Innstilling fra næringskomiteen om Samtykke til ratifikasjon av protokoll av 24. juni 2024 om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

En protokoll om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile ble undertegnet i Genève 24. juni 2024.

I protokollen oppdateres flere kapitler i frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile av 26. juni 2003 («frihandelsavtalen»). I tillegg utvides frihandelsavtalen med tre nye kapitler; kapittel om handel og bærekraftig utvikling, kapittel om digital handel og kapittel om små og mellomstore bedrifter.

Regjeringen viser til at hovedmålsettingen med protokollen om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile har vært å oppnå parallellitet med EU. I tillegg har målsettingen vært å stimulere til økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom EFTA-statene og Chile, og samtidig utvikle handelsforholdet mellom partene på en måte som bidrar til bærekraftig utvikling.

EFTA-statene har opptrådt som en samlet gruppe i forhandlingene, og har forhandlet på basis av omforente forhandlingsposisjoner.

Siden protokollen om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile må anses å være av særlig stor viktighet, er Stortingets samtykke til ratifikasjon nødvendig etter Grunnloven § 26 annet ledd.

Protokollen i engelsk originalversjon med oversettelse til norsk følger som trykte vedlegg til proposisjonen. Protokollens vedlegg overleveres Stortinget som utrykte vedlegg. Vedleggene i engelsk originalversjon er også tilgjengelige elektronisk på http://www.efta.int.

EFTAs forhandlinger med Chile er nærmere omtalt i kapittel 2.1 i proposisjonen. Nærings- og fiskeridepartementet har ledet den norske forhandlingsdelegasjonen.

De viktigste forhandlingsresultatene fremgår av kapittel 3 i proposisjonen, og kapittel 4 redegjør nærmere om de enkelte bestemmelsene i frihandelsavtalen. Protokoll om endringer i frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile består av 35 artikler (I–XXXV) og 26 vedlegg (1–26). Vedleggene utgjør en integrert del av avtalen.

Protokollen vil bli gjennomført ved endring av tolltariffen. Nødvendige endringer vil også bli gjennomført i både vareførselsforskriften og tollavgiftsforskriften.

Regjeringen viser til at det årlige provenytapet som frihandelsavtalen vil medføre som følge av reduserte tollsatser for import fra Chile, er svært begrenset, og anslår et provenytap som følge av reduserte tollsatser for jordbruksvarer på 150 000 kroner. Ut over dette viser regjeringen til at avtalen ikke medfører andre administrative eller budsjettmessige konsekvenser for Norge av betydning.

Sakens dokumenter er tilgjengelige på sakssiden på stortinget.no.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tobias Hangaard Linge, Runar Sjåstad, Rune Støstad og Solveig Vitanza, fra Høyre, Nikolai Astrup, Olve Grotle, Sveinung Stensland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, Per Ivar Lied og lederen Erling Sande, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 50 S (2024–2025) Samtykke til ratifikasjon av protokoll av 24. juni 2024 om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile. Komiteen viser til at avtalen om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile ble undertegnet i Genève 24. juni 2024.

Komiteen merker seg at hovedmålsettingen med protokollen om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile har vært å oppnå parallellitet med EU, stimulere til økt samhandel og økonomisk samarbeid mellom EFTA-statene og Chile og samtidig utvikle handelsforholdet mellom partene på en måte som bidrar til bærekraftig utvikling. Komiteen viser til at den forrige avtalen ble inngått i 2003.

Komiteen viser til at Chile utgjør det nest viktigste markedet for norsk næringsliv i Sør-Amerika etter Brasil. Handelen med Chile har økt betydelig de siste årene. Komiteen viser til at de viktigste eksportvarene er medisiner/farmasøytiske produkter og kjemiske produkter. De viktigste importvarene er uorganiske kjemiske produkter samt dyrefett og oljer. Komiteen merker seg at Chile er verdens nest største lakseeksportør, etter Norge, og en stor andel av de 60 selskapene med tilknytning til Norge er enten produsenter, tjeneste- eller vareleverandører til oppdrettsnæringen i Chile.

Komiteen merker seg at det bilaterale forholdet mellom Chile og Norge er veldig godt. Landene har utstrakt handelssamarbeid, spesielt innen akvakultur, fornybar energi, infrastruktur og forsvarsmateriell. Landene samarbeider også om forskning og utdanning, deltar aktivt i Havpanelet og antarktissamarbeidet under CCAMLR-plattformen.

Komiteen viser til at forhandlingsresultatene innebærer at Chile fjerner toll for alle produkter Norge eksporterer til Chile. Vilkårene for norske bedrifter til å selge tjenester og til å delta i offentlige anbudskonkurranser i Chile er også forbedret. Komiteen merker seg at frihandelsavtalen utvides med tre nye kapitler; kapittel om handel og bærekraftig utvikling, kapittel om digital handel og kapittel om små og mellomstore bedrifter. Komiteen viser til at forhandlingsresultatene er balansert og legger godt til rette for økt samhandel mellom EFTA-landene og Chile.

Komiteen viser til at EFTA-statene har inngått og fornyet flere handelsavtaler de siste årene. Komiteen mener stabile og langsiktige frihandelsavtaler er avgjørende for å sikre norske eksportbedrifter markedsadgang og konkurransedyktige vilkår i utlandet.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Et utkast til denne innstillingen er forelagt utenriks- og forsvarskomiteen, som uttaler følgende:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til næringskomiteens utkast til innstilling vedrørende Prop. 50 S (2024-2025) Samtykke til ratifikasjon av protokoll av 24. juni 2024 om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer viser til sine respektive partiers merknader i næringskomiteens utkast til innstilling til Prop. 50 S (2024-2025) og har ingen ytterligere merknader.»

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i ratifikasjon av protokoll av 24. juni 2024 om endring av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Chile.

Oslo, i næringskomiteen, den 8. april 2025

Erling Sande

Solveig Vitanza

leder

ordfører