Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, Odd Harald Hovland og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Ivar B. Prestbakmo og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Per-Willy Amundsen og Tor André Johnsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til Prop. 86 L (2022–2023) Endringer i arveloven mv. (ansvaret for arvelaterens forpliktelser), som inneholder forslag til enkelte endringer i arveloven. I proposisjonen knytter forslagene seg særlig til arvelovens regler om at minst én av arvingene må påta seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser for at boet skal kunne skiftes privat, og at ektefellen eller samboeren ved å overta boet uskiftet blir ansvarlig for arvelaterens forpliktelser. Det vurderes endringer i arveloven som kan bidra til at en arving eller gjenlevende ektefelle eller samboer ikke blir sittende med et ansvar for forpliktelser som langt overstiger verdiene i boet.

Komiteen merker seg at bakgrunnen for lovforslaget var at lagdommer Jan Eivind Norheim i 2019 fikk i oppdrag å utrede om det bør gis regler i arveloven om en adgang til i særlige tilfeller å kunne bli fritatt fra ansvaret for arvelaterens forpliktelser som arvingen eller den lengstlevende ektefellen eller samboeren har påtatt seg, i forbindelse med overtakelse av boet til privat skifte eller uskifte.

Komiteen viser til at Justis- og beredskapsdepartementet 14. april 2021 sendte på høring et høringsnotat med forslag til enkelte endringer i arveloven mv.

Komiteen viser til at forslagene har til formål å redusere den økonomiske risikoen for private parter ved privat skifte og uskifte samtidig som kreditorene beholder et godt vern.

Komiteen har merket seg at det i arbeidet med lovforslaget har blitt vurdert å innføre en regel som pålegger retten en form for frarådingsplikt overfor arvinger som kan komme til å påta seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser uten å ha tilstrekkelig kunnskap om forholdet mellom boets eiendeler og gjeld. Proposisjonen inneholder imidlertid ikke et forslag til en slik regel fordi vurderingen er at domstolene vil kunne gi tilstrekkelig veiledning og informasjon uavhengig av en bestemmelse om frarådingsplikt i loven. Komiteen vil på denne bakgrunn understreke at det med de endringer som nå foretas i reglene om arvingers ansvar for arvelaterens forpliktelser, er ønskelig at domstolene benytter seg av adgangen til å informere og veilede arvinger i spørsmålet om å påta seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser.