Odelstinget - Møte torsdag den 25. januar 2001 kl. 11.45

Dato: 25.01.2001

Dokumenter: (Innst. O. nr. 42 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 23 (2000-2001))

Sak nr. 1

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endring i lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter

Talere

Votering i sak nr. 1

Synnøve Konglevoll (A) (ordfører for saken): Det blir antakelig en veldig kort debatt, men jeg vil komme med noen kommentarer.

I odelstingsproposisjonen foreslås det en lovendring der Statens lånekasse for utdanning gis hjemmel til i særlige tilfeller å kunne inngå drøfting om tilbakebetaling av studielånet med tilbakebetalere med store betalingsproblemer.

I gjeldsordningsloven heter det at skyldner skal ha forsøkt å komme til en gjeldsordning med fordringshaveren på egen hånd før det kan åpnes for gjeldsforhandlinger i namsretten. Men Lånekassen har altså ikke en slik hjemmel i dag.

Videre foreslår departementet at Lånekassen gis hjemmel til å ettergi lån, renter og omkostninger i den grad en fordring anses som umulig å inndrive.

Med denne saken faller derfor en viktig brikke på plass i arbeidet med å lette situasjonen for gjeldsofre.

Når det gjelder øvrige problemstillinger knyttet til tilbakebetaling til Lånekassen, antar komiteen at vi vil få anledning til å komme tilbake til det i den varslede saken som bl.a. skal følge opp Mjøs- og Aamodt-utvalgenes innstillinger.

Derfor har vi gjort det ganske enkelt og greit. Komiteen har ingen merknader, og vi slutter oss til de foreslåtte endringene i lov om utdanningsstøtte.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, sjå nedanfor)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endring i lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter

I

I lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter skal § 8 femte ledd lyde:

Lånekassen kan delta i forhandlinger om gjeldsordning etter gjeldsordningsloven. Statens innkrevingssentral kan delta i utenrettslige gjeldsforhandlinger dersom Lånekassen permanent har overført sin fordring til Statens innkrevingssentral. I særlige tilfeller kan Lånekassen delta i utenrettslige gjeldsforhandlinger. Lån, renter og omkostninger kan ettergis i den utstrekning fordringen anses som ikke mulig å inndrive. Departementet gir forskrifter om utøvelse av skjønn ved ettergivelse av lån, renter og omkostninger. Vedtak fattet i saker etter dette ledd kan ikke påklages i henhold til forvaltningslovens regler.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil verte sendt til Lagtinget.