Odelstinget - Møte fredag den 24. november 2000 kl. 11.10

Dato: 24.11.2000

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter (Innst. O. nr. 11 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 80 (1999-2000))

Talere

Votering i sak nr. 3

Jan Simonsen (Frp) (ordfører for saken): Denne saken går i all sin enkelhet ut på et forslag om å gi adgang til å ilegge forenklet forelegg for brudd på bestemmelsene om sikker bruk av fritids- og småbåter.

De beste argumentene for Regjeringens forslag er kommet fra landets politimestere, som fremhever at en slik adgang vil være et godt verktøy i arbeidet for å øke sikkerheten for småbåttrafikken, at den vil effektivisere og forenkle polititjenesten på sjøen, gi større likhet i straffesaksbehandlingen og være effektiviserende i forhold til etterforskning og påtale, og at den vil kunne ha en sterk individualpreventiv effekt. Komiteen har lagt vekt på at forenklet forelegg bare skal brukes i normaltilfellene, og ikke dersom det foreligger særlig skjerpende eller formildende omstendigheter.

Fremskrittspartiet og Høyre har tidligere vært imot innføring av et sentralt småbåtregister og vil benytte denne anledningen til å foreslå å fjerne dette registeret, gjennom å fjerne kapittel 2 i lov om fritids- og småbåter. Årsakene til dette har vært en frykt for at registeret skal brukes til å innføre ytterligere avgifter og nye skatter, samt en frykt for at det vil bygge opp et unødvendig byråkrati. Når vi nå også har fått forskriftene til denne loven, og sett hvor detaljstyrt dette er, hvor man altså har vedtatt en registreringsordning av båtens produksjonsår, skrogfarge, anskaffelsesmåte, lengde, navn, fast havn, drivstofftype, motorens produksjonsår osv., ser man jo at man er i ferd med å bygge opp et etter vår mening ganske unødvendig byråkrati. Jeg vil derfor på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre ta opp det forslaget som står i innstillingen.

Presidenten: Representanten Jan Simonsen har teke opp det forslaget han refererte til.

Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 3.

(Votering, sjå side 119)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endring i lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter

Presidenten: Under debatten har Jan Simonsen på vegner av Framstegspartiet og Høgre sett fram dette forslaget:

«I lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter gjøres følgende endring:

Kapittel 2 oppheves.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Høgre vart med 45 mot 26 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 12.14.52)Vidare var tilrådd:

I

I lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter skal ny § 42 lyde:

Kongen kan gi forskrift om at bøteleggelse på stedet eller i ettertid for båttrafikkforseelser av nærmere angitt art kan skje ved forenklet forelegg etter faste bøtesatser. I slike forelegg kan straffebudet og det straffbare forhold betegnes ved stikkord eller på lignende måte.

Forelegg utskrevet på stedet faller bort dersom det ikke straks vedtas. For forelegg utskrevet i ettertid gjelder straffeprosessloven 256 nr. 5 tilsvarende. Slikt forelegg faller bort dersom det ikke vedtas innen fristen. Departementet kan gi nærmere regler om fremgangsmåten når forelegget utskrives i ettertid.

Påtalemyndigheten kan til gunst for siktede oppheve vedtatte forelegg.

Polititjenestemann eller tolltjenestemann som ellers ikke har foreleggsmyndighet, kan gis myndighet til å utferdige forenklet forelegg.

Departementet gir nærmere regler om bruk av forenklet forelegg og fastsetter bøtesatser og subsidiær fengselsstraff for de forskjellige forseelser som ordningen skal omfatte.

§§ 42 og 43 slik de lyder etter lovendringen 7. juli 2000 nr. 72 blir nye §§ 43 og 44.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2001.

Votering: Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering: Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.