Søk

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Even Eriksen, Nils-Ole Foshaug, Steinar Krogstad og Trine Lise Sundnes, frå Høgre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schie Schou, Erna Solberg og leiaren Ine Eriksen Søreide, frå Senterpartiet, Bengt Fasteraune, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum, frå Framstegspartiet, Sylvi Listhaug og Morten Wold, frå Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, frå Raudt, Bjørnar Moxnes, frå Venstre, Guri Melby, frå Kristeleg Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, og uavhengig representant Christian Tybring-Gjedde, viser til representantforslag frå Hege Bae Nyholt, Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen om vern av internasjonal rett og rettferdig fred for Palestina. Komiteen merkar seg at representantane fremmar forslag om norsk bidrag til gjenoppbygging av Gaza og oppretting av ein palestinsk stat, at Norge skal ta ei leiande rolle i det internasjonale arbeidet for å etterforske og straffeforfølge krigsbrotsverk i Palestina, og at eksport av våpen og våpenkomponentar produserte av norske selskap til Israel via USA skal stoppast.

Komiteen viser til at krigen mellom Israel og Hamas har påført sivilbefolkninga i Gaza store lidingar.

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, viser til at humanitærretten er broten gjentekne gonger. Fleirtalet merkar seg at statsråden i svarbrevet sitt peikar på at gjenoppbygging av Gaza vil koste 53 mrd. dollar, og at den totale norske bistanden til Palestina er på 1 mrd. kroner. Vidare understrekar statsråden at budsjettet til Den internasjonale straffedomstolen bør aukast.

Fleirtalet merkar seg at statsråden i svarbrevet sitt understrekar at selskap med statleg eigardel «skal unngå å bidra til, eller støtte opp under, brudd på humanitærretten».

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at krigen mellom Israel og Hamas dessverre har påført sivilbefolkningen i Gaza store lidelser. Konflikten rammer uskyldige på begge sider og gir langsiktige konsekvenser for dem som er bosatt i områdene. Det påligger de stridende parter å hensynta sivile og å begrense skader på sivile og sivil infrastruktur. Disse medlemmer vil understreke at det er i konflikten viktig at begge parter viser gjennom fremferd at det er et tydelig skille mellom sivil og militær/stridende aktivitet, dette er nødvendig for å beskytte sivile.

Medlemene i komiteen frå Sosialistisk Venstreparti og Raudt viser til at våpen produserte av norske statseigde selskap i USA og våpenkomponentar produserte av statseigde selskap i Noreg har blitt brukt i Israels krigføring i Gaza. Desse medlemene merkar seg at regjeringa ikkje har innført nokon konkrete tiltak for å stanse denne våpenleveransen. Desse medlemene meiner at eksport av våpen og våpenkomponentar produserte av norske selskap til Israel må stansast umiddelbart. Alle norske bidrag til det pågåande folkemordet må stansast.

Gaza ligg i ruinar, og det trengs ein storstilt internasjonal dugnad for å gjenreise denne betydelege delen av Palestina. Israel må sjølvsagt stillast til ansvar og betale krigsskadeerstatning, men arbeidet med gjenreising må starte med ein gong, og ein kan ikkje vente årevis på rettsprosessar. Desse medlemene merkar seg at regjeringas bistand til det krigsherja Palestina er langt mindre enn til det krigsherja Ukraina. Desse medlemene meiner at Noreg som mangeårig leiar av gjevarlandsgruppa har eit spesielt ansvar for å mobilisere bistand til Palestina, både i form av betydelege norske bidrag og i form av ein gjevarlandskonferanse.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre viser til at utenriksministeren i sin vurdering av forslaget bekrefter at Norge støtter opp om den arabiske gjenoppbyggingsplanen, uten å forplikte Norge til noe finansielt bidrag til selve planen. Disse medlemmer understreker at ved siden av nødhjelp og budsjettstøtte til å holde grunnleggende tjenester i gang på Vestbredden, er det nødvendig at også vestlige land forplikter seg til en konkret plan for langsiktig gjenoppbygging og rettferdig fred for Palestina.

