Odelstinget - Møte tirsdag den 13. juni 2000 kl. 21.15

Dato: 13.06.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 99 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 69 (1999-2000))

Sak nr. 13

Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Norsk Helse- og Sosialforbund og Oslo kommune i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000

Talere

Votering i sak nr. 13

Berit Brørby (A) (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg skal være veldig kort, i og med at det er så sent også.

Det er alltid en veldig vanskelig avveining om en skal gå inn for eller være imot bruk av tvungen lønnsnemnd. Det kan føres argumenter for at tvungen lønnsnemnd fratar partene i en forhandling det selvstendige ansvar de har for å finne fram til lønnsavtaler. Men samtidig er det også viktig å minne om at de fleste forhandlinger finner sin løsning uten vår medvirkning. Bruk av tvungen lønnsnemnd er unntakstilfellene og brukes bare når helse og liv settes i fare.

I Innst. O. nr. 99 står alle partier bak bruk av tvungen lønnsnemnd, unntatt SV. I neste sak, Innst. O. nr. 100, er det en enstemmig komite som står bak bruk av tvungen lønnsnemnd. Begge sakene er basert på fortløpende vurderinger fra Statens helsetilsyn og de råd statens eget fagorgan har kommet med. Disse råd har henholdsvis et flertall og en enstemmig komite forståelse for at Regjeringen i en vanskelig situasjon ikke kan overprøve. Derfor helt kort: Innstillingene anbefales.

Rolf Reikvam (SV): Det er riktig at vi har vurdert disse to sakene forskjellig. Vi mener at i den saken som gjelder Norsk Helse- og Sosialforbund, var det ikke grunnlag for å bruke tvungen voldgift, så dermed går vi imot dette. Vi har sett på dette, vi har også vært i kontakt med organisasjonen, og ut fra en samlet vurdering mener vi at helse og liv ikke var i fare. Av den grunn mener vi at det var uriktig å bruke tvungen voldgift i denne saken. Derfor stemmer vi imot i denne saken.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

(Votering, se side 657)

Votering i sak nr. 13

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Norsk Helse- og Sosialforbund og Oslo kommune i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000

§ 1

Tvisten mellom Norsk Helse- og Sosialforbund og Oslo kommune i forbindelse med tariffrevisjonen per 1. mai 2000 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.

Reglene i lov av 19. desember 1952 nr. 7 om lønnsnemnd i arbeidstvister får tilsvarende anvendelse.

§ 2

Det er forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidsstans eller blokade til løsning av tvisten.

§ 3

Loven her trer i kraft straks.

Loven opphører å gjelde når Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse i tvisten.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti har varslet at de går imot.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes mot 5 stemmer.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering: Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes mot 5 stemmer.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.