Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 22. februar 2000 kl. 15.15

Dato: 22.02.2000

Sak nr. 3

Eventuelt

Fung. leder: Er det noen som ønsker ordet?

Grete Knudsen (A): Jeg har bare to korte spørsmål. Det ene er:

Hvordan er fremdriftsplanen for gassdirektivet?

Det andre er: Arbeider Regjeringen med å ha en mer samlet strategi for å drøfte også med denne komiteen hvordan man nå forholder seg til at det stadig blir noen flere land som søker om medlemskap? Vil det få konsekvenser også for EØSavtalen? Har man en samlet strategi for hvordan man skal takle den situasjonen? Selv om det i første omgang så vidt jeg forstår bare er fire land, vil jo alle de også påvirke våre forhold til de enkelte land.

Utenriksminister Knut Vollebæk: Når det gjelder gassmarkedsdirektivet, ble vel utvalget orientert om det sist, den 9. desember, hvor man fikk en status. Som det vel da ble sagt, er Regjeringens siktemål fortsatt å innlemme direktivet i EØS-avtalen, men samtidig er det av stor viktighet at sentrale norske ressurforvaltningshensyn kan ivaretas under gassmarkedsdirektivet. Av den grunn er man fra norsk side i aktiv dialog med kommisjonen på embetsnivå – ikke på politisk nivå, men på embetsnivå. Vi vil selvsagt orientere EØS-utvalget videre om denne saken. Men foreløpig er dette på embetsnivå.

Når det gjelder spørsmålet om EUs utvidelse, er dette noe som jeg tror jeg tok opp i det siste EØS-komitemøtet, hvor vi var opptatt av at vi nå etter hvert skulle få skriftlig informasjon fra EU om utvidelsesprosessen, nettopp fordi den vil få konkrete konsekvenser for oss som EØS-medlemsland. Vi har en arbeidsgruppe i Utenriksdepartementet som vil arbeide med å kartlegge de problemer som vil oppstå i forbindelse med utvidelsen, og vil også se på de ulike sektorene. Jeg vil vel anta at det vil være naturlig, med noen jevne mellomrom, kanskje i forkant av EØS-rådsmøter, å komme til dette utvalget for å drøfte noen av de spesielle problemene som ligger der.

Foreløpig har vi ikke kommet så langt. Meg bekjent har vi ennå ikke fått skriftlig informasjon heller fra EUs side. Men dette er noe vi vil følge opp forut for det neste EØS-rådsmøtet.

Fung. leder: Det var visst det.

Møtet hevet kl. 16.00.