3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan Norge kan sikre kontroll over strategisk viktige verdikjeder i lys av den nye geopolitiske situasjonen, og vurdere om det har implikasjoner for statlig eierskap. Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om dette, eller på annen egnet måte komme tilbake til Stortinget i løpet av 2023.

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023 legge frem en forpliktende plan for hvordan målet om 11 mrd. kroner i reduserte administrative kostnader for næringslivet, knyttet til pålagte regler og skjemavelde fra det offentlige, skal oppnås.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 3

Stortinget ber regjeringen legge til grunn at målet for selskapene med statlig eierandel i kategori 1 skal være å oppnå høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer, samt å bidra til å oppfylle Parisavtalens og naturavtalens mål.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen sikre ved stemmegivning på selskapenes generalforsamlinger at vedtektene til samtlige statlige selskaper inneholder regler om at selskapet har som mål å oppfylle Parisavtalens og den nye naturavtalens mål.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen bruke sin eiermakt til å sørge for at alle statlig eide selskaper følger prinsipper for fastsetting av vitenskapsbaserte mål og reduserer utslipp fra egen drift og verdikjeder i tråd med 1,5-gradersgrensen samt har troverdige planer for utslippskutt mot både 2030 og 2050.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen, gjennom eierskapsdialog og stemmegivning på generalforsamlinger, sikre at Statskog SF på sine eiendommer når det nasjonale miljømålet om god økologisk tilstand i norsk skog innen 2030.

Forslag fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 7

Stortinget ber regjeringen samle statens eierskapsforvaltning av samtlige selskaper i Nærings- og fiskeridepartementet.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 8

Stortinget ber regjeringen utrede hvordan en kan sikre prosessuelle regler for energipolitikken som sikrer at energiutbygginger ikke er i strid med folkeretten, menneskerettighetene og urfolksrettighetene.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen sikre gjennom stemmegivning på selskapenes generalforsamlinger at ingen statlige selskap driver virksomhet i utlandet som ikke ville vært politisk akseptert i Norge, som f.eks. fracking.

Forslag 10

Stortinget ber regjeringen fremme forslag under samtlige generalforsamlinger der staten har eierskap om at det vedtektsfestes at selskapene har som mål å ikke kjøpe inn varer eller tjenester fra selskaper eller aktører tilknyttet skatteparadis.

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen foreslå at selskapene der staten har eierskap, forventes å publisere land-for-land-rapporter som viser selskapenes økonomiske virksomhet fordelt på alle landene hvor de har tilstedeværelse.

Forslag 12

Stortinget ber regjeringen stille krav om at statlig eide selskaper ikke oppretter datterselskaper eller skallselskaper i hemmeligholdsjurisdiksjoner eller lavskatteland.

Forslag 13

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en evaluering av standarden og resultat i faktiske utslippskutt som kommer av samtlige karbonkreditter brukt av statlige selskaper de siste fem årene, og legge frem evalueringen for Stortinget.

Forslag 14

Stortinget ber regjeringen benytte sin eiermakt til å sikre at statens retningslinjer for lederlønn og forventninger til styrehonorarer etterleves, og stemme for å skifte ut medlemmene i styrer i statseide selskaper som ikke følger disse retningslinjene og forventningene.

Forslag 15

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med retningslinjer som sikrer at lederlønn og styrehonorar i statseide selskaper ikke ligger på et nivå som er høyere enn statsministerens lønn.

Forslag 16

Stortinget ber regjeringen sikre at bruken av variabel lønn og bonusordninger begrenses, samt at størrelsen på pensjonsordninger og sluttvederlag for ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel gjennomgås med mål om reduksjoner i samlet godtgjørelse.

Forslag 17

Stortinget ber regjeringen sikre at Norfunds, og andre statlig eide selskapers, aktsomhetsvurderinger inkluderer konsultasjon og inkludert samtykke fra lokalsamfunn, urfolk og fagbevegelse i forkant av nye investeringer.

Forslag 18

Stortinget ber regjeringen evaluere Norfunds virksomhet de siste ti årene opp mot Stortingets vedtatte mål for bistanden som er fattigdomsreduksjon, og levere denne evalueringen i en form av en stortingsmelding i inneværende stortingsperiode.

