Odelstinget - Møte torsdag den 26. oktober 2000 kl. 10.30

Dato: 26.10.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 4 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 72 (1999-2000))

Sak nr. 1

Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endring i lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven)

Talere

Votering i sak nr. 1

Ivar Østberg (KrF) (ordfører for saken): Bakgrunnen for lovendringsforslaget er knyttet opp til at stillingen som president i Sametinget, som ble opprettet våren 1990, fremstod som om den var en fast stilling i staten, og at innehaveren av denne stillingen måtte anses å være en statstjenestemann med de rettigheter og plikter som en statstjenestemann innehar. Sametingets president er imidlertid et politisk ombud som reguleres av Sametingets forretningsorden.

Denne ordningen har ført til at det ikke har vært en skikkelig pensjonsordning for Sametingets president. Muligheten for dette har vært til stede ved at departementet har kunnet treffe et midlertidig vedtak. Det er ikke gjort, og presidenten er således i dag ikke knyttet til noen spesiell pensjonsordning gjennom sitt verv.

Proposisjonen drøfter forskjellige muligheter for å ordne på dette forholdet. Komiteen støtter Regjeringens forslag om at man oppretter en hjemmel i sameloven for å gi en forskrift med nærmere regler om en egen pensjonsordning.

Komiteen er også enig i at de som har gjort tjeneste som politisk ombud i fulltidsbeskjeftigelse i 12 år, får rett til full pensjon på lik linje med stortingsrepresentanter. Komiteen er videre enig i at pensjonsalderen settes til 65 år.

Komiteen har imidlertid merket seg at de løpende administrasjonskostnadene vil utgjøre hele 130 000 kr årlig, og at disse kostnadene skal dekkes innenfor eksisterende budsjettrammer. Komiteen vil påpeke at det med utgangspunkt i dagens situasjon, hvor bare Sametingets president og visepresident omfattes av ordningen, synes helt åpenbart urimelig at de løpende administrasjonskostnadene vil utgjøre 130 000 kr årlig. Komiteen har derfor bedt om at departementet vurderer forholdet mellom disse kostnadene og omfanget av det faktiske administrasjonsbehovet.

Komiteen har ellers ingen anmerkninger og anbefaler et vedtak i tråd med proposisjonen.

Torbjørn Andersen (Frp): Fremskrittspartiet har i Innst. O. nr. 4 tilsluttet seg en enstemmig komite i denne saken, som altså gjelder en endring i sameloven av 12. juni 1987.

Dette endringsforslaget går ut på å gi Regjeringen en hjemmel i sameloven til å kunne gi forskrift om nærmere regler for en egen pensjonsordning for Sametingets president og andre ombudsmenn og -kvinner.

Rent prinsipielt er imidlertid Fremskrittspartiets klare holdning at Sametinget bør nedlegges, dog uten at vi skal ta opp den debatten ved denne anledningen.

Fremskrittspartiet har således i denne saken først og fremst vurdert de faktiske og rent saklige anliggender, og ser dette i lys av at dagens parlamentariske flertall på Stortinget vil opprettholde Sametinget. Under disse rådende omstendigheter ser vi derfor liten grunn til å gå imot Regjeringens og komiteens syn i denne sak, men vi har allikevel et visst behov for – også i denne sammenheng –meget kort å klargjøre vår rent prinsipielle holdning i forhold til Sametinget.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 74)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven)

I

I lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven) gjøres følgende endring:

Ny § 2-15 skal lyde:

Medlemmer av Sametinget som utøver sitt verv på fulltid, har rett til pensjon etter en egen pensjonsordning. Kongen kan i forskrift bestemme at også andre medlemmer av Sametinget skal ha rett til pensjon.

Kongen gir nærmere forskrift om beregningen av pensjonsrettighetene og om gjennomføringen av pensjonsordningen.

II

Denne lov trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.