Søk

Sammendrag

I meldingen vises det innledningsvis til ansvarfordelingen i samepolitiske spørsmål.

Det vises videre til at da ny budsjettordning for Sametinget ble innført i 2019, ble det samtidig etablert en ordning med framoverskuende årlige meldinger til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv. Siden ordningen ble etablert, er det blitt lagt fram tre slike årlige stortingsmeldinger – i juni 2019, august 2020 og juni 2021. Temaene for meldingene varierer fra år til år, men har likevel det til felles at Sametingets årsrapport er fast vedlegg, og at Sametingets vurderinger kommer fram i selve meldingsteksten. I denne meldingen gis en sammenstilling av regjeringens ambisjoner og mål for samepolitikken. Meldingen inneholder også en kort redegjørelse for Sametingets politiske mål.

Det vises også til at regjeringen har besluttet at neste års melding til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv skal ha kompetanse og rekruttering som tema, avgrenset til barnehage, grunnopplæringen, videregående skole og høyere utdanning.

Videre i denne meldingens innledning gis en omtale av de overordnede rammene for regjeringens samepolitikk, herunder Grunnloven § 108, ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 og FNs erklæring om urfolks rettigheter (UNDRIP). Det gis videre en omtale av konsultasjonsplikten i internasjonal og norsk rett. Det vises i den forbindelse til samelovens bestemmelser fra 2021 og veileder for kommuner og fylkeskommuner og til at departementet er i gang med å lage mer detaljerte regler og veiledning overfor statlige myndigheter.

Det gis også en omtale av budsjettordningen for Sametinget etter 2019.

I innledningen omtales også oppfølgingen av FNs bærekraftsmål i samepolitikken.

I meldingens kapittel 2, som er meldingens hovedkapittel, gis en omtale av regjeringens mål for samepolitikken. Omtalen er delt inn i følgende temaer:

  • Punkt 2.1 En fornyet distriktspolitikk med relevans for de samiske områdene.

  • Punkt 2.2 Bekjempe samehets og hverdagsrasisme mot samer

  • Punkt 2.3 Samiske språk

  • Punkt 2.4 FNs internasjonale tiår for urfolksspråk

  • Punkt 2.5 Samisk kunst og kultur

  • Punkt 2.6 Likeverdige tjenestetilbud til den samiske befolkningen

  • Punkt 2.7 Næringsutvikling

Det vises til meldingen for en nærmere omtale av temaene. Sametingets merknader er tatt inn under de enkelte punktene i meldingen.

I meldingens kapittel 3, i en merknad fra Sametinget, omtales Sametingets politiske mål. Blant annet pekes det på at det er nødvendig med en tilstrekkelig tilførsel av ressurser, slik at Sametinget har de nødvendige midlene til å ivareta rollen som et folkevalgt organ for den samiske befolkningen.

I meldingens kapittel 4 omtales økonomiske og administrative konsekvenser. Det vises videre til at tiltak i stortingsmeldingen blir dekket innenfor gjeldende budsjettrammer. Det vises videre til at stortingsmeldingen beskriver regjeringens mål og ambisjoner og setter rammer og retning for regjeringens samepolitikk. Tiltak som er omtalt under Sametingets merknader og Sametingets mål, er uttrykk for ønsker og krav fra Sametingets side som regjeringen ikke nødvendigvis har tatt stilling til.