Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Kari Mette Prestrud, fra Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Birgit Oline Kjerstad, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, viser til proposisjonen. Komiteen har invitert til skriftlige høringsinnspill, men det kom ingen innspill innen fristen. Komiteen viser til at det foreslås endringer i kommuneloven. Noen av lovendringsforslagene er kun av lovteknisk art, og noen innebærer innholdsmessige justeringer. Flere av lovendringene departementet foreslår, vil ha betydning ved konstitueringene som skal skje i kommuner og fylkeskommuner etter kommunestyre- og fylkestingsvalget høsten 2023. Komiteen viser til at endringene som foreslås, vil bidra til at reglene i kommuneloven blir tydeligere, og at noen inkurier blir rettet. De foreslåtte reglene om arbeidsutvalg vil gjøre det enklere for det folkevalgte organet som opprettet arbeidsutvalget, å gjøre endringer. Videre vil arbeidet i medvirkningsrådene styrkes ved at det blir åpnet for at disse kan ha arbeidsutvalg. Dette har vært en etterspurt endring som gjør at medvirkningsrådene settes bedre i stand til å ivareta sin rolle. Komiteen viser til at endringene i reglene om settemedlemmer innebærer at kommunene får større frihet, og gir et mer fleksibelt system. Videre er endringene i reglene om valg av nye medlemmer i direktevalgte kommunedelsutvalg i samsvar med prinsippet om at innbyggerne velger medlemmer direkte til slike organer.

Komiteen viser til at det i proposisjonen vises til at kommuneloven fra 2018 nå har virket i noe tid. De fleste bestemmelsene i loven trådte i kraft høsten 2019, mens økonomibestemmelsene trådte i kraft 1. januar 2020 og internkontrollbestemmelsene 1. januar 2021. Loven har blitt tatt godt imot.

Komiteen merker seg at departementet peker på behovet for å tydeliggjøre kommuneloven da den nå har fått virke en stund og de første erfaringene har kommet inn til departementet.

Komiteen viser til forslaget om valg av settemedlemmer. Komiteen viser til departementets vurdering av at den foreslåtte endringen i reglene om settemedlemmer vil gi et mer fleksibelt system og større frihet til kommunene. Komiteen viser til at høringsinstansene i all hovedsak støtter den foreslåtte endringen. Komiteen merker seg imidlertid at noen høringsinstanser ikke støtter forslaget.