Odelstinget - Møte torsdag den 26. oktober 2000 kl. 10.30

Dato: 26.10.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 5 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 74 (1999-2000))

Sak nr. 2

Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endringer i lov 1. mars 1946 nr. 3 om Den Norske Stats Husbank

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Presidenten vil minne om at sakens ordfører, Aud Gaundal, er medlem av Lagtinget.

Odd Eriksen (A): Den saken som er til debatt nå, er det stor enighet om, og jeg skal derfor bare knytte noen få kommentarer til de endringene som foreslås gjort gjeldende i lov om Den Norske Stats Husbank. Denne enigheten strekker seg langt utover de politiske partiene i Stortinget, idet alle høringsinstansene på generelt grunnlag har uttalt at forslagene anses som formålstjenlige, og at «de er i pakt med tiden».

En av de foreslåtte endringene er at ordningen med kontrollkomite nedlegges. Denne oppgaven skal nå bli mer framtredende og en del av hovedstyrets arbeid. En annen begrunnelse for at kontrollkomiteen legges ned, er at den kontrollen som i dag utøves, også ivaretas av andre instanser. Komiteen mener derfor vi bevarer en god kontroll selv om selve kontrollkomiteen nedlegges.

I en tid hvor det blir mye fokusert på effektivitet og forenkling, er komiteen også enig i at tinglysningssperren for eiendommer pantsatt i Husbanken oppheves.

Det blir også foreslått en lovhjemmel til å ettergi fordringer som ikke lar seg inndrive. Den viktigste begrunnelsen er at i de tilfellene hvor det er husstander med svak økonomi, uten beslagbare midler, er det heller ikke grunnlag for tvangsinndrivelse av kravet som personlig fordring. Med denne bakgrunn mener komiteen også at lovendringen er berettiget.

For lån og tilskudd gitt direkte av Husbanken har søkere klageadgang i henhold til forskrift gitt i medhold av husbankloven § 25. Imidlertid er kommunale vedtak om lån og tilskudd der midlene er gitt av Husbanken, unntatt fra forvaltningslovens regler. Det er derfor opp til kommunene å etablere klageordninger for den type vedtak.

For å sikre likebehandling og rettssikkerhet er komiteen enig i at forvaltningslovens bestemmelser skal gjelde, men at det reguleres særskilt i husbankloven at klageinstans skal være internt i kommunen.

De øvrige endringene som er foreslått i loven, har komiteen ingen spesielle bemerkninger til.

Når det gjelder de økonomiske og administrative konsekvenser av de endringene som foreslås, er komiteen av den oppfatning at endringene ikke bør føre til økonomiske eller administrative konsekvenser. Endringene, bl.a. med nedleggelse av kontrollkomiteen, kan heller ses på som en besparelse.

En enstemmig komite anbefaler derfor de endringene som Regjeringen har foreslått i Ot.prp. nr. 74 for 1999-2000.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se neste spalte)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 1. mars 1946 nr. 3 om Den Norske Stats Husbank

I

I lov 1. mars 1946 nr. 3 om Den Norske Stats Husbank gjøres følgende endringer:

§ 1 første ledd bokstav c skal lyde:

å bevilge eller garantere byggelån i henhold til § 13.

§ 1 annet ledd tredje punktum skal lyde:

Departementet fastsetter ved forskrift i hvilken grad §§ 10 til 15 skal gjøres gjeldende for slike lån og garantier.

§ 4 annet ledd skal lyde:

Med samtykke av departementet kan banken opprette regionkontorer og filialer på steder hvor det ansees formålstjenlig.

§ 5 skal lyde:

Banken ledes av et hovedstyre på fem medlemmer.

Kongen oppnevner medlemmene, herunder leder og nestleder, alle med personlige varamedlemmer. Oppnevningen skjer for fire år om gangen.

Banken skal ha en administrerende direktør som tilsettes av Kongen med en oppsigelsesfrist på seks måneder. Administrerende direktør deltar i hovedstyrets møter, men uten stemmerett.

§ 6 skal lyde:

Hvert regionkontor skal ha et regionstyre på tre medlemmer. Departementet oppnevner medlemmene, herunder leder, alle med personlige varamedlemmer. Oppnevningen skjer for fire år om gangen.

Regionstyret kan treffe vedtak om lån og tilskudd, innen rammen av fullmakter, retningslinjer og instrukser som blir gitt av hovedstyret. Hovedstyret kan også gi regionstyret fullmakt til å treffe vedtak i andre saker.

Hvert regionkontor skal ha en regiondirektør som tilsettes av hovedstyret med en oppsigelsesfrist på seks måneder. Regiondirektøren deltar i regionstyrets møter, men uten stemmerett.

Nåværende § 8 oppheves.

Nåværende §§ 9, 10, 13 og 13a blir §§ 8, 9, 10 og 11.

§ 8 skal lyde:

Departementet treffer bestemmelse om revisjon av bankens regnskaper og fører ellers på statens vegne tilsyn med dens virksomhet.

Hovedstyret har ansvar for regnskapsførselen. Kalenderåret er regnskapsår, og årets regnskap skal være ferdig innen utgangen av mars.

Hovedstyret sender minst hvert kvartal til departementet et utdrag av bankens regnskaper og hvert år en rapport om dens virksomhet. Riksrevisjonen fører kontroll med virksomheten etter instruks som fastsettes av Stortinget.

§ 11 annet ledd skal lyde:

Hvor regionkontor er opprettet, bevilger regionstyret lån som gjelder for eiendommer i regionen innenfor rammer som fastsettes av hovedstyret.

Nåværende §§ 15, 16 og 17 blir §§ 12, 13 og 14.

§ 13 fjerde og femte ledd skal lyde:

For garanti som nevnt i første ledd får bestemmelsene i §§ 10 til 12 tilsvarende anvendelse.

Nærmere regler om låne- og garantiordningen fastsettes i forskrifter etter § 21.

§ 14 annet ledd fjerde og femte punktum oppheves. Sjette punktum blir fjerde punktum.

Nåværende § 18 blir § 15.

Nåværende § 19 oppheves.

Nåværende §§ 23, 23 a og 23 b blir §§ 16, 17 og 18.

I kapittel IV skal § 19 lyde:

Fordring på tilbakebetaling av tilskudd kan ettergis i den utstrekning fordringen anses uerholdelig.

Nåværende § 25 blir § 20 og skal lyde:

Forvaltningslovens regler om klage og omgjøring kommer ikke til anvendelse på Husbankens vedtak om lån eller tilskudd. For slike vedtak kan departementet fastsette forskrifter om særskilte klageordninger.

Kommunale vedtak om tildeling, utmåling, avvisning og avslag på lån eller tilskudd er gjenstand for klage i henhold til forvaltningslovens regler. Klageinstans skal være som nevnt i forvaltningsloven § 28 annet ledd første punktum.

Nåværende §§ 26 og 27 blir §§ 21 og 22.

Nåværende kapittel II Bankens innlån og kapittel IV Bankens utlån slås sammen og blir kapittel II Bankens innlån og utlån og skal inneholde §§ 9 til 15. Nåværende kapittel III Husnemnder og takstnemnder oppheves. Nåværende kapittel V Bostøtte blir kapittel III og skal inneholde §§ 16 til 18. Nåværende kapittel VI Forskjellige bestemmelser blir kapittel IV og skal inneholde §§ 19 til 22.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelser i loven til forskjellig tid.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.