Odelstinget - Møte torsdag den 6. mars 2008 kl. 11.10

Dato: 06.03.2008

Sak nr. 1

Innstilling fra forsvarskomiteen om lov om endringer i lov 20. mars 1998 nr. 10 om forebyggende sikkerhetstjeneste (sikkerhetsloven) (Innst. O. nr. 33 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 21 (2007-2008)

Talere

Votering i sak nr. 1

Bendiks H. Arnesen (A) [11:11:24] (ordfører for saken): Når det gjelder Ot.prp. nr. 21 for 2007-2008, får Regjeringen full støtte fra en samlet komite. Proposisjonen inneholder forslag til endring i lov av 20. mars 1998 om forebyggende sikkerhetstjeneste, objektsikkerhet.

Komiteen har merket seg at formålet med forslaget er å styrke arbeidet med forebyggende sikkerhetstiltak for å beskytte skjermingsverdige objekter mot sikkerhetstruende virksomhet.

De administrative konsekvensene av lovforslaget følger i det vesentlige av at det enkelte sektordepartement forutsettes å ha ansvar for å utpeke og klassifisere skjermingsverdige objekter. I dag er ansvaret for utpeking tillagt vedkommende eier av det skjermingsverdige objekt. Forslaget innebærer således en sentralisering av denne delen av det forebyggende sikkerhetsarbeidet.

Proposisjonen bygger i hovedsak på rapporten «Forebyggende sikring av objekter mot terror- og sabotasjehandlinger», som er lagt fram av en interdepartemental arbeidsgruppe. Dette er en stor og viktig sak. Det er bra at det er full politisk enighet om hvordan dette skal gjennomføres, og hvordan lovverket skal være.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Odelstinget går til votering.

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov om forebyggende sikkerhetstjeneste (sikkerhetsloven)

I

I lov 20. mars 1998 nr. 10 om forebyggende sikkerhetstjeneste (sikkerhetsloven) gjøres følgende endringer:

§ 3 første ledd nytt nr. 13 skal lyde:

Eiendom; områder, bygninger, anlegg, transportmidler eller annet materiell, eller deler av slik eiendom.

§ 3 første ledd nytt nr. 14 skal lyde:

Objekteier; virksomhet eller person som eier eller på annen måte råder over skjermingsverdig objekt.

§ 3 første ledd nytt nr. 15 skal lyde:

Funksjon/funksjonalitet; produksjon, forsyning, kommunikasjon eller annen rettmessig bruk eller aktivitet tilknyttet en eiendom.

§ 3 første ledd nr. 13 blir nr. 16.

§ 3 første ledd nr. 14 blir nr. 17.

§ 3 første ledd nr. 15 blir nr. 18.

§ 3 første ledd nr. 16 blir nr. 19.

§ 3 første ledd nr. 17 blir nr. 20.

§ 17 skal lyde:

§ 17. Utvelgelse av skjermingsverdige objekter

Hvert enkelt departement utpeker skjermingsverdige objekter innen sitt myndighetsområde. Objekteier plikter overfor departementet å foreslå hvilke objekter som er skjermingsverdige. Utvelgelse av skjermingsverdig objekt skal skje på grunnlag av en skadevurdering, hvor det innenfor lovens formål særlig tas hensyn til objektets:

  • a) betydning for sikkerhetspolitisk krisehåndtering og forsvar av riket,

  • b) betydning for kritiske funksjoner for det sivile samfunn,

  • c) symbolverdi, og

  • d) mulighet for å utgjøre en fare for miljøet eller befolkningens liv og helse.

I skadevurderingen skal det også tas hensyn til akseptabel tidsperiode for funksjonssvikt, mulighet til å gjenopprette funksjonalitet, og hensynet til objektets betydning for andre objekter.

Kongen kan gi utfyllende bestemmelser om utvelgelse av skjermingsverdige objekter.

Ny § 17 a skal lyde:

§ 17 a. Klassifisering av skjermingsverdige objekter

Når skjermingsverdige objekter må beskyttes av sikkerhetsmessige grunner, skal en av følgende klassifiseringsgrader benyttes:

  • a) MEGET KRITISK nyttes dersom det kan få helt avgjørende skadefølger for rikets selvstendighet og sikkerhet og andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser om objektet får redusert funksjonalitet eller blir utsatt for skadeverk, ødeleggelse eller rettsstridig overtakelse av uvedkommende.

  • b) KRITISK nyttes dersom det alvorlig kan skade rikets selvstendighet og sikkerhet og andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser om objektet får redusert funksjonalitet eller blir utsatt for skadeverk, ødeleggelse eller rettsstridig overtakelse av uvedkommende.

  • c) VIKTIG nyttes dersom det kan skade rikets selvstendighet og sikkerhet og andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser om objektet får redusert funksjonalitet eller blir utsatt for skadeverk, ødeleggelse eller rettsstridig overtakelse av uvedkommende.

Kongen kan gi utfyllende bestemmelser om klassifisering av skjermingsverdige objekter.

Ny § 17 b skal lyde:

§ 17 b. Plikt til å beskytte skjermingsverdig objekt

Objekteier plikter å beskytte objektet med sikkerhetstiltak.

Sikkerhetstiltakene skal bestå av en kombinasjon av barrierer, deteksjon, verifikasjon og reaksjon, som i sum tilfredsstiller følgende krav:

  • a) Objekt klassifisert MEGET KRITISK skal beskyttes slik at tap av funksjon, ødeleggelse og rettsstridig overtakelse avverges.

  • b) Objekt klassifisert KRITISK skal beskyttes slik at tap av funksjon og ødeleggelse begrenses, og rettsstridig overtakelse av vesentlige funksjoner avverges.

  • c) Objekt klassifisert VIKTIG skal beskyttes slik at tap av vesentlig funksjon og ødeleggelse begrenses.

Sikkerhetstiltakene skal også ta sikte på å redusere muligheten for etterretningsaktivitet mot objektet.

Kongen kan bestemme at det kreves sikkerhetsklarering etter reglene i kapittel 6 for den som skal gis tilgang til skjermingsverdig objekt klassifisert MEGET KRITISK eller KRITISK.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser om planlegging og gjennomføring av sikkerhetstiltak, herunder bruk av sikringsstyrker.

§ 19 skal lyde:

§ 19. Når sikkerhetsklarering og autorisasjon skal gjennomføres

Person som skal gis tilgang til skjermingsverdig informasjon, skal autoriseres.

Person som skal autoriseres for tilgang til skjermingsverdig informasjon gradert KONFIDENSIELT eller høyere, skal på forhånd sikkerhetsklareres.

Person som i sitt arbeid vil kunne få tilgang til skjermingsverdig informasjon gradert KONFIDENSIELT eller høyere, skal sikkerhetsklareres dersom ikke sikkerhetstiltak for å fjerne risikoen for tilgang med rimelighet lar seg gjennomføre.

Sikkerhetsklarering gis for følgende nasjonale sikkerhetsgrader, eventuelt også for tilsvarende sikkerhetsgrader i NATO eller annen internasjonal organisasjon:

  • a) KONFIDENSIELT (eventuelt NATO CONFIDENTIAL/tilsvarende).

  • b) HEMMELIG (eventuelt NATO SECRET/tilsvarende).

  • c) STRENGT HEMMELIG (eventuelt COSMIC TOP SECRET/tilsvarende).

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. De ulike nye bestemmelsene kan tre i kraft til forskjellig tid.

 

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

 

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

 

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.