Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tobias Hangaard Linge, Runar Sjåstad, Rune Støstad og Solveig Vitanza, fra Høyre, Nikolai Astrup, Olve Grotle, Sveinung Stensland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, Jenny Klinge og lederen Erling Sande, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 110 L (2024–2025) Lov om Enhetsregisteret (enhetsregisterloven) og lov om Foretaksregisteret (foretaksregisterloven) og merker seg at det i proposisjonen legges frem forslag til ny lov om Enhetsregisteret og ny lov om Foretagsregisteret. De nye lovene vil erstatte lov 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret og lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak. Lovforslagene bygger på høringsnotat datert 19. juni 2024. Komiteen registrerer at det har kommet inn to skriftlige innspill til proposisjonen.

Komiteen viser til at Enhetsregisteret registrerer grunndata om virksomhetene og tildeler det unike nisifrede organisasjonsnummeret. Enhetsregisteret er sammen med blant annet Folkeregisteret, Grunnboken, Altinn og ID-porten en av de nasjonale felleskomponentene som bidrar til å gi innbyggerne mer enhetlige digitale tjenester på tvers av forvaltningen. Foretaksregisteret samler, kontrollerer, registrerer og tilgjengeliggjør opplysninger om norske næringsdrivende foretak til alle som har behov for informasjon om aktører i næringslivet. Foretaksregisteret inneholder informasjon om blant annet organisasjonsform, ledelse og fullmaktsforhold.

Komiteen viser til at Enhetsregisteret og Foretaksregisteret er de viktigste kildene til grunndata om norske virksomheter, både innenfor næringslivet, frivilligheten og offentlig forvaltning. Enhetsregisteret inneholder grunndata om cirka 1,1 millioner virksomheter. Blant disse er det om lag 406 000 aksjeselskaper, 433 000 enkeltpersonforetak, 125 000 foreninger, 31 000 eierseksjonssameier, 6 800 samvirkeforetak, 6 900 tingsrettslige sameier, 229 allmennaksjeselskaper og 47 boligbyggelag. Av de drøyt 1 million virksomhetene som er registrert i Enhetsregisteret, er om lag 543 000 virksomheter også registrert i Foretaksregisteret.

Komiteen merker seg at arbeidet med de to nye lovene har blitt gjort parallelt med Brønnøysundregistrenes pågående arbeid med endringer i registerplattformen og prosjektet Brukervennlige registertjenester, og komiteen vil understreke viktigheten av å tilpasse lovverket til dagens digitale utvikling og fremtidig utvikling.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til regjeringens arbeid gjennom hele perioden med forenkling av regulatoriske forhold overfor næringslivet samt tilpasning av regelverk til en stadig mer moderne og digital verden. Ny lov om Enhetsregisteret og ny lov om Foretaksregisteret harmoniserer med næringslivets behov i dag, der det har gått fra papirskjemaer til digitale løsninger og innsendinger.

Disse medlemmer mener at oppdatering av regelverket for å imøtekomme dagens bruk vil føre til at lovene er lettere å tolke og etterleve av nærings- og organisasjonsliv. Disse medlemmer viser til at dette kan føre til mindre ressursbruk hos både aktørene som skal etterleve lovene, og myndighetene som skal følge dem opp. Disse medlemmer mener at forenkling og harmonisering av regelverk kan føre til kostnadsbesparelser hos både næringsliv, organisasjonsliv og myndigheter.