Europautvalget - Møte i Europautvalget torsdag den 2. februar 2023 kl. 8:30

Dato: 02.02.2023
Møteleder: Ine Eriksen Søreide

Sak nr. 3

Utenriksminister Anniken Huitfeldt vil etter planen redegjøre for følgende: – US Inflation Reduction Act (IRA) Den amerikanske Inflation Reduction Act kombinerer støtteordninger på om lag 4 000 mrd. kroner med krav om lokal produksjon og lokalt innhold. – EUs forslag til nye forordninger om API (advance passenger information) Europakommisjonen har fremmet forslag til to nye forordninger som regulerer innsamling og overføring av opplysninger som samles inn om flyreisende ved innsjekking (API-opplysninger). Forordningene vil erstatte dagens API-direktiv som allerede er gjennomført i norsk rett som en del av Schengen-regelverket. Utenriksministeren vil kort orientere om forslagene. – Status sak i Oslo tingrett vedr. søksmål fra et selskap i et flernasjonalt konsern vedr. tolkning av norsk skatteregel I Europautvalget 21. september orienterte utenriksministeren om en sak for Oslo tingrett. Saken gjelder et søksmål fra et selskap i et flernasjonalt konsern vedr. tolkning av norsk skatteregel. Utenriksministeren vil gi en kort oppdatering om saken.

Talere

Møtelederen: Da gir jeg ordet til utenriksministeren.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Statsministeren vil senere i dag redegjøre for Stortinget om krigen i Ukraina og dens følger. Derfor skal jeg orientere utfyllende om det europeiske samarbeidet om håndtering av krigen på dagens møte gjennom å fokusere på energisituasjonen, men ikke gå direkte inn i det som har med krigen å gjøre, for det vil det da bli redegjort for i plenum.

Den fryktede energikrisa i Europa ser ut til å være avverget denne vinteren. Prisene på naturgass har falt med over 80 pst. siden det vi anså som en ekstremsituasjonen i august. Nå er den lavere enn på samme tid i 2022. På kort sikt er dermed situasjonen mindre krevende, samtidig ligger prisene to til tre ganger over gjennomsnittet for de siste 5–10 årene.

Det er betydelig underskudd på energi fortsatt. Det krever en høy import av flytende naturgass og fortsatt lav etterspørsel for å gå i balanse. Så energi kommer til å bli høyt oppe på den utenrikspolitiske agendaen også dette året.

Usikkerheten rundt import av LNG gjør at energisituasjonen for neste vinter kan bli utfordrende. Fortsatt høy produksjon på norsk sokkel er derfor svært viktig for europeisk energisikkerhet.

Gass og kraftkrevende industri i Europa er allerede hardt rammet av energiprisene og flere har stanset produksjonen og også permittert ansatte. Det er i tillegg en økende frykt for avindustrialisering på grunn av varig høye energipriser i Europa. Og selv om energiprisene har falt i det siste, opplever mange forbrukere svekket kjøpekraft som følge av høye energipriser både i Norge og i Europa. Når Norges viktigste handelspartner rammes, vil det også få følger for norsk industri, norsk næringsliv og norske arbeidsplasser.

Energikrisa og eksponering av den store avhengigheten av russisk gass har vært en vekker for veldig mange land i Europa, ikke minst i Tyskland. Store midler blir derfor investert i fornybar energi og det grønne skiftet både i det enkelte landet og også gjennom EU.

Det bringer meg over til det som er det første temapunktet i dag.

For det første er det ikke bare i Europa at det er fokus på grønne investeringer. Som dere nok er kjent, med har den amerikanske Kongressen nylig vedtatt en ny klimalovgivning, Inflation Reduction Act, og denne trådte i kraft denne måneden. Det er grunnleggende positivt at USA for alvor har meldt seg på det grønne skiftet, og det er bra for klimaet, og det gir også muligheter for norske bedrifter.

Men IRA er også handelshindrende og har investeringsvridende elementer, som stenger Norge og andre ute fra verdikjeder og også markeder. Subsidiene er av et slikt omfang at de har konsekvenser for grønne investeringer i Europa. Det bidrar til en økende frykt for tap av kunnskap, avindustrialisering og dermed svekket gjennomføring av grønne omstillinger her. Og Norge vil samarbeide med USA om det grønne skiftet, og derfor jobber vi sammen og ikke mot hverandre.