Forslag 19

Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for hvordan de statlig eide selskapene innenfor norsk jernbane kan samles, konsolideres og/eller samlokaliseres for å gi mer forutsigbar og lønnsom drift for togbrukere.

Forslag 20

Stortinget ber regjeringen reversere utskillingen av Norske tog AS, Mantena AS og Entur AS fra Vygruppen (daværende NSB-gruppen).

Forslag 21

Stortinget ber regjeringen sette konkrete mål for både direkte og indirekte utslippskutt som de statlige selskapene i transportsektoren skal bidra med frem mot 2030.

Forslag 22

Stortinget ber regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av samfunnsoppdraget til alle de statlige selskapene i transportsektoren for å sikre at samfunnsoppdraget deres er i tråd med Norges internasjonale klima- og miljøforpliktelser.

Forslag fra Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 23

Stortinget ber regjeringen sikre at statlige infrastruktureiere som Telenor og Statnett pålegges samme regler som offentlige innkjøpere om lærlingplasser hos leverandører, og at leverandører skal være godkjent som lærebedrift.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 24

Stortinget ber regjeringen innføre rutiner for å avstå fra støtte til eller deltakelse i aksjetilbakekjøpsprogram dersom det går på bekostning av nødvendige investeringer i norsk grønn og rettferdig omstilling.

Forslag 25

Stortinget ber regjeringen innføre en regelmessig strategisk gjennomgang av statlig eierskap i tillegg til eierskapsmeldinger, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Forslag 26

Stortinget ber regjeringen ved generalforsamling foreslå at Statkraft AS skal ha som hovedformål å sikre forsyningssikkerhet i Norge og forsyne norske husholdninger og bedrifter med rimelig, fornybar kraft.

Forslag 27

Stortinget ber regjeringen sette ned et skyggeråd for Norfund bestående av fagbevegelse, urfolksorganisasjoner og utviklingsorganisasjoner, etter modell av OECDs kontaktpunkt.

Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 28

Stortinget ber regjeringen børsnotere og selge seg ut av AS Vinmonopolet.

Forslag 29

Stortinget ber regjeringen selge seg ut av Carte Blanche AS, AS Den Nationale Scene, Den Norske Opera & Ballett AS, Filmparken AS, Nationaltheatret AS, Rogaland Teater AS, Talent Norge AS og Trøndelag Teater AS.

Forslag 30

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å delprivatisere og børsnotere NRK.

Forslag 31

Stortinget ber regjeringen oppheve spillmonopolet og avvikle Norsk Tipping AS.

Forslag 32

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å selge seg ned i Simula Research Laboratory AS til 34 pst.

Forslag 33

Stortinget ber regjeringen som eier pålegge Statskog SF å starte med arronderingssalg av skogeiendommer og annen fast eiendom i Statskog SFs eie.

Forslag 34

Stortinget ber regjeringen gjennomføre nedsalg av eierskapet i Baneservice AS.

Forslag 35

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å avvikle eierskapet i Flytoget AS.

Forslag 36

Stortinget ber regjeringen avvikle eierskapet i Mesta AS.

Forslag 37

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å avvikle eierskapet i Mantena AS.

Forslag 38

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å selge ned sin eierandel i Nofima AS til 51 pst.

Forslag 39

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å selge seg ut av Posten Norge AS.

Forslag 40

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å selge seg ned i Telenor ASA til 51 pst.

Forslag 41

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å selge seg ned i Yara International ASA til 34 pst.

Forslag 42

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å selge seg ut av Entur AS, Norske tog AS, Spordrift AS og Vygruppen AS.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 43

Stortinget ber regjeringen utrede konsolideringen av Nysnø, Argentum og Investinor under et grønt mandat til revidert nasjonalbudsjett for 2023, hvor Nysnø blir koordinerende enhet.

Forslag fra Rødt:
Forslag 44

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å kjøpe 100 pst. av aksjene i Equinor.

Forslag 45

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å kjøpe seg opp til 50,1 pst. av aksjene i Hydro.

Forslag 46

Stortinget gir regjeringen fullmakt til å kjøpe seg opp til 50,1 pst. av aksjene i Yara.

Forslag 47

Stortinget ber regjeringen utrede et veikart og en prioriteringsrekkefølge for å sikre 100 pst. offentlig eierskap over Equinor, Hydro, Telenor, Yara og DNB innen 2030.