Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Oscar D. Hillgaar (Frp): Jeg har et spørsmål til miljøvernministeren:

Larvik kommune er pålagt utbygging av kloakkrenseanlegg som også skal fjerne næringssalter. Et beløp på rundt 30 millioner kroner av totalinvesteringen på 150 millioner kroner utgjør installasjonen av renseanlegg for nitrogenutslipp.

Finner statsråden det forsvarlig å opprettholde dette del-pålegget når viktige, nasjonale vitenskapelige miljøer avviser at næringssalttilførsel til åpent hav forurenser?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Regjeringens stortingsmelding om Norges oppfølging av Nordsjødeklarasjonene fikk som kjent tilslutning fra Stortinget nå i vår. Det var bred enighet om at målet om en reduksjon av norske næringssaltutslipp i størrelsesorden 50 pst., skal nås gjennom tiltak som er nødvendige for å bedre vannkvaliteten utenfor våre egne kystområder. Hovedprinsippet som ligger til grunn for de norske tiltakene, er at nytten vurderes høyere enn kostnadene.

Det er riktig som representanten Hillgaar påpeker, at det har vært en del diskusjon om effekten av nitrogenutslipp i norske farvann. Men både Havforskningsinstituttet, Norsk Institutt for vannforskning og Statens forurensningstilsyn støtter behovet for å redusere de norske nitrogenutslippene i området fra svenskegrensa til Jomfruland.

Det er få kommuner som til nå har fått pålegg om rensing av nitrogen, og jeg har fått opplyst at Larvik kommune hittil ikke har fått et slikt pålegg. Renseanlegget i Larvik står imidlertid oppført som et mulig tiltak i SFTs tiltaksanalyse som er vedlagt den nordsjømeldingen som ble behandlet i Stortinget. Eventuelt pålegg om rensetiltak vil bygge på en grundig vurdering med hensyn til nytteeffekten og kostnadseffektiviteten av tiltaket.

Jorunn Ringstad: hadde her teke over presidentplassen.

Oscar D. Hillgaar (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er ingen uenighet i og for seg om at nytten vurderes høyere enn kostnadene i forbindelse med viktige miljøspørsmål, og det er heller ikke noen diskusjon omkring næringssalter som et mulig forurensningselement når det gjelder lukkede fjorder og maritime miljøer innenfor klare fjordterskler og steder med liten vannutskifting. Men her dreier det seg altså om næringssalter som kan føres ut i åpent hav, som i andre sammenhenger er blitt kalt for ørkener. At det kan forekomme overgjødsling i kystfarvann, vet vi, men Norskerenna er tross alt noe annet. Jeg ser positivt på statsrådens avslutning, men registrerer at kraftutbyggingen i Norge har ført til reduserte naturlige utslipp.

Vil statsråden derfor sikre at det skaffes full klarhet i nytteeffekten før han setter Larvik kommune og andre kommuner i en slik situasjon at de må gå til så store investeringer, særlig når de altså kan slippe ut sine næringssalter til åpent hav?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Vi vil selvfølgelig følge de faglige rådene som vi får fra ulike faginstanser, og som er basert på den viten som vi har. Det er gjort veldig mye arbeid av forskningsmessig art i forbindelse med Nordsjødeklarasjonene. Det er gjort i alle de land som er tilknyttet Nordsjødeklarasjonene, og nødvendigheten av også å redusere nitrogen er veldig sterkt understreket. Det skal være et møte i begynnelsen av desember i København om disse Nordsjødeklarasjonene, og det viser seg dessverre at når det gjelder nitrogen, er det knapt noe land som oppfyller de målsettinger som er stilt i Nordsjødeklarasjonene om reduksjon av nitrogen, slik at vi her står overfor et reelt problem i forhold til Nordsjøen. Vi får i tilfelle komme tilbake til hvordan det skal behandles. I hvilken grad det i sin tur vil berøre Larvik kommune, får vi da se på.

Oscar D. Hillgaar (Frp): Statsråden vet at denne saken selvfølgelig berører langt flere kommuner enn Larvik. Finner ikke statsråden det i grunnen betegnende at så få land har oppfylt denne konvensjonsmålsettingen, og er ikke egentlig en av årsakene nettopp den at det er så pass vitenskapelig tvilsomt at det egentlig er noen nytteeffekt av rensetiltak for næringssalter til åpent hav, noe som for øvrig ikke er diskusjonstema når det gjelder lukkede farvann, som jeg begynte med?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Blant de eksperter og fagfolk som nå driver og forhandler i den pågående prosessen omkring Nordsjødeklarasjonene, er det ingen uenighet om at vi må redusere nitrogenutslippene mye, mye mer enn det som er tilfellet nå. Man ser på dette som et stort miljøproblem.

Man får se hvor man skal sette inn innsatsen. Norge er et nedstrømsland. Vi får ikke bare nitrogentilførsler, men også tilførsler av andre forurensende elementer fra andre land i Europa opp mot Norge. Det som helt sikkert vil skje, er at hvis Norge slakker av på sine egne ambisjoner, kommer andre land til å gjøre akkurat det samme. Dermed kommer vi til å få enda mer av denne møkka etter hvert som kommer og truer vår egen kystnatur i det området det er snakk om. Dette er et bilde som ikke bare har med Larvik kommune å gjøre, det er et spørsmål om å løse et betydelig miljøproblem med en bredere strategi enn som så.