Norge er en del av den løsningen som USA peker på. Vi er en alliert, en pålitelig forretningspartner og vi har den nødvendige kunnskapen og industrien, og vi bidrar i flere grønne verdikjeder. Vi er et viktig marked for amerikanske grønne produkter og løsninger. Da kan vi ikke stenges ut fra det amerikanske markedet. IRA er som sagt vedtatt av den amerikanske Kongressen, og det er lite realistisk å endre på den. Men det bør være rom for justeringer for å ivareta handelspartnernes legitime bekymringer.

Overfor både USA og EU har vi lagt vekt på Norge som en integrert del av det indre marked og de europeiske grønne verdikjedene. Det er i vår felles interesse at vi omfattes av eventuelle løsninger mellom EU og USA.

Minst like viktig som utviklingen i USA, er det som skjer på vår side av Atlanterhavet. EU vurderer egne virkemidler i møte med IRA. Engasjementet er høyt, og ulike løsninger vurderes, men retningen er klar, og det går fort.

Kommisjonens Ursula von der Leyens tale i Davos gir en god indikasjon på hvor EU er på vei. Investeringer i Europas grønne omstilling skal øke og akselereres, og det indre markedet skal beskyttes. Kommisjonen la fram sitt forslag i går – Green Deal Industrial Plan – og Det europeiske råd møtes neste uke for å diskutere konsekvensene av IRA og europeisk respons med tanke på beslutninger under neste møte i mars.

Hvordan skal Norge møte denne utviklingen? Regjeringa arbeider langs to spor for å møte utfordringene knyttet til IRA: Det er i nær kontakt med USA og EU for å redusere negative handelspolitiske konsekvenser, og vurdere hvordan vi på norsk side skal håndtere denne utviklingen.

Deler av EUs IRA-respons, slik det kan se ut nå, vil bli en del av EØS-avtalen, og det vil også da gjelde Norge. Det er varslet midlertidige endringer i statsstøtteregelverket. EU ser også på konkurransedyktighet, f.eks. ved å framskynde tillatelse for utbygging av fornybar kraft. I dette bildet er det viktig at vi tar vare på at vi skal ha et velfungerende indre marked.

Jeg kan ikke la være å snakke om IRA uten samtidig å nevne globale perspektiver. Vi ser at viljen til å bruke handelspolitiske virkemidler på en proteksjonistisk og også diskriminerende måte er forsterket den siste tida. Flere toneangivende land og aktører synes å være på vei tilbake til stadig større statlig inngripen i økonomien på dette området. Det vil kreve oppmerksomhet og innsats fra vår side for å sørge for at norske bedrifter fortsatt får innpass i relevante markeder.

Det er bekymringsfullt at USA gjennom IRA så klart bryter grunnleggende WTO-prinsipper. Det øker faren for at flere følger etter, og dette handler også mye om konkurransen fra Kina, som i årevis har brukt direkte og indirekte subsidier for å bygge opp sin industri.

Det er i Norges langsiktige interesse å forsvare den multilaterale regelbaserte orden, og det er grunnleggende næringspolitiske rammebetingelser våre eksportbedrifter lever av og med. Samtidig må vi ta inn over oss de endringer som faktisk skjer i den globale økonomien. Det grønne skiftet krever investeringer, det krever handel, og det krever samarbeid regionalt og globalt. Ingen er egentlig tjent med en handelskrig og subsidiekappløp, eller at de grunnleggende internasjonale rammebetingelsene kastes på båten. Vi må rigge oss for å håndtere dette, og vi må vite hva vi vil og tydeliggjøre hvordan vi kan bidra videre framover. For å ivareta norske interesser best mulig må vi vurdere norske posisjoner i møte med den utviklingen vi ser i EU og også i andre land.

Etter ønske fra Justisdepartementet vil jeg informere om et Schengen-relevant regelverk som er under utvikling. 13. desember i fjor la Europakommisjonen fram forslag til to nye forordninger om innsamling og overføring av såkalte API-opplysninger. API står for «advance passenger information». Det handler om de opplysningene som samles inn når man sjekker inn på en flyplass eller på en flyreise. De nye forordningene videreutvikler og oppgraderer dagens regelverk som allerede er gjennomført i norsk rett. Så langt har Norge blitt invitert til forhandlinger i Det europeiske råd om begge disse forordningene. Begge forslagene har vært på høring, og Norges posisjoner i forhandlingene vil utarbeides i lys av det som er innspillene fra høringsinstansene.

