Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karianne B. Bråthen, Per Vidar Kjølmoen, Sverre Myrli og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Per Ivar Lied, lederen Willfred Nordlund og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 136 L (2021–2022) om Endringer i konkurranseloven m.m. (unntak fra offentleglova og beregning av renter). Komiteen viser videre til at forslagene i proposisjonen skal bidra til å effektivisere håndhevingen og forenkle saksbehandlingen i Konkurransetilsynet og Konkurranseklagenemnda.

Komiteen merker seg at det foreslås å gi Konkurransetilsynet adgang til å ilegge renter på overtredelsesgebyr, noe som skal bidra til en mer effektiv håndheving av regelverket ved å innføre et insentiv til å betale gebyret. Komiteen deler oppfatningen av at overtredelsesgebyr skal ha en avskrekkende effekt overfor foretak som har brutt konkurranseloven, samtidig som det kan bidra til at også andre foretak avstår fra overtredelser.

Komiteen merker seg videre at reglene om hvilke dokumenter Konkurransetilsynet plikter å oversende til Konkurranseklagenemnda, foreslås endret, og at unntaket fra offentlighet for dokumenter i pågående overtredelsessaker foreslås utvidet og klargjort. Det foreslås også at Konkurranseklagenemndas leder får adgang til å delegere saker av mindre viktighet og omfang, siden loven per i dag ikke inneholder en hjemmel for forenklet behandling av avgjørelser og vedtak i mindre kompliserte saker hvor det ikke er behov for ordinær nemndsbehandling. Komiteen merker seg at forslaget om en delegasjonshjemmel vil bidra til at Konkurransenemnda får økt grad av fleksibilitet i saksbehandlingen.

Komiteen registrerer også at det i proposisjonen foreslås å presisere hvem som er rett klageorgan for vedtak fattet av Konkurransetilsynet om tvangslisens etter patentloven §§ 50 og 50 a.

Komiteen viser videre til proposisjonen og til statsrådens brev, datert 21. oktober 2022, til Stortingets presidentskap med tilleggsinformasjon om den foreslåtte endringen i støtteprosessloven. Brevet er vedlagt innstillingen. Komiteen merker seg at den aktuelle endringen som foreslås i denne loven, er at departementet kan gi forskrift om gjennomføringen i norsk rett av EØS-prosedyreregler. Komiteen merker seg videre at ved en feiltakelse ble hjemmelen til å vedta EØS-prosedyreregler om offentlig støtte ikke videreført i den nye støtteprosessloven. Komiteen merker seg at den foreslåtte forskriftshjemmelen kun innebærer en videreføring av gjeldende rett, og at denne forskriftshjemmelen er nødvendig for at støtteprosessloven kan tre i kraft.