Odelstinget - Møte tirsdag den 14. juni 2005 kl. 10

Dato: 14.06.2005

Dokumenter: (Innst. O. nr. 98 (2004-2005), jf. Ot.prp. nr. 75 (2004-2005))

Sak nr. 5

Innstilling fra næringskomiteen om lov om endringer i lov 9. juni 1972 nr. 31 om reinbeiting i henhold til konvensjon av 9. februar 1972 mellom Norge og Sverige om reinbeite

Talere

Votering i sak nr. 5

Inge Ryan (SV) [13:15:30] (ordfører for saken): Reinbeitekonvensjonen fra 1972 regulerer reinbeitet mellom Norge og Sverige. Det det egentlig betyr, er at norsk rein har tilgang til områder i Sverige, og at svensk rein har tilgang til områder i Norge. En slik konvensjon er nødvendig rett og slett fordi reinens bevegelsesmønster og reindriftssamenes kultur på en måte ikke er tilpasset riksgrensen. Derfor er det helt nødvendig at man i disse områdene har et regelverk som gjør at man ivaretar både næringsmessige og kulturelt betingede forhold.

Helt siden 1997 har man fra norsk og svensk side prøvd å forhandle fram en ny avtale. Man har hatt en rekke møter, man har hatt høringer, og man har hatt problemer med å komme fram til en ny avtale. Til tross for at det fra norsk side har vært skissert flere alternative løsninger og kompromisser, har man altså ikke klart å bli enige.

Den svenske regjeringen vedtok i februar å avvikle avtalen. Den svenske Riksdagen vedtok 15. mars at man ikke ønsker å videreføre denne konvensjonen. Jeg skal sitere kort hva den svenske regjeringen sier:

«1751 års gränstraktat inklusive Lappkodicillen är alltjämt gällande mellan Sverige och Norge.»

Det betyr at de svenske myndighetene ønsker å spole tilbake til 1751, da man hadde et regelverk som ble kalt Lappekodisillen. Fra norske myndigheters side er det sagt – og komiteen er enig – at det er et regelverk som er krevende å håndheve. Det er et regelverk som vi har liten erfaring med, det er et gammelt regelverk, og det er komplisert å praktisere det i 2005. Derfor støtter komiteen Regjeringen i at vi i dag skal vedta at vi står fast på den avtalen som gjelder fra 1972. Det er en samlet komite som står bak det.

Men saken er ikke løst med det, for her har vi et problem. Vi har et problem når den svenske riksdagen gjør et vedtak der man sier at man skal praktisere et regelverk fra 1751 som gir svenske reindriftssamer mer landområder i Norge, mens det norske storting vedtar å praktisere 1972-regelverket, som da betyr noe annet. Komiteen har sagt klart og tydelig at man beklager dette, og at man mener at det er en uholdbar situasjon at man har forskjellig regelverk på norsk og på svensk side. Komiteen vil derfor anmode sterkt om at man så fort som mulig fra norsk side kommer i samtaler og drøftelser med svenske myndigheter, slik at man får en avtale som begge land kan leve med, så man unngår unødvendige konflikter mellom reindriftssamer i disse områdene.

Statsråd Lars Sponheim [13:18:59]: Jeg er glad for det vedtaket Odelstinget gjør i dag. Det betyr at vi får en håndterbar rettstilstand i Norge i forhold til reinbeite i disse områdene. Jeg vil understreke at det at vi har ulik rettstilstand i de to landene for en grenseoverskridende næring, ikke kan være en varig ordning, slik saksordføreren gav uttrykk for. Derfor blir det viktig å bruke denne situasjonen til raskt å komme fram til en omforent løsning på begge sider av grensen. Jeg tror det er nødvendig å gjøre dette vedtaket, slik at vi beholder den rettstilstanden vi har hatt i Norge fra 1972, som grunnlag for de forhandlinger som nå raskt må komme i gang. For det vil være i begge lands interesse å få omforent og felles rettstilstand på begge sider av grensen. Derfor er det nødvendig å gjøre dette vedtaket.

Jeg har allerede i løpet av denne måneden avtale om å møte min svenske kollega for å få disse forhandlingene tilbake på det nødvendige sporet.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, sjå side 1120)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 9. juni 1972 nr. 31 om reinbeiting i henhold til konvensjon av 9. februar 1972 mellom Norge og Sverige om reinbeite

I

I lov 9. juni 1972 nr. 31 om reinbeiting i henhold til konvensjon av 9. februar 1972 mellom Norge og Sverige om reinbeite gjøres følgende endringer:

Lovens tittel skal lyde:

Lov 9. juni 1972 nr. 31 om svensk reinbeiting i Norge og norsk reinbeiting i Sverige

§ 1 skal lyde:

Formålet med denne lov er å gi grunnlag for en bærekraftig utvikling for norske samers reindrift samt å sikre stabile og forutsigbare rammevilkår som bidrar til en bærekraftig grenseoverskridende reindrift, inntil en ny konvensjon mellom Norge og Sverige om reinbeite kan tre i kraft.

Svenske samers reinbeiting i Norge kan bare foregå i de beiteområder som er fastsatt av Kongen ved forskrift. Beiteområdene skal fastsettes med utgangspunkt i den tidligere konvensjonen av 9. februar 1972 mellom Norge og Sverige om reinbeite (konvensjonen). Kongen kan foreta justeringer av områdene dersom norske reinbeitedistrikter blir forhindret i å utnytte vinterbeiter i Sverige som de har hatt rett til etter konvensjonen. Slike justeringer kan også foretas dersom norske og svenske reindriftsutøvere avtaler en annen bruk av beiteområdene.

§ 3 skal lyde:

Kongen kan ved forskrift fastsette at svensk rein kan oppholde seg i bestemte områder til annen tid enn fastsatt i § 2 når reindrift foregår i tilstøtende grensetrakter i Sverige.

§ 23 annet ledd innledningen skal lyde:

For umerket rein som befinner seg i beiteområder som er fastsatt ved forskrift etter § 1 til beitetid som bestemt i § 2 for vedkommende område, gjelder likevel følgende:

§ 59 oppheves.

§ 60 skal lyde:

Kongen kan gi nærmere forskrifter til gjennomføring av loven.

II

Loven trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.