Søk

Innhold

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteen har forelagt utkast til innstillingen for utenriks- og forsvarskomiteen, som i svarbrev 29. april 2025 svarte følgende:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til justiskomiteens utkast til innstilling vedrørende Meld. St. 9 (2024-2025) Totalberedskapsmeldingen – Forberedt på kriser og krig.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt understreker at Norge bør ha stor selvforsyningsgrad på alle kritiske varer og tjenester, samt tilhørende lagringskapasitet, verdikjeder og kompetanseutvikling, for å være forberedt på naturkatastrofer, fiendtlige handlinger og situasjoner med utilbørlig press fra fremmede makter. Det samme gjelder essensielle varer og tjenester for å opprettholde militær slagkraft og grunnleggende behov for befolkningen selv med svikt i forsyningskjedene. Medlemmene merker seg at EØS-avtalen gir Norge større handlingsrom til å intervenere i markeder for å sikre selvforsyning på disse områdene enn om vi var EU-medlemmer, som EØS-avtalens 123 og 112, samt en egen handelspolitikk. Disse medlemmer legger til grunn at Norge benytter seg av handlingsrommet i EØS-avtalen i større grad enn i dag for å sikre grunnleggende selvforsyning i en beredskapssammenheng.

Disse medlemmene merker seg at for de områdene der selvforsyning er uforholdsmessig dyrt eller tilnærmet umulig, er gjensidig avhengighet eller samarbeid mellom land på ordinære folkerettslige vilkår mellom likestilte parter å foretrekke. Der Norge har gode forutsetninger for å øke sin kapasitet med kritiske varer og tjenester utover behovet for selvforsyning og bistå andre land med deres beredskap er det noe som i større grad bør gjøres. Disse medlemmene mener derfor Norge bør bidra til produksjons- og lagerkapasitet til felleseuropeiske og internasjonale initiativer for legemidler og medisinsk utstyr.

Disse medlemmene mener norsk produksjon av fisk utgjør en viktig del av beredskapen. Dette gjelder særlig de ville fiskeressursene i norske farvann, ettersom oppdrettsfisk i all hovedsak baserer seg på importert fôr og vil måtte slaktes ut over tid i en situasjon der forsyningslinjene svikter. Samtidig er det viktig å understreke at selv i en krisesituasjon finnes det et tak for hvor mye energi ut av totalt forbruk man kan øke fiskens andel. Under andre verdenskrig, som er den nærmeste parallellen vi har, var anbefalingen at opptil 10% av energien burde komme fra fisk, som det fremkommer av studier utført av Agrianalyse, rapport 2-2013 og 5-2022, med referanse til Statens kostholdsnemd. Denne vurderingen ble fulgt opp av Alstadheimutvalget i 1991 som 2/2 vurderte potensialet til 9 % i en krisesituasjon. Det ville vært opp fra 2% i dag. Det er lite trolig at denne prosenten kan være stort høyere grunnet logistiske begrensninger og praktisk bruk av ressursen selv under et krisekosthold, noe de tidligere referansepunktene, samt Budsjettnemda for jordbruket, 1995, viser til. Dekningsgraden som viser total norsk energimengde i norsk matproduksjon i forhold til norsk forbruk av matvarer, er ikke egnet til å beregne et samfunns omstillingsevne for i en krise for å dekke befolkningens behov. Den sier noe om kaloriene som ressursen utgjør, ikke i hvilken grad disse kan anvendes effektivt på samfunnsnivå i en krise. I beredskapssammenheng er det avgjørende at vi har løpende norsk produksjon av alt vi har naturgitte forutsetninger for å produsere, blant annet kjøtt, meieriprodukter, grønnsaker, potet, korn og vill fisk som kan inngå i et realistisk krisekosthold.

Utenriks- og forsvarskomiteens øvrige medlemmer viser til sine respektive partiers merknader i justiskomiteens utkast til innstilling til Meld. St. 9 (2024-2025) og har ingen ytterligere merknader.»