Odelstinget - Møte måndag den 16. mars 2009 kl. 19.23

Dato: 16.03.2009

Dokumenter: (Innst. O. nr. 51 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 27 (2008–2009))

Sak nr. 3 [20:02:35]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om lov om endringer i lov om svangerskapsavbrudd (abortloven)

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske frå helse- og omsorgskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare blir det foreslått at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Gunn Olsen (A) [20:03:37] (ordfører for saken): Det er en samlet komité som støtter Helse- og omsorgsdepartementets forslag om endringer i abortloven. Komiteen støtter forslaget om at avslag på søknad om svangerskapsavbrudd etter abortloven § 7 – dvs. der inngrepet foretas etter utgangen av tolvte svangerskapsuke – skal behandles av en sentral klagenemnd. Den skal erstatte de fem regionale nemndene vi har i dag.

Komiteen viser i sin innstilling til Helsetilsynets «Oppsummeringsrapport fra tilsyn med abortnemnder i 2004». Konklusjonen der var at det verken i primærnemndene eller i de regionale klagenemndene ble avdekket avvik fra gjeldende regelverk. Imidlertid var det funn som tydet på forskjellsbehandling nemndene imellom som kunne svekke den abortsøkendes rettssikkerhet.

Det er avgjørende viktig for komiteen at kvinnenes rettssikkerhet ivaretas på en best mulig måte i disse krevende sakene, og at det skjer en likebehandling av abortbegjæringen.

Helsetilsynets rapport tilsier at det er grunnlag for tiltak og endringer i dagens lovverk. Komiteen er tilfreds med at departementet legger fram forslag til endring og slutter seg til at en sentral klagenemnd vil være bedre egnet til å ivareta kravet om likebehandling og sikkerhet. Dette vil etter komiteens oppfatning på en bedre måte ivareta menneskeverdet for de kvinnene som befinner seg i en ytterst vanskelig situasjon i livet.

Vigdis Giltun (FrP) [20:05:42]: Fremskrittspartiet kommer til å støtte saken som den foreligger, men jeg har allikevel behov for å si et par ord.

Det som Fremskrittspartiet synes er viktig, er å få en sentral nemnd, sånn at alle får lik behandling. Vi ser også at det er behov for å utvide antall medlemmer i nemnden, slik som det er nevnt i saken. Vi ser at nemnden nå foreslås utvidet med psykolog og en representant med sosialfaglig bakgrunn. Vi mener det er viktig at grunnlaget for å kunne få en senabort skal være det samme som det har vært tidligere. Vi vil presisere at det er viktig at denne endringen som nå blir foretatt, ikke skal føre til at det totale antallet senaborter øker. Det som er viktig, er at det blir en likebehandling, sånn at det ikke er veldig vanskelig å få det innvilget enkelte steder og lettere andre steder. Det skal altså være en lik vurdering, og det mener vi ikke bør føre til flere senaborter, men til en mer rettferdig behandling. Men vi går som sagt for saken slik som den foreligger.

Laila Dåvøy (KrF) [20:07:17]: Forslaget til endringer i lov om svangerskapsavbrudd om å sentralisere klagebehandlingen for å sikre større likebehandling av søknader og bedre rettssikkerhet får støtte fra Kristelig Folkeparti. Jeg vil likevel presisere at retten til liv er den mest grunnleggende av alle menneskeretter, og at Kristelig Folkeparti i sin tid gikk imot gjeldende abortlov og fortsatt mener at loven ikke ivaretar det ufødte barnets rett til liv. Opprettelse av én nemnd må sånn sett ikke medføre en liberalisering av praksisen knyttet til innvilgelse av abort. Dette har Kristelig Folkeparti påpekt i en egen merknad i innstillingen.

Jeg tror vi alle er enige om at det å velge å ta abort er et svært vanskelig valg for enhver kvinne og mann. Det er derfor viktig med god informasjon i forkant av en slik beslutning. For temmelig nøyaktig ett år siden behandlet Stortinget et representantforslag fra Kristelig Folkeparti om bl.a. bedre tilgang på informasjon, mer veiledning og bedre økonomiske støtteordninger for vanskeligstilte gravide. Dessverre støttet ikke regjeringspartiene forslagene fra Kristelig Folkeparti, heller ikke forslaget om bedre rådgivning og informasjon, til tross for enighet om viktigheten av dette. Nyere forskning har spesielt vist at mange kvinner får store psykiske problemer etter et abortinngrep. Dette er ny kunnskap, som etter min mening krever nye tiltak.

