opphørt.

  7. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om etablering av et statlig mineralfond etter finsk modell.

  8. Stortinget ber regjeringen vurdere grunnrentebeskatning for mineralnæringen, slik også evalueringsutvalget for mineralloven pekte på.

  9. Stortinget ber regjeringen vurdere refusjonsordninger for leteselskaper innenfor mineralnæringen og se på om prinsippet fra leterefusjonsordningen innenfor petroleumsskatteregimet kan være overførbart.»

Ein viser til dokumentet for ei nærare utgreiing om forslaga.