Alternativet er dagens situasjon, hvor givere nøler med å bistå til å gjenoppbygge et samfunn som Israel når som helst kan bombe i stykker, samtidig som Israel ser seg fri til å bombe Gaza fordi vestlige land ikke setter økonomisk og politisk kapital bak en plan i tråd med folkeretten og med palestinerne selv involvert. Disse medlemmer ser ingen tegn til at EU vil gå bresjen for å bryte sirkelen og foreslår derfor at Norge påtar seg ansvaret i stedet.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til garantier Norge vil stille for å understøtte gjenoppbyggingen av det palestinske samfunnet i Gaza, etableringen av en palestinsk stat og en varig, rettferdig fred i tråd med folkeretten.»

Disse medlemmer viser til at USA har innført sanksjoner mot dommere og ansatte ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) som straff for arrestordren domstolen har utstedt mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Disse medlemmer deler utenriksministerens bekymring for sanksjonene mot domstolen og andre forsøk på å undergrave dens uavhengighet, integritet og upartiskhet. Disse medlemmer ønsker velkommen at regjeringen i de årlige budsjettforhandlingene har tatt til orde for å øke domstolens budsjett og vil fortsette å gjøre dette, samt at regjeringen har bedt om at domstolens etterforskere får tilgang til området.

Disse medlemmer vil imidlertid understreke at USAs sanksjoner gir presidenten myndighet til å straffe enhver person som menes å ha bistått ICCs arbeid, om det så er som teknologisk underleverandør, noe som kan gi katastrofale ringvirkninger langt utenfor selve domstolen. Disse medlemmer viser til at Helsingforskomiteen har bedt Norge iverksette tiltak og nasjonale rammeverk for å beskytte dem som samarbeider med og støtter domstolen, inkludert sivilsamfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsforkjempere.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen bidra til at Den internasjonale straffedomstolen uhildet kan utføre sitt arbeid i møte med andre lands sanksjoner, herunder ved å innføre tiltak for å beskytte personer og organisasjoner som støtter eller samarbeider med domstolen.»

«Stortinget ber regjeringen ta en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å identifisere, etterforske og straffeforfølge krigsforbrytelser i Palestina, for eksempel gjennom økte bevilgninger til Den internasjonale straffedomstolen og Den internasjonale domstolen samt til frivillige organisasjoner som bidrar til dokumentasjon av krigsforbrytelser.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til utenriksministerens vurdering av forslaget, hvor han i omtalen av Norges våpeneksport ikke skiller mellom sluttbrukererklæringene Norge får fra USA sammenlignet med andre land i Landgruppe 1, men simpelthen omtaler dem begge som «våre allierte». Dette til tross for at media har avslørt og NAMMOs styreleder bekreftet at USA nyter et særegent unntak fra reeksportklausuler, noe som innebærer at Nederland må be Norge om lov for å reeksportere et norskprodusert våpen til Ukraina, mens USA ikke må det for å sende det til Israel. Disse medlemmer ser i lys av hvilke stater USA forsyner med våpen og hva våpnene brukes til, ingen mening i å gi USA et slikt unntak.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen oppheve unntaket USA får fra vilkåret om norsk godkjenning før reeksport av forsvarsmateriell kan finne sted.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre registrerer av utenriksministerens svar at regjeringen ikke akter å foreta seg noe for å sikre at våpenprodusenter hvor den norske stat er medeier, retter seg etter Norges opprop om å følge resolusjon A/RES/ES-10/24, som oppfordrer alle stater til å ta grep for å avslutte

«forsyning eller overføring av våpen, ammunisjon eller beslektet utstyr til Israel, den okkuperte makt, i alle tilfeller hvor det er rimelig grunn til å mistenke at de kan bli brukt i det okkuperte palestinske området.» (Forslagsstillernes oversettelse.)

Utenriksministeren uttrykker bekymring for norsk våpenindustris konkurransekraft om den ikke får stabile rammevilkår. Disse medlemmer finner i disse urolige tider ikke noe mer stabilt og forutsigbart rammevilkår enn å følge folkeretten.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen bruke statens eiermakt i forsvarsindustrien til å sikre at forsvarsindustriselskapene ikke bidrar til forsyning eller overføring av våpen, ammunisjon eller beslektet utstyr til Israel i henhold til FNs resolusjon A/RES/ES-10/24.»