Søk

Sammendrag

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet fremmer i proposisjonen forslag til endringer i lov 15. juni 2018 nr. 44 om gjennomføring av EUs forordning om elektronisk identifikasjon og tillitstjenester for elektroniske transaksjoner i det indre marked (lov om elektroniske tillitstjenester). Formålet med lovforslaget er å gi tilbydere av elektroniske tillitstjenester mulighet til å innhente opplysninger om utenlandske identifikasjonsnumre fra Folkeregisteret uten hinder av taushetsplikt i forbindelse med utstedelse og bruk av elektronisk identifikasjon (eID).

Endringen innebærer at det fastsettes en hjemmel i lov om elektroniske tillitstjenester for utstedere av elektroniske identitetsbevis til uten hinder av taushetsplikt å innhente opplysninger fra Folkeregisteret når det er nødvendig for å utføre oppgaver etter loven. Departementet gis myndighet til å fastsette nærmere i forskrift hvilke opplysninger som kan innhentes.

Den foreslåtte endringen vil gi tilbydere av elektroniske tillitstjenester adgang til å innhente opplysninger fra Folkeregisteret som er nødvendige for utstedelse og bruk av eID. Nærmere konkretisering av adgangen til å innhente opplysninger om utenlandske identifikasjonsnumre vil bli fastsatt i forskrift.

Bakgrunnen for lovforslaget er nærmere omtalt i kapittel 2 i proposisjonen. Kapittel 3 omhandler departementets høring og høringsinstansenes syn. Departementets vurderinger og forslag fremgår av kapittel 4 i proposisjonen, og økonomiske og administrative konsekvenser fremgår av kapittel 5.