Odelstinget - Møte tirsdag den 12. desember 2000 kl. 19.40

Dato: 12.12.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 30 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 25 (2000-2001))

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i passloven (økt passgebyr)

Talere

Votering i sak nr. 3

Jørn L. Stang (Frp): Budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene har bl.a. gitt det negative resultat at gebyret for et pass økes til nesten 500 kr. Gebyret er knyttet til rettsgebyret. Passgebyret for personer over 16 år skal heves fra tre femtedeler av rettsgebyret til tre fjerdedeler av rettsgebyret.

Skattetrollene i landet har samlet seg igjen i sin gebyrkåthet overfor norske borgere. Økningen er bl.a. unnskyldt med at det nå utstedes maskinlesbare pass, som man hevder er en langt dyrere løsning enn dagens laminerte pass, som utstedes for hånd. Dette må vel betraktes kun å være tilfellet i en overgangsperiode.

Det faktiske forhold er imidlertid at budsjettforliket mellom de nevnte partier sørger for at inntektene fra nettopp økte passgebyrer går til helt andre formål innenfor budsjettkapitlene, med en ekstrainntekt på rundt 30 mill. kr. Altså en ytterligere skjult skattlegging, som man bruker nærmest som en salderingspost.

Det burde være slik at et land som Norge kunne utstede pass til sine innbyggere vederlagsfritt, bortsett fra når pass mistes eller for den saks skyld rotes bort. Ifølge den nye passloven er det ikke lenger mulig å be om å få barn innført i foreldrenes pass, barn skal ha eget pass. Det er bare slik at barns pass må fornyes oftere, hvert annet år, noe som blir dyrt for en småbarnsfamilie.

Fremskrittspartiet er de første til å beklage den økningen som ligger til grunn her.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 222)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i passloven (økt passgebyr)

I

I lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass (passloven) gjøres følgende endring:

§ 3 fjerde ledd skal lyde:

Ved utstedelse og fornyelse av pass betales et beløp lik tre fjerdedeler av rettsgebyret slik dette til enhver tid er fastsatt i lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr § 1 annet ledd. For pass til barn under 16 år betales et kvart rettsgebyr.

II

Endringen trer i kraft 1. februar 2001.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering: Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.