Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Karianne B. Bråthen, fungerende leder Per Vidar Kjølmoen, Sverre Myrli og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Hans Gunnar Holand, Jenny Klinge og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 124 LS (2021–2022). Komiteen viser videre til at forslagene i proposisjonen først og fremst får betydning for europeiske selskaper (SE) og europeiske samvirkeforetak (SCE).

Komiteen viser til at hovedtemaene som behandles, er gjennomføring av rådsforordning (EU) 2020/699 av 25. mai 2020 om midlertidige tiltak med hensyn til generalforsamlinger i europeiske allmennaksjeselskaper (SE-selskaper) og europeiske samvirkeforetak (SCE-foretak). Departementet foreslår også å ta inn nye forskriftshjemler i SE-loven og SCE-loven som gjør det mulig å gi nærmere regler for SE-selskaper og SCE-foretak i forskrift.

Komiteen viser til at foretaksformene SE-selskaper og SCE-foretak er opprettet for å lette organisering av virksomhet over landegrensene. Det er derfor ønskelig med harmonisering av regelverk på tvers av landegrenser.

Komiteen viser til at forskriftshjemler i SE- loven og SCE- loven ikke i seg selv medfører økonomiske eller administrative kostnader. I medhold av forskriftshjemler vil det kunne iverksettes tiltak som kan medfører økte, men potensielt også reduserte, kostnader. Konsekvenser må utredes konkret i de enkelte forskrifter. Gjennomføringen av rådsforordningen vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

Komiteen viser til at forslagene til endring i lovene har vært sendt ut på høring.

Det vises til egen innstilling om samtykke.