Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Øystein Mathisen, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Margret Hagerup, Linda Hofstad Helleland og Kari-Anne Jønnes, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til representantforslaget.

Komiteen vil fremheve at SFO/AKS er et viktig velferdstilbud som gir barn en arena for lek, aktiviteter og sosialt samvær. For mange familier er dette tilbudet avgjørende for å kunne kombinere arbeid og familieliv. Et trygt og godt tilbud har derfor stor betydning for svært mange. Når SFO/AKS skal utvikles videre, vil temaer som kvalitet, bemanning, tilgjengelighet og pris stå sentralt i diskusjonen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener SFO er en viktig arena for alle barn, og gir rom for lek, vennskap, aktiviteter og læring. Disse medlemmer er derfor glade for at regjeringen sammen med Sosialistisk Venstreparti har innført 12 timer gratis SFO for elever fra 1. til 3. trinn, og at det nå er sendt på høring et forslag om å lovfeste denne retten. Dette styrker barns og foreldres rettigheter og legger til rette for deltakelse uavhengig av økonomi.

Disse medlemmer vil trekke fram at ordningen med gratis kjernetid er fullfinansiert av staten, og kommunene er kompensert for å tilby 12 timer gratis SFO. Deltakelsen er nå rekordhøy, og det er viktig å følge opp kvaliteten i tilbudet. I 2025 er 550 mill. kroner gitt til å styrke bemanningen i SFO. Disse medlemmer viser til at det også er satt av til en søkbar pott til økt kvalitet i SFO, blant annet gjennom samarbeid med kulturskolen og idrettslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet vil understreke at SFO er et frivillig tilbud, og at kommunene må ha frihet til å organisere og legge til rette for skolefritidsordningen ut ifra lokale behov og ressurser. Disse medlemmer vil advare mot sentralstyring på dette området, og vil understreke viktigheten av fleksibel lovgivning som gir muligheter for mange alternative modeller for skolefritidsordningen. Ordningen må ikke nødvendigvis drives av skolen alene, men kan inkludere private aktører og foreldrestyrte initiativer. Disse medlemmer vil fremheve betydningen av samarbeid mellom skolen og frivillige organisasjoner for å styrke oppvekstmiljøet og forebygge utenforskap blant barn og unge. Frivillige lag og foreninger innenfor for eksempel kultur, idrett og friluftsliv er viktige for lokalsamfunnet, og et godt samspill mellom barnehager, skoler og frivillig sektor kan bidra positivt til SFO.

Disse medlemmer vil videre påpeke at forslagene som fremmes, både vil medføre mer byråkrati og økte kostnader. Disse medlemmer støtter derfor ikke representantforslaget.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det har vært en stor suksess at Sosialistisk Venstreparti fra opposisjon har klart å få gjennomslag for en reform som sikrer gratis kjernetidsplass i SFO og AKS for alle elever i 1.–3. klasse. Antall barn som nå er med på leken etter skoletid, sammenlignet med tidligere, viser at reformen uten tvil blitt tatt godt imot. Det er for Sosialistisk Venstreparti viktig at det blir sikret en mulighet til deltakelse i SFO og AKS uavhengig av foreldres økonomiske situasjon. Ved å gjøre velferdsordninger tilgjengelige for alle, sikres alle barn en god oppvekst i samspill med andre, også når det ikke er noen hjemme etter skoletid.

Kompetanseutvikling for ansatte i SFO

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at rammeplanen gir rom for lokal tilpasning, og samarbeid mellom skole og SFO er viktig for helhet i barns oppvekst. Det er kommunene som har ansvar for kompetansen til de ansatte. De må sørge for systematisk kompetanseutvikling og vurdere lokale behov i barnehage, skole og SFO.

Disse medlemmer ønsker å fremheve at regjeringen har etablert et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling fra 2025, som også omfatter SFO-ansatte. Mange deltar allerede i kollektive kompetansetiltak, blant annet gjennom kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis. Regjeringen har også satt av 10 mill. kroner årlig siden 2022 til tiltak for kompetanse og kvalitet i SFO.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er som forslagsstillerne bekymret for arbeidssituasjonen for de som jobber i SFO, og mener det er en god idé at de inkluderes i skolens kompetanseplaner.

