Odelstinget - Møte torsdag den 5. juni 2003 kl. 13.40

Dato: 05.06.2003

Dokumenter: (Innst. O. nr. 89 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 59(2002-2003))

Sak nr. 4

Innstilling fra sosialkomiteen om lov om endringer i folketrygdloven (økt grunnpensjon til gifte og samboende pensjonister)

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ønske fra sosialkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Harald T. Nesvik (FrP) (ordfører for saken):   Saken som vi nå har til behandling, er en konsekvens av en avtale som ble inngått mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2003. I den forbindelse inngikk regjeringspartiene og Fremskrittspartiet en avtale om en treårig opptrappingsplan, slik at grunnpensjonen til slutt skulle utgjøre 85 pst. av grunnbeløpet for hver av ektefellene eller samboende pensjonister.

Det er en enstemmig komite som slutter seg til at grunnpensjonen nå skal økes, slik at den skal utgjøre 80 pst. av grunnbeløpet fra 1. mai 2003. De øvrige partiene, som ikke var med på budsjettavtalen, viser også til at de i sine merknader i forbindelse med Budsjett-innst. S. nr. 11 for 2002-2003 støttet en slik økning av grunnpensjonen.

For Fremskrittspartiet er dette en gledens dag. Nå begynner vi en opptrapping av grunnpensjonen og en nedtrapping av den urettferdighet som er blitt gifte og samboende pensjonister til del. Vi er glade for at denne saken nå endelig tas opp, og at vi kan fatte det første vedtaket om en opptrapping av grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister.

Fremskrittspartiet har siden begynnelsen av 1980-tallet nesten hvert år fremmet forslag om en mer rettferdig grunnpensjon for gifte og samboende pensjonister. Det er derfor viktig for Fremskrittspartiet at denne saken nå endelig ser ut til å få sin avklaring, selv om man etter Fremskrittspartiets mening ikke går langt nok.

Fremskrittspartiet er av den klare oppfatning at både gifte og samboende pensjonister skal ha hver sin fulle grunnpensjon. Det er det som er målsettingen for Fremskrittspartiet på sikt. Det har blitt hevdet at man på grunn av at man er gift eller samboende, har – enkelte har til og med kalt det – stordriftsfordeler, og at man på den bakgrunn skal ha en avkortning av grunnpensjonen. Dette er Fremskrittspartiet ikke enig i og vil derfor også i framtiden arbeide for at man skal ha hver sin fulle grunnpensjon.

Jeg vil gratulere landets gifte og samboende pensjonister med at vi i dag i hvert fall har begynt, og så får vi se hva framtiden vil bringe. Vi får håpe at dette bare er begynnelsen, og at man til slutt står igjen med hver sin fulle grunnpensjon.

Åse Gunhild Woie Duesund (KrF): I Ot.prp. nr. 59 fremmer Regjeringen forslag om å øke grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister fra 75 pst. til 80 pst. av grunnbeløpet.

Kristelig Folkeparti har gjennom en årrekke fremmet forslag i denne sal om å heve grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister. Dette forslaget var viktig å få på plass for å få en ordning som ikke diskriminerer gifte pensjonister.

Dagens forslag er et resultat av en avtale inngått med Fremskrittspartiet under behandlingen av statsbudsjettet for 2003. Avtalen innebærer at grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister trappes opp til 1,7 G innen 2005. For Kristelig Folkeparti er dette et gledelig og etterlengtet løft.

Konsekvensene av Regjeringens forslag blir en klar forbedring av den økonomiske situasjonen for mange pensjonister. Dette kommer i tillegg til økningen etter debatten om retningslinjene for trygdeoppgjøret her i forrige uke. Et pensjonistektepar/-samboerpar får etter dette lovendringsforslaget en økning i året på mellom 5 000 og 6 000 kr etter dagens grunnbeløp. Fra Kristelig Folkepartis synsvinkel tas det nå skritt i retning av å likestille ektepar og enslige. Det er også viktig å understreke at alle nå er på god vei til å få mulighet til selvstendig opptjening av grunnbeløpet.

Et avgjørende argument for denne økningen er å hindre at pensjonister flytter fra hverandre eller tar ut separasjon fordi det ikke lønner seg rent økonomisk å tilbringe alderdommen sammen. Noen vil også trolig unngå å oppgi samlivsform til staten for å slippe å få pensjonen redusert. Det er dermed et godt familiepolitisk grep å sørge for at også pensjonister holder sammen livet ut og kan dra nytte av de klare fordeler som fellesskapet fører med seg.

Denne lovendringen bidrar også til at pensjonisttilværelsen speiler samfunnsutviklingen ellers. Mann og kvinne er blitt mer likestilte, og stadig flere kvinner deltar enten på heltid eller deltid i arbeidslivet. Derfor vil en økning av pensjonen for gifte og samboende også være en anerkjennelse av kvinners arbeidsinnsats, enten den er blitt utøvd i hjemmet eller utenfor hjemmets fire vegger.

Selv om man kan få inntrykk av at det motsatte er i ferd med å skje, viser undersøkelser at topersonshushold kan dele på mange av de utgiftene enslige er alene om. Dette kombinert med dagens lovendring vil gi gifte pensjonister et etterlengtet og fortjent løft.

Kristelig Folkeparti er derfor glad for at vi i dag kan vedta en lov som gir økt grunnpensjon til gifte og samboende pensjonister.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg skal være kort.

Jeg er også glad for at man får økt grunnpensjon for pensjonistektepar og pensjonistsamboerpar. Det er et likestillings- og rettferdighetsprinsipp som i hvert fall til en viss grad oppfylles gjennom dette. Og jeg har lyst til å si at det er flere enn saksordførerens parti som har snakket om dette tidligere.

Så litt malurt i begeret. For når vi nå gjør dette, må vi også rette blikket litt mot enhusholdningsfamiliene og deres levekostnader. Det er helt klart at en må følge utviklingen nøye i forhold til hva slags levekostnader enhusholdningsfamilier har, og hvilke inntektsforhold de har. Det har vært sagt at denne justeringen skulle ta høyde for det. Når vi nå gir økt grunnpensjon for ektepar, må vi samtidig se på levekostnader og inntektsforhold for denne gruppen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 803)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i folketrygdloven (økt grunnpensjon til gifte og samboende pensjonister)

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) foreslås følgende endringer:

§ 3-2 fjerde og femte ledd skal lyde:

Full grunnpensjon utgjør likevel 80 prosent av grunnbeløpet, dersom pensjonisten lever sammen med en ektefelle

  • a) som mottar foreløpig uførestønad, uførepensjon eller alderspensjon,

  • b) som mottar avtalefestet pensjon som det godskrives pensjonspoeng for, se § 3-19 sjette ledd, eller

  • c) som har en årlig inntekt, inkludert kapitalinntekt, som er større enn to ganger grunnbeløpet.

I tillegg til de personene som er likestilt med ektefeller etter § 1-5 skal bestemmelsene i fjerde ledd også gjelde for samboerpar som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene. Full grunnpensjon skal utgjøre 80 prosent av grunnbeløpet også når pensjonistens samboer mottar pensjon eller overgangsstønad etter kapitlene 16 eller 17.

I § 3-4 tredje ledd skal tallet «150» erstattes med «160».

I § 3-26 femte ledd bokstav a skal tallet «25» endres til «15».

II Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

Loven trer i kraft 1. mai 2003. Endringene gis også virkning for pensjonstilfeller som har begynt å løpe før 1. mai 2003.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.