Statsråd Sylvia Brustad viste den gangen til et møte hun skulle avholde med Legeforeningen og Sykepleierforbundet om hvordan vi kan styrke tilbudet til kvinner som får psykiske reaksjoner etter en abort. Dessuten viste hun til gjeldende handlingsplan.

Helt på tampen: Jeg er ikke kjent med om Regjeringen har iverksatt nye tiltak etter møtet, som jeg regner med er avholdt, men jeg antar at statsråden ved en annen anledning kanskje kan gi en oppdatering av dette.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [20:09:10]: Det siste som representanten Dåvøy tok opp, må jeg be om å få sjekke og komme tilbake til.

Jeg skal bare knytte noen få kommentarer til saken fra min side.

Vi foreslår altså endringer i abortloven. Endringene innebærer at klage på avslag om begjæring om abort der inngrepet foretas etter utgangen av tolvte svangerskapsuke, skal behandles av én sentral nemnd i stedet for fem regionale nemnder, som i dag. Jeg er glad for at helse- og omsorgskomiteen har tilrådd endringene i sin innstilling.

Regjeringen mener at forslaget er egnet til å sikre bedre likebehandling av de abortsøkende og derved øke kvinnenes rettssikkerhet. Det legges til grunn i forslaget at én sentral klagenemnd vil ivareta samme oppgaven som de regionale klagenemndene gjør i dag. For å oppnå den brede kompetansen som anbefales av høringsinstansene, foreslås det at antallet medlemmer i klagenemnda utvides fra tre til fem. Det foreslås at det bør være minst to leger og én jurist blant nemndas medlemmer, og at de to siste medlemmene bør ha psykolog- og sosialfaglig kompetanse. Nemndas medlemmer foreslås oppnevnt av Kongen for fire år av gangen.

Jeg understreker at forslaget ikke innebærer noen endring i vurderingsgrunnlaget for søknader om svangerskapsavbrudd. Vilkårene for å få innvilget svangerskapsavbrudd etter tolvte uke er uendret.

Presidenten: Fleire har ikkje teikna seg på talarlista, og debatten i sak nr. 3 er avslutta.

(Votering, sjå side 359)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i lov om svangerskapsavbrudd

(abortloven)

I

I lov 13. juni 1975 nr. 50 om svangerskapsavbrudd (abortloven) gjøres følgende endringer:

§ 8 andre ledd skal lyde:

Dersom begjæringen avslås, skal nemnda underrette kvinnen, eller den som handler på hennes vegne, om at vedtaket vil bli prøvet av en sentral klagenemnd, med mindre hun trekker begjæringen tilbake. Nemnda skal straks sende sakens dokumenter til den sentrale klagenemnda til fornyet behandling. Klagenemnda skal behandle saken snarest mulig. Klagenemndas avgjørelser treffes med enkelt flertall.

§ 8 nytt tredje ledd skal lyde:

Den sentrale klagenemnda oppnevnes av Kongen og skal bestå av fem medlemmer, hvorav minst to medlemmer skal være leger og ett medlem skal være jurist. For hvert medlem kan det oppnevnes inntil to varamedlemmer. Medlemmer og varamedlemmer oppnevnes for fire år av gangen med mulighet for gjenoppnevning inntil to ganger.

§ 11 første ledd skal lyde:

Nemndene (jf. §§ 7 og 8) kan uten hinder av lovbestemt taushetsplikt innhente opplysninger om kvinnens helse-, sosial- og trygdeforhold, forutsatt at kvinnen har samtykket i det.

II

Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser.

  • 1. Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

  • 2. Dersom en regional nemnd har en søknad om svangerskapsavbrudd til behandling ved lovens ikrafttredelse, skal søknaden umiddelbart oversendes til den sentrale klagenemnda for behandling der.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.