Så til det siste punktet. Den 21. september 2022 ble utvalget orientert om en skattesak fra Oslo tingrett. Det var innhentet en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen i saken. Staten mente den aktuelle skatteregelen ikke strider mot EØS-avtalen, og staten mener EFTA-domstolens uttalelse ikke burde legges til grunn av tingretten. Oslo tingrett avsa dom 15. desember 2022, og staten fikk medhold i at den norske skatteregelen er i samsvar med EØS-avtalen. Tingretten konkluderte med at skatteregelen forskjellsbehandlet norske og grenseoverskridende konsern. Regelen kunne imidlertid rettferdiggjøres, og dommen er anket av motparten.

Møtelederen: Da åpner vi for spørsmål eller kommentarer – Sivert Bjørnstad.

Sivert Bjørnstad (FrP): Til saken om IRA: Jeg tror alle er enige om det som utenriksministeren startet med, at det er grunnleggende positivt at USA melder seg på. Samtidig er det en del veldig negative konsekvenser av det USA nå gjør, bl.a. at man frykter et subsidiekappløp. Jeg så at næringsministeren var ute og advarte mot det i går. Det tror jeg er fornuftig, og det er grunn til å ha en bekymring for de isolerende elementene IRA har i seg. Så har vi sett at regjeringen også har vært i Brussel, sist Trygve Slagsvold Vedum for å snakke med konkurransekommissæren om denne problemstillingen. Og så har vi nylig saken med EU og UK og batteritoll, hvor Norge havnet utenfor. Bekymringen er at det skjer også i dette tilfellet.

Spørsmålet til utenriksministeren er: Hva er forskjellene og likhetene i de to sakene? Og hva gjør Norge for å koble oss på EU i større og bedre grad enn vi gjorde i batteritollsaken?

Møtelederen: Da har jeg ikke registrert flere.

Jeg har et spørsmål som for så vidt ikke er knyttet til sakene som utenriksministeren har redegjort for, men jeg tror det kunne vært nyttig for Europautvalget hvis utenriksministeren kunne si noe kort om hva som er status i forhandlingene om EØS-midlene.

Da kan utenriksministeren få svare.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt: Når det gjelder spørsmålet fra Sivert Bjørnstad, har vi nær kontakt med det svenske formannskapet i EU. Jeg hadde senest møte med den svenske utenriksministeren i forgårs i Tromsø. Det har også vært nær kontakt med Tyskland på dette området. Det er slik at vi, fordi vi er en energinasjon, har veldig mye å bidra med i forhold til EU når det gjelder grønn omstilling, så jeg tror nok de kanskje i større grad ser at det er felles interesser i at vi er med på den tilpasningen og måten vi fortsatt kan få innpass i det amerikanske markedet. Så vet vi ikke om det lar seg gjennomføre, men det er den ambisjonen vi jobber etter. På dette området er vi ikke en liten nasjon. Det er vel det som kanskje skiller seg fra andre områder, hvor EU ser at det er større interesse av å inkludere oss allerede fra start – og også USA.

Både grønn omstilling og sikkerhet er viktige hensyn, og det gjør at vi i større grad må ramme inn det som er sentrale sikkerhetsinteresser i økonomien – hva som gjør oss sårbare, og hva som ikke gjør oss sårbare. Men det er ikke slik at all type handel gjør oss sårbare. Handel og internasjonal frihandel gjør at de beste produktene kommer fram til forbrukerne og blir utviklet av industrien. Vi må i sterkere grad definere hva som er sentrale sikkerhetsinteresser, og hva som ikke er det. Og så må det være grenser for hva man kan subsidiere. Selv om vi er et trygt land, er det ikke sikkert at vi vinner et subsidiekappløp, og det gjør at de beste produktene ikke nødvendigvis kommer fram til forbrukeren. Dette er vanskelig, men vi tror nok at EU ser at vi har en sterk felles interesse i at Norge blir en del av en slik løsning.

Når det gjelder forhandlingene om EØS-midler, venter vi på EUs svar. Det er egentlig status. Vi har ikke innblikk i alt det som foregår fra EUs side, så der må jeg nesten komme tilbake med mer informasjon om det senere.

Møtelederen: Det er greit.

Det er fortsatt en sjanse for dem som måtte ha noe på hjertet. – Det er det ingen som har.