Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato: 27.10.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Johanne Gaup (Sp): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I Nord-Norge, og Finnmark spesielt, har bruk av videokonferansetjenester innenfor undervisning og telemedisin gitt en positiv utvikling av landsdelen. De høye prisene som Televerket nå setter på disse tjenestene, fører til en nedleggelse av tilbudene.

Vil Regjeringen sørge for at prisen på disse tjenestene fastsettes til et akseptabelt nivå for brukerne?

Statsråd Kjell Opseth: Videokonferansetenesta i Televerket var fram til 1. september 1993 ei prøveteneste. Som aktive i samarbeidet med Televerkets forskningsinstitutt kan dei tre nordlegaste fylka no vise til interessante erfaringar med ulike teletenester både i undervisningssektoren og helsesektoren.

Frå 1. september 1993 er videokonferansetenesta eit offentleg, kommersielt produkt bygt på MegaNett, eit nett med avgrensa kapasitet og geografisk rekkevidd. Televerket tilbyr difor produktet til viktige kundegrupper innanfor privat og offentleg sektor i næringslivet, på forretningsmessige vilkår. Dei prioriterte kundegruppene vil vi mellom anna finne innanfor helse-, undervisnings- og forskingsmiljø.

Telemedisin synest å vere eit interessant og viktig felt både frå helsepolitisk og telepolitisk synsstad. Eg legg til grunn at Televerket legg langsiktige kommersielle interesser til grunn for prising og investeringar. Televerket har likevel ikkje høve til å la monopoldelen subsidiere konkurransetenester. Eventuell støtte til brukarane må skje utanfor Televerkets budsjett.

Johanne Gaup (Sp): Flere departementer berøres av telematikk. Innenfor telemedisin har Sosialdepartementet vært med på å yte tilskudd til kjøp av blant annet kodekere i landsdelen, og også Undervisningsdepartementet har gått inn med støtte.

Vi har allikevel en tredje part i saken, og jeg vil stille følgende tilleggsspørsmål: Kan kostnader ved bruk av telemedisin ses i sammenheng med de innsparingene Rikstrygdeverket får på utgifter ved reise til sykehus?

Presidenten: Presidenten vil påpeke at dette tilleggsspørsmålet var noe på siden av det som det opprinnelige spørsmålet gikk ut på. Presidenten har derfor forståelse for om statsråden ikke fullt ut kan besvare spørsmålet.

Statsråd Kjell Opseth: Det er heilt rett at dette er eit spørsmål som sorterer under Sosialdepartementet, og eg skal ikkje innlate meg på å svare på sosialministerens vegner. Men som eg sa i mitt hovudsvar, må tilskott til dette kome frå andre budsjett enn Televerkets, fordi Televerket er pålagt å drive forretningsmessig og kan ikkje kryssubsidiere frå monopoltenesta til konkurranseutsette tenester.

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil takke statsråden for svarene. Men jeg håper at man fortsetter samarbeidet mellom de ulike departementer for å finne en løsning når det gjelder støtteordningen, og hvor man også kan se litt på dette med Rikstrygdeverkets innsparinger. Det må jo nødvendigvis bli et samarbeid siden så mange parter er involvert. Jeg håper at man kommer fram til en ordning hvor man kan fortsette utviklingen av teleundervisning og telemedisin, et område hvor blant annet utviklingen i Nord-Norge har gjort landsdelen internasjonalt kjent.