Medlemen i komiteen frå Raudt meiner at for å sikra eit heilskapleg og godt pedagogisk tilbod i SFO er det avgjerande at dei ulike delane av skulen verkar saman og i større grad samarbeider. Då må dei tilsette i SFO i større grad inkluderast i kompetanseplanane i skulen. Slik vil kvaliteten på tilbodet forsterkast, og ein kan få ein styrkt profesjonsfellesskap. Denne medlemen vil også visa til erfaringane frå Knappskog skule, der dei har sikra felles møtetid ein halvtime kvar veke for dei som arbeider på same trinn. Som dei skriv i høyringsinnspelet, har dette gjort at dei i større grad er ein

«VI-skule enn før og at vi klarere på ein betre måte å tenkje meir heilskapleg for elevane.»

Denne medlemen vil også visa til at både Skolelederforbundet og Fellesforbundet i sine høyringssvar gir full støtte til forslaga.

Medlemene i komiteen frå Sosialistisk Venstreparti og Raudt fremjar følgjande forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til hvordan de ansatte i SFO kan inkluderes i skolenes kompetanseplaner og arbeid med de ansattes kompetanse, for å sikre god oppfølging av barna.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre støtter intensjonen i forslaget om å se på hvordan de ansatte i SFO kan inkluderes i skolenes kompetanseplaner og arbeid med de ansattes kompetanse for å sikre god oppfølging av barn gjennom hele skolehverdagen.

Bemanning i SFO

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at bemanningen i SFO skal tilpasses innhold og organisering, og det er viktig at kommunene har fleksibilitet til å bruke sine ressurser best mulig. Krav om bemanningsnormer kan redusere denne handlefriheten og føre til økte kostnader. Dersom slike krav innføres, må staten vurdere ytterligere midler for å unngå økt foreldrebetaling.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre deler forslagsstillernes bekymring over at det har vært utfordrende i flere kommuner å håndtere SFO-tilbudet, i takt med at regjeringen har redusert prisen for foreldrebetaling. Disse medlemmer mener det er bra at stadig flere barn deltar i SFO, samtidig så er det bekymringsverdig at flere kommuner melder at de må innskrenke åpningstider fordi etterspørselen har blitt en for stor kostnadsdriver for kommunene. Mange familier er avhengige av SFO/AKS for å kunne delta i arbeidslivet og unngå ufrivillig deltid. Dersom kapasitetsutfordringer går på bekostning av åpningstiden, vil det kunne få negative konsekvenser for familiene.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er opptatt av at SFO og AKS skal være et trygt og innholdsmessig godt sted for elevene. Kvalitet i SFO og tilstrekkelig bemanning er avgjørende for at barna trives og kan få meningsfylte aktiviteter. Ved at rekordmange barn nå benytter seg av plassen, så er det behov for økt bemanning, og mange steder bedre lokaler. Det er bakgrunnen for at Sosialistisk Venstreparti fikk forhandlet inn 550 mill. kroner til bemanning i SFO og AKS i statsbudsjettet for 2025. Dette er en viktig satsing som legger til rette for at kommunene kan øke bemanningen og med det øke kvaliteten.

Medlemen i komiteen frå Raudt er opptatt av å sikra at alle barn som deltek i SFO/AKS, skal ha eit godt og likeverdig tilbod, og at alle barn, uavhengig av økonomi skal få moglegheita til å delta i skulefritidsordninga. Derfor støttar denne medlemen opp om regjeringa sitt arbeid med 12 timar gratis SFO i veka, og ser på dette som eit viktig tiltak for å inkludera fleire i det pedagogiske tilbodet som SFO er. Dette har ført til at endå fleire barn deltek i SFO, likevel er det mange SFOar som opplever at det auka tilfanget av barn ikkje samsvarar med bemanningsnivået.

Denne medlemen meiner difor at det er naudsynt å sikra at SFO-leiar ikkje skal inngå som ein del av grunnbemanninga. Slik dette skjer i dag, blir det danna eit falskt bilde av bemanningssituasjonen, samstundes som det går ut over leiaren si tid til å gjennomføra dei administrative oppgåvene som følgjer med stillinga. Dette er også i tråd med høyringsinnspela frå mellom anna ulike avdelingar i Fagforbundet og Redd Barna.

I tillegg må det setjast i gang eit arbeid med differensiert, tilpassa bemanningsnormer. Denne medlemen viser til at skulefritidsordninga fungerer på ulike måtar i ulike kommunar, difor er det viktig at denne norma kan tilpassast behova som finst i dei ulike kommunane. Dette er også i tråd med det mellom anna Fagforbundet Barn og Oppvekst i Oslo skriv i sitt høyringssvar.

