Odelstinget - Møte mandag den 16. desember 2002 kl. 12.40

Dato: 16.12.2002

Dokumenter: (Innst. O. nr. 41 (2002-2003), jf. Ot.prp.nr. 86 (2001-2002))

Sak nr. 13

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om lov om endring i lov 29. juni 1990 nr. 50 om produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m. (energiloven)

Talere

Votering i sak nr. 13

Presidenten: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Øyvind Vaksdal (FrP) (ordfører for saken): Da det her foreligger en enstemmig innstilling fra komiteen, skal jeg fatte meg i korthet.

Et stort flertall i dette hus har tidligere vedtatt at organiseringen av arbeidet med omlegging av energibruk og produksjon skal samles i én institusjon. Dette har medført at virksomhet og forvaltning er flyttet fra NVE og energiverk til Enova. Energifondets midler skal her anvendes i samsvar med vedtekter fastsatt av departementet.

Enova er opprettet som statsforetak etter lov av 30. august 1991 nr. 71 om statsforetak. Av statsforetaksloven § 4 følger at forvaltningsloven og offentlighetsloven ikke gjelder for statsforetak. Av forarbeidene til bestemmelsen framgår det imidlertid at dersom et statsforetak blir tillagt myndighet til å treffe enkeltvedtak eller utferdige forskrift, vil likevel disse lovene gjelde for denne delen av virksomheten.

Departementet foreslår at det innføres et nytt femte ledd i energiloven § 4-4 som slår fast at forvaltningsloven kapittel IV, V og VI ikke gjelder når forvalteren av Energifondet fatter enkeltvedtak om tildeling av midler fra fondet på vegne av staten. Forslaget vil medføre at Enova kan forestå en effektiv forvaltning av midlene fra Energifondet, i tråd med Stortingets intensjoner.

Departementet har gjennomført en høringsprosess i sakens anledning, og komiteen er kjent med høringsinstansenes syn på lovforslaget.

Et flertall i komiteen, alle unntatt SV og Senterpartiet, understreker Stortingets og departementets målsetting om at det ikke skal bygges opp et stort byråkrati rundt Enova, men at man i stedet skal ta i bruk markedsorienterte virkemidler.

Med dette anbefales komiteens enstemmige innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

(Votering, se side 255)

Ågot Valle gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 13

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 29. juni 1990 nr. 50 om

produksjon, omforming, overføring, omsetning,

fordeling og bruk av energi m.m. (energiloven)

I

I lov 29. juni 1990 nr. 50 om produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m. (energiloven) gjøres følgende endring:

§ 4-4 nytt femte ledd skal lyde:

Lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) kapittel IV, V og VI gjelder ikke når forvalteren av Energifondet treffer enkeltvedtak på vegne av staten om tildeling av midler fra Energifondet.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.