Odelstinget - Møte torsdag den 20. november 2003 kl. 18

Dato: 20.11.2003

Dokumenter: (Innst. O. nr. 5 (2003-2004), jf. Ot.prp. nr. 3 (2003-2004))

Sak nr. 4

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringar i lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. (gjennomføring av direktiv 2000/35/EF av 29. juni 2000 om kamp mot forseinka betaling i handelshøve)

Talere

Votering i sak nr. 4

Finn Kristian Marthinsen (KrF) (ordfører for saken): Forslagene i Ot.prp. nr. 3 for 2003-2004 er som nevnt en oppfølging av EU-direktiv 2000/35/EF. Regjeringen foreslår i proposisjonen flere endringer i forsinkelsesrenteloven.

Månedsfristen i lovens § 2 endres til en 30 dagers frist. Dette vil gi en praktisk og rettferdig regel. Betalingsfristens lengde vil med dette bli lik for alle skyldnere.

Man foreslår dessuten endringer i måten forsinkelsesrenten fastsettes på. Nå skal renten fastsettes av Finansdepartementet to ganger pr. år, etter nærmere angivelser i loven. Enkelte høringsinstanser mener at å fastsette renten to ganger pr. år vil kunne skape vanskeligheter for mindre bedrifter ved innkassering av forfalte krav. Justiskomiteen har i den forbindelse lagt avgjørende vekt på at direktivet ikke gir Norge valgfrihet med hensyn til hvordan renten skal fastsettes.

Det tilføyes videre en ny prosessregel i loven. Den innebærer at organisasjoner som representerer små og mellomstore bedrifter, kan reise søksmål for å få prøvd om vilkårene i standardavtaler om betalingstid eller følgene av forsinket betaling vil virke urimelig overfor kreditor.

Ulike undersøkelser viser at forsinket betaling er et stort problem for virksomheter i Europa. Problemet er særlig stort for små og mellomstore bedrifter. Det er viktig at betaling skjer til rett tid. En samlet justiskomite mener derfor det er positivt at det utvikles et internasjonalt regelverk som bidrar til nettopp det.

De endringer som Stortinget i dag gjør i forsinkelsesrenteloven, vil bidra til mer punktlig betaling i handelsforhold. Erfaring viser at lovendringene er nødvendige.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 103)

Asmund Kristoffersen gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. (gjennomføring av direktiv 2000/35/EF av 29. juni 2000 om kamp mot forseinka betaling i handelshøve)

I

I lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. gjøres følgende endringer:

§ 2 første ledd andre punktum skal lyde:

Renten løper fra forfallsdag når denne er fastsatt i forveien, og ellers fra 30 dager etter at fordringshaveren har sendt skyldneren skriftlig påkrav med oppfordring om å betale.

§ 3 første ledd første og andre punktum skal lyde:

Departementet fastsetter hvert halvår størrelsen av forsinkelsesrenten til en fast prosent årlig rente, som skal svare til den pengepolitiske styringsrenten slik denne er fastsatt av Norges Bank per 1. januar og 1. juli det aktuelle år tillagt minst sju prosentpoeng. For skyldnere som er skyldner i egenskap av forbruker, kan departementet fastsette en lavere forsinkelsesrente.

Ny § 4 a skal lyde:

4 a. Særlige regler om håndheving av urimelige standardavtaler i næringsforhold

En organisasjon som representerer små eller mellomstore næringsvirksomheter, kan reise søksmål for å få prøvd om vilkår i standardavtaler om betalingstid eller følgene av forsinket betaling vil virke urimelig overfor kreditor, jf. avtaleloven 36. Retten kan etter påstand fastsette at en dom i saken skal gjelde for alle og enhver som gjør bruk av standardavtalen.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2004.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.