Odelstinget - Møte tirsdag den 4. mai 1999 kl. 18

Dato: 04.05.1999

Dokumenter: (Innst. O. nr. 62 (1998-99), jf. Ot.prp. nr. 36 (1998-99))

Sak nr. 2

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov av 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) (dispasjøreksamen)

Talere

Votering i sak nr. 2

Jørn L. Stang (Frp) (sakens ordfører): En samlet komite viser til at endringene som er foreslått av Regjeringen, er å betrakte som en administrativ forenkling i lovs form. Endringene gjelder sjøloven § 462 om at det blir departementet og ikke Kongen som skal oppnevne dispasjører. En dispasjør er en offentlig utnevnt person som tar seg av dispasjer – avgjørelse og utregning av felleshavari i sjøretten.

Sjøloven § 468 annet ledd blir foreslått opphevet, slik at det ikke skal være departementet som skal arrangere dispasjøreksamen. Reglene i sjøloven § 468 første ledd om hva dispasjøreksamen skal inneholde, blir foreslått opphevet og flyttet til forskrift. Og i sjøloven § 467 foreslår departementet et nytt andre ledd som vil gi hjemmel for en slik forskrift.

Komiteen har lagt vekt på uttalelsene fra de 18 høringsinstansene i privat og offentlig virke. Ingen av høringsinstansene har gått imot de foreliggende reviderte endringer. Departementet har i den siste høringsrunden tatt hensyn til Sjøassurandørenes Centralforening, eksamenskommisjonen for dispasjøreksamen og Norges Rederiforbund som uttalte at man fortsatt bør ha regler om kunnskapskrav for dispasjører. Dette synet deler også en samlet komite.

Komiteen merker seg at den første eksamen i kurs i havarioppgjør ved Forsikringsakademiet i februar 1999 vil kvalifisere etter de nye reglene. Derfor mener komiteen at lovendringen skal tre i kraft umiddelbart.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 509)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov av 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven).

I.

I lov av 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) blir det gjort slike endringer:

§ 462 andre og nytt tredje ledd skal lyde:

I Norge skal dispasjører treffe avgjørelse av om vilkårene for felleshavari foreligger, og i tilfelle utferdige felleshavariberegning. Slik avgjørelse og beregning kalles dispasje.

Dispasjører oppnevnes av den som Kongen bestemmer.

§ 467 første og nytt andre ledd skal lyde:

Til dispasjør kan bare oppnevnes den som har eksamen som dokumenterer den nødvendige kunnskap om norsk og fremmed rett og fremmede språk. Vedkommende bør som regel også ha juridisk profesjonsutdanning (cand.jur.).

Kongen kan gi forskrift om hvilken kunnskap som kreves etter første ledd og om hvilke eksamener som anses å tilfredsstille vilkårene. Kongen kan også gi forskrift om at det i tillegg til slik eksamen kan kreves praksis hos dispasjør.

Nåværende § 467 andre til fjerde ledd blir nye tredje til femte ledd.

§ 468 oppheves.

II.

Denne loven trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.