Denne medlemen fremjar følgjande forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til lovendringer som sikrer at leder for SFO ikke regnes med i grunnbemanningen i tilbudet.»

«Stortinget ber regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, begynne arbeidet med å innføre en differensiert bemanningsnorm i skolefritidsordningen.»

SFO for elever med vedtak om tilrettelegging

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, viser til at når det gjelder barn med behov for tilrettelegging, er dette ivaretatt i opplæringslova. Det skal legges til rette for at barn med funksjonsnedsettelser får gode utviklingsvilkår i SFO. Det er allerede krav til tilpasning av aktivitetene i SFO etter barnas alder, funksjonsevne og interesser.

Flertallet vil understreke at for flertallet er det viktig at SFO gir barn trygge rammer og et meningsfullt tilbud, med fleksibilitet for lokale løsninger og samarbeid med frivilligheten.

Medlemene i komiteen frå Sosialistisk Venstreparti og Raudt er også opptatt av at barn med ulike funksjonshemmingar skal sikrast eit godt tilbod, også i SFO. Likestillings- og diskrimineringsombodet har i sitt høyringssvar gitt støtte til forslaget, og trekkjer særleg fram utfordringane som barn med funksjonshemmingar opplever. Som dei skriv i sitt innspel:

«Ombudet har tidligere påpekt at barn med funksjonsnedsettelser opplever store utfordringer i SFO-tilbudet. Mange får ikke tilstrekkelig tilrettelegging, noe som ofte fører til at de enten ikke får plass eller at foreldre må ta ansvar for tilretteleggingen selv og ikke får mulighet til å jobbe fulltid.»

Desse medlemene fremjar følgjande forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til lovendringer som sikrer at barn med vedtak om individuell tilrettelegging i skoletiden får tilgang på de nødvendige ressursene til å delta i SFO på en likeverdig og inkluderende måte.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til budsjettforliket for revidert nasjonalbudsjett for 2024, hvor Sosialistisk Venstreparti forhandlet inn et verbalvedtak der man skal se på hvordan man kan sikre de barna som trenger ekstra særskilt tilrettelegging også på SFO og AKS. Vedtak nr. 906, 21. juni 2024 lyder:

«Stortinget ber regjeringen innen 1. januar 2025 om å kartlegge bemanningssituasjonen i SFO-tilbudene i samarbeid med partene. Dette skal skissere nye tiltak for å bedre bemanning og kvaliteten i SFO-tilbudene. Kartleggingen skal også innhente informasjon om omfanget av skyss i tilknytning til SFO, skoleferietilbud og tilrettelegging for barn med behov for særskilt tilrettelegging, og identifisere relevante tiltak tilknyttet disse.»

Dette medlem bemerker at regjeringen ikke har levert innen tidsfristen, og forutsetter at regjeringen nå jobber med å følge opp dette vedtaket, slik at det blir iverksatt tiltak for bedre oppfølging av barn med behov for særskilt tilrettelegging i skolefritidsordningen.

Komiteens medlem fra Venstre deler forslagsstillernes vurdering av at det er viktig å sørge for at barn med særskilte behov får god oppfølging også når de deltar på sin skolefritidsordning, og støtter derfor forslaget om å sikre at barn med vedtak om særskilt tilrettelegging i skoletiden får tilgang på de nødvendige ressursene til å delta i SFO på en likeverdig og inkluderende måte.

Foreldrebetaling

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser videre til at redusert foreldrebetaling ikke løser utfordringen for familier med lave inntekter, og at økonomi fortsatt kan være en barriere. Man kan derfor stille seg spørsmålet om det er riktig virkemiddel å redusere foreldrebetaling for alle uavhengig av inntekt, når de familiene som sliter mest med å få endene til å møtes, ikke får noen særlig fordel av ordningen. Redusert foreldrebetaling for alle gir redusert pris også til familier som har anledning til å betale for skolefritidsordning. Disse medlemmer er ikke enig med forslagsstillerne i at redusert foreldrebetaling bidrar til å redusere ekskludering av familiene med svakest økonomi. Forskjellen mellom barn som vokser opp i lavinntektsfamilier, og andre barn er like stor når man velger å redusere foreldrebetaling for alle, fremfor å løfte de som har minst. Det er etter disse medlemmers syn et mer treffsikkert virkemiddel å gi redusert foreldrebetaling på bakgrunn av husstandens samlede inntekt.