Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Forsvarsministeren har i Stortinget uttalt at ingen fly skulle flyttes fra Gardermoen til Bodø før eierforholdet var klarlagt. Det hviler en klausul fra tidligere eier - familien Hope Faye - om at flyet Gloster Gladiator skulle stilles ut enten på Forsvarsmuseet eller Gardermoen.

Vil statsråden overkjøre tidligere eiers klausul på flyet?

Statsråd Jørgen Kosmo: Stortingets beslutning om etablering av Luftforsvarsmuseet i Bodø er fattet og skal gjennomføres. Fra Forsvarets side vil det bli lagt vekt på at museet tilføres det materiell og det utstyr som naturlig hører hjemme i et luftforsvarsmuseum etter en faglig vurdering. Luftforsvarsmuseet vil bli en del av Forsvarsmuseet, FMU, og Forsvarsmuseets faglige vurderinger vil bli tillagt betydelig vekt.

Jeg er overbevist om at skal Forsvarets ulike museer kunne gi en best mulig framstilling av historien for de besøkende, må det historiske materiell benyttes til Forsvarsmuseets ulike avdelinger, så også Luftforsvarsmuseet. Av hensyn til museets kvalitet må ikke uenighet om lokaliseringen medvirke til å forringe kvaliteten. På rent faglig grunnlag har FMU konkludert med at nevnte fly, Gloster Gladiator, hører hjemme i Luftforsvarsmuseet i Bodø. Denne faglige vurdering er jeg enig i.

Vi har nylig mottatt dokumenter fra FMU om eierforholdet. Departementet har funnet det nødvendig å innhente ytterligere dokumentasjon om det kompliserte eierforholdet før endelig beslutning tas. Ingen endelig beslutning er eller vil bli tatt før tilstrekkelig dokumentasjon er mottatt og grundig vurdert.

Dersom departementet i sine juridiske vurderinger kommer fram til at det foreligger en klausul på plasseringen av flyet, og at denne fortsatt er juridisk bindende, er FMU som faglig instans innstilt på at flyet forblir på Gardermoen. Da vil jeg be FMU vurdere å finne fram til en erstatning for Gloster Gladiator. FMU regner med at en slik alternativ løsning er mulig innenfor det planlagte utstillingskonseptet.

Jeg vil avvente endelig avklaring av sakens juridiske sider før definitiv beslutning om flytting av flyet tas.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker forsvarsministeren for svaret. Jeg oppfatter den åpenhet han viser i forhold til det jeg tar opp, som svært positiv.

Den juridiske vurderingen er nødvendig. I tillegg er det moralske bindinger som jeg vil tro det er vanskelig for statsråden å overse.

Jeg vil sitere fra et brev fra Forsvarsmuseet fra 1975. Der sies det:

Det må sies at Forsvaret er familien Hope stor takk skyldig for at den har maktet å ta vare på det (flyet) og ha motstått de fristelser som det åpenbart har vært til å gi det fra seg til andre.

Og videre:

Det er avtalt med direktøren for Norsk Teknisk Museum at vi vil garantere at flyet vil bli nyttet til utstillingsformål slik familien har ønsket det.

Dette viser at familien har sterke ønsker om at flyet skal stilles ut på Østlandet, og etter statsrådens svar regner jeg faktisk med at han vurderer dette like alvorlig som den juridiske siden og eventuelt tar kontakt med familien Hope om dette.

Statsråd Jørgen Kosmo: Etter at de juridiske vurderinger er foretatt, vil vi selvfølgelig ta kontakt med familien Hope for å diskutere hvilke muligheter som foreligger.

Jeg vil imidlertid understreke at når Forsvaret har fått og tatt ansvaret for et fly som er av historisk betydning, har de også et ansvar i forhold til befolkningen og må stille dette ut slik at det kan inngå i vår samlede forsvarshistorie på en faglig forsvarlig måte. Dette er vurderinger som også må tas med i bildet når man faglig sett skal ta en endelig beslutning. Men Forsvarsdepartementet skal selvsagt ta kontakt med familien før endelig beslutning tas.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker forsvarsministeren for nok et forekommende svar, som jeg selvfølgelig også hadde ventet.

Jeg vil i tillegg til det som her er nevnt, si at også tidligere forsvarsminister Johan Jørgen Holst har vist til at dersom ti av de mest sårbare flyene skulle flyttes, skulle det foretas ny faglig vurdering. Jeg går ut fra at forsvarsministeren sørger for at det blir gjort.

Det er en stiftelse som arbeider for å få til en flyutstilling på Gardermoen - de arbeider positivt sammen med Luftfartsverket - der man vil kunne stille ut de flyene som det ikke er plass til i Bodø. Jeg regner med at forsvarsministeren vil være positiv til noe slikt. Dermed står familien Hopes ønske ved lag.

Når forsvarsministeren nevner en erstatning for Gloster Gladiator, kunne jeg ha interesse av å høre hvorvidt forsvarsministeren har vurdert hvilken erstatning det eventuelt skulle være. Det skulle ikke være vanskelig eventuelt å finne et fly blant de flyene som er på Gardermoen, som hører like mye med i historien som Gloster Gladiator, som er et engelsk fly, og som egentlig hører sammen med Heinkel.

Statsråd Jørgen Kosmo: De faglige vurderinger skulle være helt klare. Forsvarsmuseet har konkludert med at Gloster Gladiator hører hjemme på Luftforsvarsmuseet sammen med de andre fly som skal stilles ut der. Det som eventuelt er til hinder for en slik disponering, kan være de bindende avtaler med familien Hope og de juridiske og i og for seg også de moralske forpliktelser Forsvaret står overfor.

Forsvaret kan ikke og vil ikke på noe tidspunkt bidra økonomisk til at andre enn Forsvarsmuseets ulike avdelinger skal stille ut gjenstander som har betydning for vår forsvarshistorie. Om andre, på eget initiativ, på eget økonomisk ansvar oppretter stiftelser som skal drive i konkurranse med Forsvarsmuseet, vil vi selvsagt etter søknad ta stilling til hvorvidt enkelte fly fra Forsvarets totale samling midlertidig kan stilles ut av slike stiftelser, men det blir uten økonomiske forpliktelser for Forsvaret.