Odelstinget - Møte tirsdag den 12. juni 2007 kl. 10

Dato: 12.06.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 99 (2006-2007), jf. Dokument nr. 8:101(2006-2007))

Sak nr.1 på tilleggsdagsordenen (nr. 42):

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Kenneth Svendsen og Robert Eriksson om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

Talere

Votering i sak nr. 1 på tilleggsdagsordenen

Robert Eriksson (FrP) [14:47:09]: Jeg vil først komme med noen kommentarer knyttet til den foreslåtte endringen i § 19 og spesielt vise til § 19–4 tredje ledd.

For kort tid tilbake kom statsminister Jens Stoltenberg, fra talerstolen på landsmøtet til Norsk Pensjonistforbund, med en gavepakke til pensjonister som ønsker å jobbe etter fylte 67 år. Ja, for bare en uke siden gikk statsministeren så langt at han uttalte at avkorting er en uting, og at den skal bort så fort som mulig. Det budskapet gjentok han også på TV 2-nyhetene samme kveld. Og til Aftenposten i går uttalte Høyre-leder Erna Solberg:

«Jeg konstaterer at Regjeringen ikke har fremmet forslag om fjerning av avkortningen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2007. Så når Stoltenberg sier til Norsk Pensjonistforbund at han vil fjerne avkortningen med én gang, så er det en bløff.»

Hun uttaler videre at avkortingen kan fjernes fra i morgen hvis Regjeringen vil.

For å få fjernet avkortingen for dem mellom 67 og 70 år som ønsker å jobbe lenger, trengs det en lovendring. Fremskrittspartiet fremmer i dag de nødvendige lovendringene i § 19. Det er riktig som Høyre-lederen sier, at avkortingen kan fjernes fra i morgen av, ja, faktisk kan den fjernes allerede fra i dag av. Når statsministeren uttaler at avkortingen er en uting, og at den skal fjernes så fort som mulig, må det – i alle fall etter mine begreper – være i dag, ved at Odelstinget vedtar Fremskrittspartiets forslag til endring av nevnte paragraf.

I innstillingen har verken Høyre, Arbeiderpartiet eller noen av de andre partiene signalisert at de vil støtte vårt lovendringsforslag. Det er naturlig nok skuffende all den tid man har sett at folk fra ulike partier har tonet denne saken i media og gått ganske høyt på banen. Den eneste måten Stoltenberg og Solberg kan beholde noe av sin troverdighet på, er ved at partiene deres støtter opp om det forslaget som ligger til behandling i dag, slik at Odelstinget vedtar det. Da kan man iverksette loven med umiddelbar virkning og slik fjerne avkortingen. Det er kun gjennom dette lovendringsforslaget man har muligheten til det. Det er fortsatt mulig for de partiene som har gått høyt ut på banen i denne saken, å bli med og støtte dette forslaget til endring.

Til slutt vil jeg fremme det forslaget som Fremskrittspartiet har i innstillingen.

Presidenten: Representanten Robert Eriksson har teke opp det forslaget han refererte til.

Fleire har ikkje bede om ordet til saka på tilleggsdagsordenen.

(Votering, sjå side 796)

Berit Brørby gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 1 på tilleggsdagsordenen

Presidenten: Under debatten har Robert Eriksson på vegne av Fremskrittspartiet satt fram følgende forslag:

«Vedtak til lov

om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

§ 3-2 fjerde og femte ledd skal lyde:

Full grunnpensjon utgjør likevel 90 pst. av grunnbeløpet, dersom pensjonisten lever sammen med en ektefelle

a) som mottar foreløpig uførestønad, uførepensjon eller alderspensjon,

b) som mottar avtalefestet pensjon som det godskrives pensjonspoeng for, se § 3-19 sjette ledd, eller

c) som har en årlig inntekt, inkludert kapitalinntekt, som er større enn to ganger grunnbeløpet.

I tillegg til de personene som er likestilt med ektefeller etter § 1-5 skal bestemmelsene i fjerde ledd også gjelde for samboerpar som har levd sammen i 12 av de siste 18 månedene. Full grunnpensjon skal utgjøre 90 pst. av grunnbeløpet også når pensjonistens samboer mottar pensjon eller overgangsstønad etter kapitlene 16 eller 17.

§ 3-3 fjerde ledd skal lyde:

Stortinget fastsetter særtilleggets størrelse i prosent av grunnbeløpet.

§ 3-3 femte ledd oppheves.

§ 3-3 sjette ledd skal lyde:

For en pensjonist som fyller vilkårene for rett til ektefelletillegg for forsørget ektefelle over 60 år, utgjør særtillegget to ganger grunnbeløpet.

§ 3-4 annet ledd skal lyde:

For en enslig pensjonist utgjør minstepensjonen summen av to ganger grunnbeløpet.

§ 3-4 tredje ledd skal lyde:

For et ektepar utgjør minstepensjonen 180 pst. av grunnbeløpet tillagt to ganger grunnbeløpet.

§ 3-21 første ledd første punktum skal lyde:

Et medlem som blir ufør før fylte 26 år på grunn av en alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte som er klart dokumentert, får medregnet framtidige pensjonspoeng med minst 4,30 for hvert år.

§ 19-4 annet ledd oppheves.

§ 19-4 tredje ledd skal lyde:

Til en person som har fylt 67 år, ytes det alderspensjon uten hensyn til annen inntekt som pensjonisten har.

§ 19-6 annet og tredje ledd oppheves.

II

Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

Loven trer i kraft straks og virkningene av loven etterregnes fra 1. mai 2007. Endringene gis også virkning for pensjonstilfeller som har begynt å løpe før 1. mai 2007.»

Presidenten vil først la votere over dette forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 64 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.14.32)

Presidenten: Martin Engeset har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Martin Engeset (H) [15:15:27]: Under komiteens meget raske behandling av denne saken – i og med at det ble en ekstrasak helt på tampen – ble dette fremmet som en pakke, med en rekke forslag til endringer i et betydelig antall paragrafer i folketrygdloven.

Når det gjelder endringsforslagene til Fremskrittspartiet hva angår § 19, støttet vi innstillingen, og vi vil fortsatt gjøre det, fordi man i forslaget har en virkningsdato som gir lovendringene tilbakevirkende kraft.

Høyre vil i sitt reviderte nasjonalbudsjettalternativ fremme et i prinsippet helt likt forslag, men med en annen virkningsdato. Men det kommer Stortinget tilbake til i en egen behandling i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak:

Dokument nr. 8:101 (2006-2007) – representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Kenneth Svendsen og Robert Eriksson om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) – vedlegges protokollen.

Presidenten: Presidenten har forstått det slik at Fremskrittspartiet vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 59 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.17.39)