Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Når vil Regjeringen fremme den bebudede proposisjon om endring av lov om lønnsplikt under permittering?

Statsråd Gunnar Berge: Lov om lønnsplikt under permittering, bedre kjent som permitteringsloven, ble vedtatt i 1988. Siden da har loven blitt endret flere ganger. I forbindelse med tariffoppgjøret mellom LO og NHO våren 1992 inviterte Regjeringen hovedorganisasjonene til å være med i en utredningsgruppe som skulle se på erfaringene med denne loven. Denne gruppen avgav sin innstilling i februar i år. Innstillingen ble så sendt ut på høring, og høringsrunden ble avsluttet 1. september.

Etter dette har saken blitt drøftet blant de berørte departementer, og Regjeringen vil om kort tid fremme en proposisjon om endringer i permitteringsloven.

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg vil takke statsråden for svaret, sjøl om jeg må innrømme at jeg ikke ble så mye klokere av det.

Problemene med permitteringsloven er velkjente her i huset; det har vært en gjenganger de siste åra. Nå er situasjonen den at ingen vet hvordan reglene blir etter årsskiftet, og det er stor uro både hos arbeidstakere og hos arbeidsgivere. I statsrådens egen region, Stavangerregionen, varsler nå 15000-20000 fagarbeidere om politisk streik på grunn av usikkerhet både om lønnsplikt under permittering og også fordi det er varslet endringer i arbeidsmiljøloven. Vi ser også at en del bedrifter allerede har begynt å si opp folk fordi de ikke vet hvilke regler de har å holde seg til fra årsskiftet.

Mitt spørsmål til statsråden er: Kan statsråden love at han legger fram denne saken så tidlig nå i november at Stortinget har mulighet til å få behandlet denne proposisjonen før jul?

Statsråd Gunnar Berge: Representanten Queseth Haarstad nevnte også arbeidsmiljøloven. Det er en annen sak, som vi også kommer tilbake til i en egen proposisjon til Stortinget, sannsynligvis like over nyttår.

Når det gjelder permitteringsloven, kan jeg love at vi skal komme med denne saken til Stortinget så tidlig at en får behandlet den før nyttår. Det er mitt utgangspunkt. I motsatt fall vil loven automatisk bli endret fra 1. januar, idet en da vil gå tilbake til en permitteringsperiode på tolv uker. Jeg kan ikke si noen eksakt dato - det er ikke så lett, det er alltid en prosess når en skal legge fram slike saker, men den skal bli lagt fram slik at Stortinget skal kunne behandle saken før jul.

Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg vil takke statsråden for svaret. Dette var mye bedre enn det første jeg fikk.

Jeg oppfatter det da slik at det statsråden vil komme med, er et forslag som vil føre til at vi ikke får en innskjerping i forhold til den ordningen vi nå har - for hvis innskjerping er det som blir signalet, vil vi få masseoppsigelser faktisk allerede i julehelga, og det er ingen koselig julepresang å få for de ansatte.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg ber om forståelse for at det ikke er mulig for meg her og nå å bekjentgjøre konklusjonen i mitt forslag. Men det som jeg kan si, og som jeg tror er av stor betydning blir sagt, er at det blir ingen innstramming i forhold til loven slik som den virker i dag.