Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, Ragnhild Male Hartviksen og Torstein Tvedt Solberg, fra Høyre, Turid Kristensen og Tage Pettersen, fra Senterpartiet, Margrethe Haarr og Åslaug Sem-Jacobsen, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Kathy Lie, og fra Venstre, lederen Grunde Almeland, viser til at i innstillingen behandles samtykke til å godkjenne EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av nytt forbrukerkjøpsdirektiv. Endringer i forbrukerkjøpsloven og markedsføringsloven, som gjennomfører forbrukerkjøpsdirektivet i norsk rett, behandles i Innst. 435 L (2022–2023).

Komiteen viser til at forbrukerkjøpsdirektivet har som formål å bidra til et velfungerende indre marked og samtidig sikre et høyt forbrukerbeskyttelsesnivå ved å fastsette felles regler om visse krav til kjøpsavtaler mellom selgere og forbrukere.

Komiteen merker seg at direktivet som utgangspunkt er totalharmonisert, slik at det ikke er adgang til å fastsette regler som avviker fra direktivets regler, med mindre direktivet tillater dette.

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 70/2021 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2019/771 om visse aspekter ved avtaler om salg av varer.