Søk

Sammendrag

Olje- og energidepartementet foreslår i proposisjonen endringer i lov 29. juni 1990 nr. 50 om produksjon, omforming, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m. (energiloven) for å gjennomføre krav i europaparlaments- og rådsdirektiv 2010/31/EU av 19. mai 2010 om bygningers energiytelse (bygningsenergidirektiv II) i norsk rett.

Departementet foreslår videre at Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 135/2022 av 29. april 2022 om å innlemme bygningsenergidirektiv II i EØS-avtalen.

For å gjennomføre bygningsenergidirektiv II i norsk rett er det behov for lov- og forskriftsendringer knyttet til energimerking av bygninger og energivurdering av varme- og klimaanlegg. Departementet foreslår derfor endringer i energiloven kapittel 8, som inneholder bestemmelser om energitilstand i bygninger. I proposisjonens kapittel 3 gjør departementet rede for forslagene til lovendringer.

I kapittel 4 i proposisjonen gjør departementet rede for økonomiske og administrative konsekvenser av forslaget. Departementet skriver at innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen ikke vil legge vesentlige nye føringer for norsk energipolitikk eller virkemiddelapparat. Norge har allerede en ambisiøs energieffektiviseringspolitikk med strenge energikrav til bygg.